La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat en conferència de premsa el pla de desconfinament per a les residències de gent gran. Per al disseny del pla, el Departament ha classificiat 472 residències com a ‘verdes’ perquè no hi ha casos positius de Covid-19; 392 com a ‘carbasses’ perquè tenen casos positius actius però són aïllats conjuntament en una àrea sectoritzada del centre; i, per últim, 103 residències ‘vermelles’ on encara hi ha riscos per a poder aplicar passos de desconfinament. N’hi ha 87 pendents d’analitzar en quin grup se situaran.

El primer gran repte que ha situat Vergés establir com han de tornar els residents que s’han desplaçat per a confinar-se amb els seus familiars. Al Principat hi ha 753 persones en aquesta situació. El requisit per a tornar serà una PCR negativa i un aïllament preventiu de catorze dies un cop siguin tornats a les residències. Els qui han patit el virus i s’han hagut d’hospitalitzar no caldrà que s’aïllin perquè, segons que ha dit la consellera, el procés de desinfecció ja s’haurà produït a l’hospital.

Per a donar per acabats els aïllaments interns de residents amb Covid-19, caldrà mirar si són asimptomàtiques, si han passat catorze dies d’ençà del primer indici de símptomes, i fer-los una PCR negatives. ‘El problema el tindrem en aquells qui triguen a negativitzar, però aquests protocols són vius i s’aniran actualitzant’, ha assegurat Vergés. En les zones vermelles de les residències es prourarà que no sigui obligatori quedar-se a les habitacions: si la residència és sectoritzada, tots els residents de l’àrea seran positius i per tant no caldrà fer un aïllament estricte.

La qüestió de les visites de familiars no s’ha abordat fins ara ‘per no assumir cap mena de risc’, ha afirmat Vergés. Les visites es permetran, de moment, en els pacients que estiguin en fase terminal perquè tinguin un acompanyament i un suport familiar, o en els qui tinguin malalties que necessitin la cura d’un familiar. En la fase 2, les visites es generalitzaran i ‘si prenem certes mesures ho podrem fer gairebé tot’. Caldrà prendre temperatura, rentar-se les mans, desinfectar el calçat, amb mascareta per part del familiar i amb zones habilitades per a fer visites i amb la supervisió del personal de les residències. Una visita a la setmana d’uns trenta minuts.

El darrer punt que ha tractat Vergés és com es recuperarà l’activitat a les residències. ‘Els qui hi viuen necessiten que els serveis s’acostin allà’. En la fase 1 s’incrmentarà la vida interna amb passejos per passadissos i accés a les terrasses, en les residències verdes i en les zones lliures de coronavirus en les carbasses. En la fase 2 es recuperaran els serveis externs com les perruqueries i la podologia. A fase 3 es podran fer activitats diferents a l’exterior amb familiars. ‘Són propostes necessàries i s’han treballat amb el sector. Cal anar avançant però fer-ho bé i amb la màxima seguretat.’

Vergés ha subratllat el diàleg que hi ha hagut i encara hi ha, diu, amb els professionals de les residències. ‘La gestió ha estat complicada i continuarà essent-ho.’ Quant a la possibilitat que el ministeri de Sanitat espanyol impedeixi l’aplicació d’aquest pla, la consellera de Salut ha explicat que Illa té potestat ‘per a decidir el què, però nosaltres tenim dret a decidir el com’.

Us oferim tota la informació de darrera hora sobre la crisi del coronavirus 2019

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.