Familia retrobada fora regio sanitaria

Un dels punts més destacats de la fase 1 és la possibilitat de reunir-se en grups de fins a deu persones, a l’aire lliure o en domicilis, mantenint una distància mínima de dos metres entre persones. Això obre la porta a retrobar-se amb amics i familiars després de dos mesos de confinament, però aquestes trobades són limitades per la prohibició de sortir de la regió sanitària.

L’excepció és ara el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre. A partir de la fase 3 estarà permesa la mobilitat entre les dues regions sanitàries.

[GUIA] Tot allò que heu de saber sobre les fases 0,5, 1 i 2 del desconfinament

Vegeu a continuació una guia amb les preguntes i respostes més comunes sobre mobilitat en el desconfinament:

Puc anar a veure el meu familiar, amic o veí a casa seva?

Sí, és permès dins la mateixa regió sanitària (a Catalunya), província (al País Valencià) o illa del domicili propi, amb grups d’un màxim de deu persones mantenint la distància de seguretat i la resta de mesures preventives. No es pot sortir de la regió sanitària o província i no es recomana de visitar les persones vulnerables (més grans de setanta anys, amb malalties prèvies…). Cal evitar el contacte físic en general (petons, abraçades, etc.), sobretot amb els més vulnerables. També es permet, en general, d’anar a un domicili per a tenir cura de persones vulnerables o dependents i per a recollir menors d’edat als domicilis dels progenitors o tutors sense límit de regió sanitària o província, inclòs el règim de custòdia compartida o similar.

Puc visitar els meus familiars dependents?

Podeu visitar els familiars dependents, fins i tot si viuen fora de la vostra regió sanitària (a Catalunya) o àrea de gestió assistencial (al País Valencià), si és un cas de necessitat i per garantir l’atenció que necessitin. Cal mantenir-hi la distància de dos metres i evitar el contacte físic.

Puc sortir del meu municipi?

Sí, durant la fase 1 es pot circular dins la mateixa regió sanitària (a Catalunya) o província (al País Valencià) i per a les activitats autoritzades. Es recomana de limitar al màxim aquesta mobilitat entre municipis si no és imprescindible. Això no s’aplica en el cas de Barcelona, perquè els límits de la ciutat coincideixen amb els de la regió sanitària.

Quan és obligatori portar màscara? Tots els detalls de la nova normativa

Puc anar a un municipi fora de la meva regió sanitària (a Catalunya) o província (al País Valencià)?

No, llevat que sigui per causes justificades o de força major, que inclouen els desplaçaments als centres de treball per motius laborals, professionals o empresarials, l’assistència sanitària, la cura o atenció de persones amb necessitats i la tornada a casa.

Es pot entrar i sortir de Barcelona? A partir de quan?

Quan podré sortir de la meva regió sanitària o província?

Segons el pla de desconfinament del govern espanyol, no és previst que es pugui sortir de la regió sanitària (a Catalunya) o província (al País Valencià) on tenim el domicili habitual per una causa no justificada o de força major fins que no hagi començat l’anomenada ‘nova normalitat’, després de la fase 3. Fins llavors, no podem anar a una altra regió sanitària o província, fins i tot si són limítrofes i són a la mateixa fase.

Encara que en les últimes setmanes ha començat a dir que podrien haver-hi excepcions. Com és el cas del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. La mobilitat estarà permesa entre aquestes dues regions sanitàries a partir de dilluns. Així ho han acordat la consellera de Salut, Alba Vergés, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa. Les dues regions sanitàries, que són limítrofes, entren justament aquest dilluns en fase tres.

Puc anar a la meva segona residència si és fora de la meva zona?

No, només s’hi pot anar si és dins de la mateixa regió sanitària (a Catalunya) o província (al País Valencià) del domicili habitual.

Em puc desplaçar a una altra localitat per canviar la custòdia de menors?

És permès, però preval sempre l’interès superior dels fills. Cal complir les resolucions judicials sobre guarda, custòdia, visites i comunicacions. Els progenitors han de fer un exercici responsable de la potestat parental i assolir els màxims acords possibles, tenint en compte la salut física i emocional dels fills i el bé comú.

Puc anar a comprar a establiments fora del meu municipi?

Sí, sempre que no sortim de la regió sanitària (a Catalunya) o província (al País Valencià), però es recomana de fer-ho sempre a prop del domicili, al mateix municipi, per evitar desplaçaments innecessaris i reduir el temps a l’exterior. Anar a comprar fora del municipi és especialment justificat quan no trobem el producte al nostre o vulguem anar a supermercats o similars per fer una compra concentrada o única. No es pot sortir de la ciutat de Barcelona per anar a comprar perquè és una regió sanitària pròpia.

Quantes persones poden anar dins un cotxe en la fase 1 i en la 2?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.