Quan és obligatori portar màscara? Tots els detalls de la nova normativa

  • L'obligatorietat de portar màscara afecta tots els ciutadans de més de sis anys, malgrat que amb excepcions mèdiques o per causes de força major

VilaWeb
Redacció
20.05.2020 - 08:25
Actualització: 20.05.2020 - 17:51

Fins ara, només era obligatori portar màscara en el transport públic. Però avui, el Butlletí Oficial de l’Estat espanyol (BOE) ha publicat l’ordre que regula l’obligatorietat de portar màscara a l’espai públic sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat entre individus de dos metres. L’ordre és vigent des de dijous i mentre duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues.

Qui haurà de portar màscara?

La mesura, que entra en vigor el dijous 21 de maig, afecta els ciutadans de més de sis anys –tot i que es recomana també entre infants de tres a sis anys– que surtin a la via pública o entrin a qualsevol espai tancat, com ara una botiga, on pugui accedir el públic. El Ministeri de Sanitat espanyol recomana que les màscares siguin ‘preferentment higièniques i quirúrgiques’. I recorden que ha de cobrir la boca i el nas.

Quan no serà obligatori portar màscara?

Tanmateix, l’ordre inclou unes quantes excepcions:

  • No han de portar màscara els qui tinguin alguna dificultat respiratòria o els qui ho tinguin contraindicat per motius de salut.
  • Tampoc cal que la portin persones amb discapacitat o alternació de conducta que fa molt complicat portar la màscara
  • No caldrà portar màscara per a fer activitats que les faci incompatibles, com ara ingerir aliments o begudes en una terrassa.
  • Aquelles persones que fan exercici físic a l’aire lliure tampoc han de portar la màscara, sempre que mantinguin les distàncies de seguretat. Quan aquesta activitat sigui en espais tancats s’haurà d’utilitzar la màscara. Cal recordar que en el cas de fer esport les distàncies de seguretat són superiors. La distància per a l’esport ha de ser d’entre cinc i vint metres. 
  • Els nens menors de sis anys també queden exclosos de l’ús obligatori de màscara.
  • L’última excepció prevista és la ‘causa de força major o situació de necessitat’.

Hi haurà sancions?

El BOE no especifica enlloc possibles sancions als ciutadans que incompleixin aquesta ordre. En els pròxims dies haurà de fer públics els detalls.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any