Antoni Royo presenta ‘Pel meu país’, el seu llibre de memòries, a la Setmana

  • L'historiador i antic delegat d'Acció Cultural del País Valencià a Castelló deixa per escrit la memòria d'aquests darrers anys al país

VilaWeb
Antoni Royo, durant la presentació del llibre a València (fotografia: Prats i Camps).
Redacció
09.09.2022 - 21:40

Dins els actes de la Setmana, demà a l’escenari 1, a les quatre de la vesprada es farà la presentació del llibre de memòries d’Antoni Royo, Pel meu país. El llibre, que es va publicar l’any 2020 i que va patir els embats de la pandèmia, es presenta al públic del Principat en el marc del gran aparador de la literatura en català. L’acompanyarà, Francesc Marco-Palau, historiador com Royo i secretari de la Plataforma per la Llengua. Jordi Querol, que figura com a coautor de l’obra, no res més que l’heterònim amb què Antoni Royo ha signat volums de poesia o de novel·la, entre més aportacions literàries.

Contar el país

Pel meu país és un llibre de prop vuit-centes pàgines que conta la vida d’Antoni Royo, però en realitat conta el país sencer. I l’explica del punt de vista d’aquell que sempre ha estat en segon pla i que ha tingut la missió de fer que passassen coses. De lligar, d’organitzar, de moure i mobilitzar. De fer que les coses invisibles fossen visibles i que aquesta visibilitat sempre anàs a favor de l’obra, a favor de la construcció nacional.

Gràcies a la seua tenacitat es va fer l’aplec del 1982 de la plaça de bous de Castelló per celebrar l’aniversari de les Normes de Castelló, en què Joan Fuster va pronunciar el seu “O ara o mai”. Però també gràcies a ell s’han omplert centenars d’autobusos per anar a manifestacions, aplecs i trobades. Del sud cap al nord i del nord cap al sud. I a vegades al nord més nord o a l’est, amb anades constants a les Illes i Catalunya Nord.

Això li va permetre de conèixer els protagonistes d’aquest darrer mig segle de la història del país. A llibre que ara es presenta a Barcelona, hi ha vora nou-cents noms.

Quan va decidir de jubilar-se, Antoni Royo no es va llevar la jaqueta d’historiador i es va mantenir conscientment convençut de la necessitat de texts com el que signa perquè els seus col·legues presents i futurs puguen continuar dibuixant el mapa físic, polític i humà del país. I encara, com si fos una broma, Royo va afegir més de quatre-centes pàgines a l’obra en forma de PDF que es pot consultar al web de l’editorial Onada. Coses que m’he oblidat a les memòries, ha titulat l’addenda.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any