Quins aliments es poden fer malbé a causa d’una apagada?

VilaWeb
29.04.2025 - 12:33
Actualització: 29.04.2025 - 23:49

Quins aliments ja no són segurs després d’una apagada elèctrica com la d’ahir? Molta gent es pregunta, a hores d’ara, què n’ha de fer, dels aliments que tenia al congelador o la nevera, que van estar hores i hores desconnectats del corrent elèctric. Us expliquem la informació bàsica que heu de conèixer.

Per norma general, després d’un tall de llum no s’ha de tastar cap aliment per comprovar si és segur o no. En cas que hi hagi dubtes, s’ha de llençar a la brossa. En general, l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària recomana rebutjar aliments peribles que hagin estat a una temperatura superior a 4ºC durant dues hores o més. L’olor que faci tampoc no certifica que sigui bo o dolent.

Aliments insegurs després de dues hores

  • Carn crua, cuita o relleus; peix, marisc i ous o substitutius d’ou.
  • Embotits, frànkfurts, sopes, guisats, pizzes, amanides mixtes (sobretot si porten pollastre, tonyina o pasta).
  • Làctics com llet, nata, iogurts, formatge tou i productes amb crema.
  • Salses cremoses, maionesa, massa crua, pastissos amb crema i aliments contaminats per sucs d’altres aliments.
  • Els aliments que no s’hagin conservat en refrigeració o congelació de manera adequada poden causar malalties en ser consumits, encara que es cuinin a temperatures elevades.

Aliments segurs

  • Aliments amb alt contingut d’àcid (mostassa, quètxup, conserves, melmelades) i aliments que no requereixen refrigeració.
  • Fruita i verdura sencera, sucs no oberts, fruita seca, productes de forn sense crema o glacejats amb formatge cremós.
  • Formatge dur, mantega i margarina, farina i espècies fresques.
  • Entre els congelats, són segurs aquells que s’hagin descongelat una mica, però encara tinguin cristalls de gel. També els que hagin mantingut temperatures de frigorífic (4 °C o menys), atès que poden ser recongelats amb seguretat.

També és important de netejar per eliminar la pudor. Per això hom recomana de netejar prestatges i calaixos amb aigua calenta i detergent i esbandir-los amb desinfectant (per exemple, una cullerada de lleixiu per litre d’aigua). L’interior del frigorífic es pot netejar amb aigua calenta i bicarbonat i esbandir-lo, també, amb desinfectant.

Què podem fer abans d’un tall de llum com a prevenció?

  • Mantenir la temperatura de la nevera a 4 °C o menys i la del congelador a 0 °C o menys.
  • Agrupar els aliments perquè es puguin mantenir freds més temps.
  • Mantenir el congelador ple, omplint espais buits amb ampolles de plàstic congelades amb aigua, bosses de gel o blocs de gel reutilitzable.
  • Esbrinar on es pot comprar gel sec i gel en blocs. Amb 20 kg de gel sec es pot mantenir fred un congelador de 500 litres, ben ple, durant dos dies.

I durant l’apagada?

  • El frigorífic manté els aliments segurs fins a quatre hores. Si el tall dura més temps, es poden transferir a un congelador, que manté la temperatura aproximadament 48 hores (la meitat si és mig ple).
  • Per això és important de mantenir les portes tancades tant de temps com sigui possible.
  • Al congelador, els aliments que siguin a la part de davant, a la porta o en paquets petits i prims es descongelaran més de pressa.

VilaWeb fa trenta anys. Ens feu un regal?

Cada dia oferim el diari amb accés obert, perquè volem una societat ben informada i lliure.

Ajudeu-nos a celebrar-ho fent una donació única i sense cap més compromís.

(Pagament amb targeta o Bizum)

Recomanem

Fer-me'n subscriptor