MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El secretari general de la Lliga Àrab demana un alto-el-foc immediat entre Israel i Gaza

  • El conflicte entre Israel i Palestina ha deixat uns 3.000 morts i 5.400 ferits en tres dies

VilaWeb
Redacció
12.10.2023 - 10:10

Cinquè dia de conflicte entre Hamàs i Israel. Ahir, les IDF han anunciat que havien recuperat el control dels territoris que hi ha més a la vora de Gaza, quan fa més de tres dies que va començar el conflicte i després de la declaració del ministre de Defensa israelià, Yoav Gallant, del setge total a la franja.

Hamàs ha anomenat l’ofensiva “operació d’Inundació d’al-Aqsa” i diuen que és una resposta als atacs israelians a la mesquita d’al-Aqsa, a Jerusalem. A hores d’ara ja és considerat un dels enfrontaments més importants entre Israel i Palestina d’aquests darrers anys.

22.50h

La Lliga Àrab demana un alto-el-foc immediat entre Israel i Gaza

El secretari general de la Lliga Àrab, Ahmed Aboul Gheit, ha demanat un alto-el-foc immediat entre Israel i Gaza, mentre que ha expressat el seu "total rebuig a la matança de civils" just abans de la reunió d'emergència de ministres d'Afers estrangers convocada al Caire.

Gheit ha subratllat després d'una reunió amb el ministre d'Afers estrangers italià, Antonio Tajani, i el titular d'Exteriors de Lituània, Gabrielius Landsbergis, que cal "brindar protecció als palestins" i "abordar les causes profundes" que han portat a la crisi actual. "La represàlia duta a terme contra els residents de Gaza segueix una política de càstig col·lectiu és contrària al dret internacional i no portarà la seguretat desitjada", ha indicat el portaveu.

20.14h

Israel desmenteix el possible atac aeri al nord del país

El govern d'Israel ha desmentit les informacions que apuntaven a un possible atac aeri aquesta tarda des del Líban en direcció al nord del país. Les sirenes antiaèries s'han disparat en diversos punts del país aquesta tarda, i les IDF han alertat d'un possible atac. Finalment, però, no s'ha produït cap incursió, i l'exèrcit investigarà ara què ha causat que saltessin les alarmes.

18.20h

Les IDF alerten d'un possible atac aeri al nord d'Israel des del Líban

Les IDF han alertat d'un possible atac aeri al nord d'Israel des del Líban.

Les sirenes antiaèries han sonat en comunitats de tot el nord d'Israel, al llarg de la frontera amb el Líban, i les IDF han instruït els ciutadans que es quedin a casa. Mitjans israelians han informat que una xifra indeterminada de naus –incloent-hi parapents– han travessat la frontera des del Líban.

16.16h

L'ONU avisa que el menjar s'acaba a Gaza

El Programa Mundial d'Aliments (PMA) de l'ONU ha descrit com a devastadora la situació a la Franja de Gaza, on diu que s'esgotaran molt aviat els subministraments de menjar i necessitats bàsiques si no es garanteix el repartiment de l'ajuda humanitària a la població, tenint en compte el blocatge imposat per Israel.

El responsable del PMA per a Palestina, Samer Abdeljaber, ha afirmat que treballadors de l'agència són al terreny i fan tot el que poden per atendre la població per tal que pugui sobreviure.

L'organització reparteix targetes amb què els ciutadans poden anar a les botigues que continuen obertes, però també ha començat a distribuir pa, llaunes i menjar precuinat a unes 100.000 persones que s'han refugiat de la UNRWA, l'agència que ajuda els refugiats palestins al Llevant. En total, més de 260.000 persones han hagut d'abandonar casa seva.

15.38h

Netanyahu i Benny Gantz acorden de crear un govern d'emergència

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu i l'ex-ministre de Defensa i cap del partit Unitat Nacional, Benny Gantz, han acordat de formar un govern d'emergència.

Hi haurà un petit gabinet de guerra format per Netanyahu, el ministre de Defensa Yoav Galant i el mateix Benny Gantz, mentre que el ministre d'Afers Estratègics Ron Dermer i l'ex-cap de les FDI Gadi Eisenkot, del partit de Gantz, en seran observadors.

Les autoritats del gabinet regular de seguretat, tal com estableix la llei, es mantindran sense canvis. El partit de Gantz tindrà cinc ministres al govern sense carteres.

15.05h

El blocatge d'Israel deixa Gaza sense subministrament elèctric

L'única central elèctrica de Gaza ha deixat de funcionar aquest migdia per manca de combustible, segons que han informat fonts governamentals. Des de dilluns, Israel imposa un "setge total" sobre l'enclavament i en bloc l'entrada de medicaments, menjar i combustible. Ara, Gaza s'ha quedat sense subministrament elèctric, més enllà dels generadors locals pels quals el combustible també comencen a escassejar.

Des de dissabte, Gaza –que depèn d'Israel per al subministrament elèctric, com també per a la importació de combustible– ha sofert més de 600 talls de llum. Aquest matí, el ministeri de Sanitat de Gaza ha començat a racionar l'electricitat per a prioritzar les operacions d'emergència i altres serveis urgents.

Aquest migdia, metges de l'Hospital Shifa de la ciutat de Gaza han denunciat que Israel ha atacat deliberadament els paramèdics que atenien civils. "Estem patint [...] i el món no ha mogut ni un dit. Això és un missatge de socors a tot el món: ens heu d'ajudar", ha dit un representant de l'hospital en un missatge.

14.31h

Els bombardaments d'Israel a Gaza deixen nou treballadors de l'ONU morts

L'Agència de les Nacions Unides per als Refugiats de Palestina (UNRWA) ha anunciat que nou dels seus treballadors s'han mort des de dissabte a causa dels bombardaments d'Israel.

"La protecció dels civils és la prioritat, incloent en temps de conflicte. Haurien d'estar protegits d'acord amb les lleis de la guerra", ha explicat a l'Agència France-Press (AFP) la directora de comunicacions de l'agència, Juliette Touma.

14.27h

El govern d'Israel proposa d'endarrerir tres mesos les eleccions locals

El govern d'Israel ha presentat una proposta per ajornar tres mesos les eleccions locals convocades inicialment per al 31 d'octubre. Si es confirma, no tindria precedents d'ençà de la guerra de Yom Kipur del 1973. El Ministeri de l'Interior considera que no hi ha les condicions per fer-se els comicis, tenint en compte la guerra que va començar dissabte. El titular d'Educació, Yoav Kiscj, ha plantejat la possibilitat de reprendre demà les classes en alguns districtes, després d'haver paralitzat el sistema educatiu arran de l'atac d'Hamàs.

12.40h

La xifra de morts a Gaza ja supera el miler

Els atacs d'Israel a Gaza ja han provocat la mort de 1.055 persones, mentre que n'ha ferit 5.184 més, segons el ministeri de Salut de Gaza. Els atacs d'Hamàs i Hesbol·là han provocat la mort de 1.200 persones i 2.800 ferits, segons l'exèrcit israelià.

11.38h

Israel desplega 300.000 soldats a la frontera amb Gaza

El ministre israelià de Defensa, Yoav Galant, ha anunciat que s'han desplegat 300.000 soldats a la frontera amb l'objectiu d'intensificar l'ofensiva sobre Gaza amb una operació terrestre. "Ara estan a prop de Gaza. Es preparen per executar la missió que ens ha encomanat el govern israelià", ha dit el portaveu militar Jonathan Conricus.

11.24h

L’OTAN tractarà dimecres la situació a Israel

El ministre de Defensa d’Israel, Yoav Gallant, informarà l’OTAN sobre la situació al seu país després de l’atac de Hamàs del cap de setmana. El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, ha confirmat que els ministres de Defensa de l’Aliança Atlàntica tractaran la situació a Israel en una reunió dimecres amb el seu homòleg al país. “Els aliats condemnen els horrorosos atacs terroristes contra civils innocents del cap de setmana a Israel”, ha dit el secretari general.

Per la seva banda, el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, que participa en la reunió de l’OTAN per sorpresa, ha demanat unitat a la comunitat internacional per no deixar sol a Israel.

10.59h

Hesbol·là ataca Israel des del Líban

L'exèrcit d'Israel ha anunciat que estan rebent un atac provinent del Líban cap a Arab al-Aramshe, una vila prop de la frontera. Més tard, Hesbol·là ha reivindicat l'atac en un comunicat. Com a resposta, l'exèrcit també ha disparat cap al Líban. Per ara no s'ha confirmat si hi ha morts o ferits per l'intercanvi de míssils.

09.02h

El govern israelià autoritza els residents de Sderot a armar-se

El ministre israelià de Seguretat Nacional, Itamar Ben-Gvir, ha anunciat que posa en marxa l'Operació Guardià dels Murs 2, cosa que suposa l'autorització perquè tots els residents de Sderot puguin portar una arma. Sderot és a un quilòmetre de Gaza i va ser una de les ciutats més colpejada per les infiltracions d'Hamàs la matinada de dissabte.

08.54h

L'única central elèctrica de Gaza té combustible per a dotze hores més, a tot estirar

El setge israelià de Gaza està a punt de deixar el territori sense energia. Ara com ara, només els queda combustible per a fer funcionar la central elèctrica durant deu o dotze hores més, a tot estirar. Ho ha dit el president de l'Autoritat Palestina de l'Energia, Thafer Melhem, a la ràdio Voice of Palestine.

