La distància per a l’esport ha de ser d’entre cinc i vint metres, segons que avisa ara la Generalitat

  • El govern espanyol aconsella una distància mínima de dos metres amb l'ordre ministerial que regula la pràctica individual de l'esport

VilaWeb
Redacció
09.05.2020 - 12:50
Actualització: 09.05.2020 - 13:33

El departament de Salut del govern català acaba de fer públiques unes recomanacions per a la pràctica de l’esport durant les hores en què és permès que van força més enllà dels dos metres. Concretament, la recomanació és que aquests dos metres es mantinguin en cas de romandre en repòs, però que quan es fa un passeig, tot caminant, la distància de seguretat ha de ser d’entre quatre i cinc metres; quan es corre es va en patins, en patinet o amb bicicleta, ha de ser de fins a deu metres, i en cas d’anar en bicicleta amb una alta intensitat, ha d’augmentar fins als vint metres.

Aquestes recomanacions van força més enllà de l’ordre ministerial del govern espanyol publicada la setmana passada al BOE i que regula les sortides diàries per als majors de catorze anys per a passejar o fer esport de manera individual, entre les 6.00 i les 10.00 del matí i les 20.00 i les 23.00 del vespre. L’ordre es limita a establir una distància de dos metres i a demanar que s’evitin les aglomeracions i els espais concorreguts.

Les recomanacions de la Generalitat coincideixen amb les que fa un estudi de científics flamencs i neerlandesos que conclou que cal prendre força més distància que no els dos metres recomanats fins ara. És un estudi que ha tingut molt impacte d’ençà de la publicació, fa un mes, però que també ha estat molt qüestionat perquè no ha tingut una revisió ni una validació científica apropiada.

Què diu aquest estudi? ‘Quan algú respira, estornuda o estossega mentre correr, aquestes partícules romanen a l’aire. La persona que va corrent darrere teu en l’anomenada corrent de lliscament travessa aquest núvol de gotes’, diu l’estudi. Explica que la típica regla de distanciament social d’entre un i dos metres que s’estableix en la majoria de països, només és efectiva quan no fa vent, i que és quan es corre, es camina o es va en bici, s’incrementa el perill de contagi. El nombre de gotes exhalades en l’activitat física pot arribar a contagiar qui vagi al darrere, i per això van calcular que les distàncies s’havien d’incrementar si no es volia fomentar el contagi. Precisen que les partícules més grosses, que són les que tenen un potencial de contagi més gran en cas d’haver estat exhalades per algú infectat de Covid-19, també cauen a terra més aviat, no arriben pas tan lluny. Però el fet d’anar més avall més aviat també pot fer que vagin a parar a superfícies que després algú pugui tocar o que caiguin damunt del cos (mans, braços, cames) de qui va corrent darrere.

En les conclusions aconsellen que la distància entre dues persones que es desplacen en la mateixa direcció hauria de ser, si més no, de 5 metres si es camina, 10 si es corre i 20 per als ciclistes. I que en tot cas s’intenti córrer de costat o en diagonal.

‘El que no pot ser són imatges com les que s’estan veient a Barcelona d’un munt de gent corrent alhora al mateix lloc’, deia el metge Salvador Macip en aquest debat telemàtic amb el director de VilaWeb, Vicent Partal. ‘Si alguna d’aquestes persones té el virus sense saber-ho, i respirant deixa anar el virus, tota la gent que corre al voltant o que hi ha allà l’agafarà.’ Macip advertia del problema de prendre mesures de desconfinament en grans ciutats i en zones d’una alta densitat de població, on són probables les acumulacions de gent que surt a fer esport o a passejar. ‘Els qui viuen a les grans ciutats són els que es troben en el moment més fràgil i perillós’, afegia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any