Avanç editorial: ‘L’estret camí cap al nord profund’ de Richard Flanagan

  • L’editorial Raig Verd publica el premi Man Booker 2014, una novel·la traduïda per Josefina Caball

VilaWeb
Montserrat Serra
22.02.2016 - 02:00

El premi Man Booker, un dels més prestigiosos en llengua anglesa, va correspondre el 2014 a la novel·la de l’escriptor australià Richard Flanagan ‘L’estret camí cap al nord profund’. Ara l’editorial Raig Verd el publica en una traducció de Josefina Caball. És la segona que publica d’aquest autor, després de ‘Mort d’un guia de riu’. L’editora, Laura Huerga, ens en parla i ens n’ofereix un fragment. Arriba aquesta setmana a les llibreries.

Una obra mestra
per Laura Huerga

‘Hi ha anys que el Man Booker el guanyen llibres molt bons, però aquest any l’ha guanyat una obra mestra.’ Amb aquesta contundència designava el president del jurat del Man Booker Prize el guanyador del 2014, ‘El camí estret cap al nord profund’, de Richard Flanagan.

Acaparador de les millors crítiques de diaris i suplements de tot el món, Richard Flanagan no va dubtar a aprofitar l’oportunitat de fer visible la fragilitat de l’estat de la creació, l’art, l’escriptura. Ell, considerat una de les veus més importants de la literatura australiana, assagista, guionista de films com ‘Austràlia’ i escriptor, no podia viure de la seva feina i va estar a punt de treballar de miner just abans de guanyar el premi. Una obra que va trigar gairebé dotze anys a escriure i que es basa en l’experiència del seu pare com a presoner dels japonesos en la construcció del ferrocarril de la mort durant la Segona Guerra Mundial.

L’obra que us presento avui no és sols una història de guerra i d’amor passional. Va més enllà perquè, en tota la seva complexitat, ens permet de mirar als ulls d’un altre ésser humà i comprendre’n els errors. Ens endinsarà en la paradoxa que viu en tots nosaltres de no conèixer la nostra ànima, i d’entreveure que som un pou sense fons. Qui pot dir que som herois o covards? Quina imatge tenim de nosaltres mateix? Què és l’oblit o el record? Què forma la història de la humanitat que s’explicarà als nostres fills? D’on surt? 

No tindrem respostes a les preguntes, però gaudireu en el procés de fer-vos les preguntes. Us puc assegurar que serà difícil d’acomiadar-se dels seus personatges i de tancar el llibre: és d’aquells que deixen marca.

coberta-Flanagan

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor