BARCELONA, 25 (EUROPA PRESS)

L’Ajuntament de Barcelona combatrà el ‘monocultiu turístic’, la gentrificació i la precarietat laboral al districte de Ciutat Vella —el que més població original ha perdut—, amb el primer Pla de Desenvolupament Econòmic de Districte 2016-2021, promogut per Barcelona Activa amb 1,25 milions d’euros en total, calendarizat en cinc anys.

El primer tinent d’batlle de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha explicat aquest dilluns en una roda de premsa que es tracta d’una ‘eina de transformació socioeconòmica’, que es realitzarà en cinc districtes més de la ciutat i que promourà el comerç de proximitat, la sostenibilitat del turisme, l’economia solidària i cooperativa i la creació i dignificació de l’ocupació.

El consistori ha elaborat el pla després de reunir-se amb els actors socioeconòmics i detectar les seves necessitats, i entre els seus 57 mesures inclourà evitar el tancament de 80 comerços històrics i singulars que no tenen relleu generacional, per tal de generar llocs de treball i transmetre el coneixement de l’ofici, ha destacat la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin.

Pisarello ha relatat que el pla busca ‘revertir un tipus de model econòmic que no ha donat sortida a les necessitats bàsiques de segments importants de la població’ ni afrontar reptes mediambientals, per la qual cosa l’Administració vol cooperar amb els actors del districte i promoure la transició cap a nou model socioeconòmic, en què el sector mercantil privat sigui però social i ambientalment responsable i que reforci el sector cooperatiu.

Promourà la diversificació productiva per tal d’evitar ‘noves bombolles’ i monocultius econòmics, i aconseguir que el turisme suposi una riquesa per als veïns i veïnes, per exemple generant ocupació, a més de buscar que comerços que s’enfoquen actualment només a aquesta activitat econòmica incloguin també un altre tipus de productes.

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb