#25AnysVilaWeb: volem fer un dels millors diaris del món, en català

  • «Volem fer de VilaWeb un diari molt més fort perquè volem créixer en la llibertat, en totes les llibertats, perquè volem retrobar-nos tots per damunt de qualsevol frontera i dialogar»

Vicent Partal
14.05.2020 - 21:50
Actualització: 15.05.2020 - 07:25
VilaWeb

Avui fa vint-i-cinc anys que començàrem a fer VilaWeb. Explicar ara què significava, el maig del 1995, emprendre la publicació d’un diari a internet és simplement impossible. Allò era un altre món, allò era un altre país, allò era una altra societat, una altra cultura. Tot. Nosaltres hi vam ser, els primers, i si fem una mirada cap al passat no ens en podem sentir més orgullosos. VilaWeb ha obert camí a moltes coses, no solament a un model de periodisme nou i millor. VilaWeb ha contribuït a canviar el país i per a nosaltres ha estat un honor participar, en primera línia, en el combat per una societat més ben informada, per una democràcia més participativa i per uns Països Catalans més conscients de la seua realitat nacional i de la importància de la llengua.

Avui celebrem vint-i-cinc anys, però no ho fem de qualsevol manera. Els celebrem com els primers vint-i-cinc anys d’una història que volem molt llarga i cada dia millor. Els celebrem, per això mateix, tan sols com els primers vint-i-cinc.

Entre el 1995 i el 2001 VilaWeb, com tots els mitjans d’aquella època, va anar trobant-se, inventant el model periodístic i el model empresarial. Partíem de la crítica als mitjans que es feien aleshores i de l’ambició de fer-ho més bé, d’obrir una finestra que portàs aire fresc al país. El 2004 vam tornar a ser els primers de proclamar el model que ens ha dut fins avui: vam dir que calia una premsa pròxima però alhora rigorosa i de qualitat, vam dir que calia comprometre’s com ens havien ensenyat a fer-ho els nostres grans mestres, vam afirmar que no tindríem por de les conseqüències de fer un periodisme honrat i vam dir que crèiem en la independència de l’empresa, convençuts que únicament es podria fer un diari lliure si una part important dels lectors entenien que calia pagar-lo perquè fos d’accés obert al màxim de gent possible. Vam tardar onze anys a convèncer dos mil dels nostres lectors que ens ajudassen a fer el diari que volíem però avui ja enfilem el camí dels dinou mil subscriptors i tenim una força i una capacitat d’informar i crear opinió –que s’ha tornat a posar en relleu en la crisi del coronavirus– com no l’havíem tinguda mai abans.

Per això, i amb aquesta perspectiva, avui que celebrem, dia per dia, els primers vint-i-cinc anys de VilaWeb, us volem dir que sabem que aquest diari encara el podem fer molt millor, que estem convençuts que els vint-i-cinc mil subscriptors que necessitem per a continuar treballant ara els tindrem, però que volem ser més, molts més, per a poder fer no tan sols un bon diari sinó un dels millors diaris del món.

Sabem que no anem equivocats en el model. El suport dels dinou mil subscriptors ha estat decisiu en un moment tan crític com aquest per a garantir la nostra independència, per a evitar d’haver de reduir la capacitat de treball de la redacció –no hem fet cap ERTO– i per a poder-vos oferir, nit i dia, la millor cara de la nostra feina, explicant-vos fil per randa una de les crisis més difícils d’imaginar que hàgem viscut mai. Fins i tot hem estat capaços de crear productes nous com el ‘Report diari del coronavirus‘ i els vídeos de les ‘Converses confinades‘. No tenim paraules per a agrair-vos la generositat, l’encoratjament i els suggeriments i crítiques que rebem constantment de la comunitat de subscriptors.

Un estudi de la Universitat Ramon Llull ha destacat aquests dies precisament l’altíssima credibilitat de VilaWeb durant la pandèmia. I veure que és tan preuada la informació que oferim en unes circumstàncies com aquestes, en què per responsabilitat social hem tancat la redacció i tothom teletreballa, ens anima encara més a proposar-vos un gran salt endavant. Fa vint-i-cinc anys, quan va començar internet, VilaWeb va ser decisiva per a fer present el català a la xarxa, en un moment en què fins i tot la Generalitat de Catalunya optava pel castellà (aquell inefable Olé…) convençuda que la nostra llengua no era prou global. Avui, de la mateixa manera, estem convençuts que podem fer en català un diari tan bo com els millors diaris del món i que el mètode i la manera són aquests que hem triat. Una redacció independent i altament professional i una comunitat de lectors i subscriptors que, si aconseguim doblar-la, ens permetrà de fer un producte d’una qualitat igual que els de qualsevol altra cultura del món.

Fer-ho és al nostre abast. Fer ara i ací, en català, un dels millors diaris del món és al nostre abast. No solament a l’abast de VilaWeb, sinó a l’abast de la cultura catalana, a l’abast de la nació que es reconeix de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó. En el món globalitzat d’avui, tan diferent d’aquell que hi havia fa vint-i-cinc anys, res ja no és local ni secundari i tot ens interessa, passe al lloc del planeta on passe, i la pandèmia ho ha acabat de deixar clar, per si algú en tenia cap dubte. Avui tenim més informació que mai a les nostres mans però el coneixement també és més amenaçat que mai. Com més va, més difícil és navegar per la mar de la comunicació, plena a vessar d’interessos inconfessables i maquinacions extraordinàriament elaborades. I per això, per continuar complint la nostra funció original, ara ens cal créixer i abastar amb la mateixa qualitat un espai informatiu molt més complex i més gran, més ampli, que aquest que us oferim avui.

En aquest quart de segle que ara complim n’hem après molt. No sempre ha estat de manera agradable i gratificant, però hem sabut i hem pogut assentar les bases d’un model de diari i d’empresa que funcionen. El reconeixement que els estudis d’opinió fan de la credibilitat i el lideratge informatiu de VilaWeb revelen una realitat que el soroll diari ja no pot amagar: és evident i fora de tota discussió que hi ha un gran nucli de ciutadans que volen bona informació, que demanen mitjans fiables i rigorosos, que aprecien la qualitat, la independència de criteri i la professionalitat. Que volen, en definitiva, diaris compromesos que els facen pensar i entendre millor el món, diaris de què puguen gaudir.

A tots ells, a tots vosaltres, us oferim VilaWeb i us assegurem que ens trobem en condicions de treballar tant com calga per a portar-lo fins als nivells d’excel·lència professional i de compromís que un país com el nostre, que una cultura com la nostra i que una nació com la que tenim no tan solament mereix sinó que necessita. L’equip que fa VilaWeb cada dia és de primera fila i està disposat a tot.

Volem fer de VilaWeb un diari molt més fort perquè volem créixer en la llibertat, en totes les llibertats, perquè volem retrobar-nos tots per damunt de qualsevol frontera i dialogar, perquè estem convençuts que cal defensar la democràcia cada dia més amenaçada, perquè creiem en el gaudi de la cultura, perquè sabem fins a quin punt és important recolzar el futur d’una societat en el millor periodisme possible. Per tot això, i després de vint-i-cinc anys demostrant que amb VilaWeb s’hi pot comptar sempre, aquest és el nostre compromís i aquest és el desafiament que assumim: fer als Països Catalans un dels millors diaris del món, ara. Amb vosaltres.

PS. Tot aquest cap de setmana us presentarem articles que explicaran els vint-i-cinc anys passats. No deixeu escapar sobretot el recull de fotografies i de vídeos que us farà recordar coses molt especials de la vostra vida. Si encara no en sou subscriptors, penseu que ara és el moment de fer-vos-en. Si no podeu, us continuarem informant igual com sempre perquè el nostre compromís és amb tota la societat; però si podeu us demanem que us uniu avui mateix a VilaWeb, o bé –i això és una novetat– que ens oferieu un donatiu econòmic una sola vegada i sense compromís, en aquesta pàgina.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any