Dilluns, Israel va tallar el subministrament elèctric israelià a la zona, però encara els quedava l'energia autoproduïda. Ara bé, sense combustible, la central palestina deixarà de funcionar.

08.48h

Israel ataca un campus universitari de Gaza

La Universitat Islàmica de Gaza ha fet públic que avions de combat israelians han atacat el campus universitari, una informació que ha confirmat un corresponsal de l'Agència France-Press. "Els atacs aeris intensos han destruït completament alguns edificis de la Universitat Islàmica", ha dit a l'AFP Ahmed Orabi, de la direcció de la universitat.

08.43h

L'exèrcit israelià diu que ha destruït el sistema de detecció d'avions d'Hamàs

Un portaveu de l'exèrcit d'Israel afirma que han destruït el sistema de defensa d'Hamàs per a detectar avions. "Durant anys, Hamàs ha establert una xarxa de càmeres d'alta qualitat amagades en panells solars arreu de la Franja de Gaza, amb la intenció d'identificar i fer seguiment dels avions... Els nostres avions les han atacades totes i han privat Hamàs de les seves capacitats", ha dit, segons el diari israelià Haaretz.

10.10.2023
21.54h

Atac contra Israel des del Líban

L'exèrcit d'Israel ha denunciat que s'ha detectat el llançament de Síria dirigits contra Israel. Part dels llançaments haurien travessat la frontera i haurien caigut en zones obertes.

21.21h

La UE assenyala que el setge d'Israel a Gaza va en contra del dret internacional

La Unió Europea ha assenyalat que "algunes decisions" d'Israel per a respondre l'ofensiva llançada per Hamàs van en contra del dret humanitari internacional, per la qual cosa ha demanat que no bloqui l'aliment, aigua i electricitat, obri corredors humanitaris i permeti la sortida de civils.

"Israel té dret a defensar-se, però ha d'exercir-lo d'acord amb el dret humanitari internacional i algunes decisions van en contra del dret internacional", ha assegurat l'Alt Representant de la UE per a Política Exterior, Josep Borrell, en declaracions d'Oman estant.

21.19h

Biden afirma que l'únic propòsit d'Hamàs és "matar jueus"

El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que l'únic propòsit d'Hamàs és "matar jueus". "Aquest és un acte de pura maldat", ha destacat el mandatari nord-americà pel que fa a l'atac llançat dissabte contra territori israelià. "Dones violades, agredides, exhibides com a trofeus. Les famílies es van amagar terroritzades durant hores i hores, tractant desesperadament de mantenir callats els seus fills per no cridar l'atenció. I milers de ferits, vius, però portant els forats de bala i metralla", ha asseverat.

Així mateix, Biden ha ressaltat que, "com qualsevol nació del món", Israel té dret de respondre" als ferotges atacs duts a terme per les "mans sagnants" dels membres del grup palestí.

20.04h

Israel anuncia una “ofensiva total” contra Gaza, sense restriccions

El ministre de Defensa d'Israel, Yoav Gallant, ha anunciat que llançarà “una ofensiva total” contra Gaza, que canviarà totalment la situació sobre el terreny, encara que no va entrar a aspectes concrets. “He aixecat totes les restriccions. Hem recuperat el control de la situació i passarem a una ofensiva total”, ha dit Gallant, en una reunió amb soldats prop de la frontera de Gaza.

“Heu vist contra què combatem: contra animals humans”, va dir el ministre, titllant els milicians d'Hamàs com “l'Estat Islàmic” de Gaza. “Se'n penediran d'aquell moment: Gaza mai tornarà a ser el que era”, va prometre Gallant. Sobre això, va insistir dient que "he aixecat totes les restriccions: es matarà qualsevol que combat contra nosaltres, usant tots els mitjans."

19.59h

Concentració a València

Centenars de persones s'han concentrat a la plaça de l'Ajuntament de València en suport a Palestina. La concentració ha estat organitzada pel BDS País Valencià, el moviment social valencià solidari amb el poble palestí, i s'hi han afegit altres col·lectius i entitats. “La invasió d'Ucraïna va tenir com a conseqüència l'aplicació de boicot, desinversions i sancions contra Rússia. Eurovisió va tardar exactament un dia a expulsar Rússia del seu concurs, mentre que quatre dies després de l'inici de la guerra la FIFA va fer el mateix amb la selecció de futbol russa, que no va participar en l'últim Mundial. Per tant, la posada en pràctica de boicots, desinversions i sancions (BDS) a l'apartheid israelià també és possible, i de fet, necessària i urgent davant dels crims de guerra i crims de lesa humanitat sistemàtics i impunes de l'apartheid israelià contra la població palestina, com els que estem veient aquests mateixos dies", han dit en un comunicat.

VilaWeb
VilaWeb

19.30h

La UE defensa mantenir l'ajuda a Palestina

L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha defensat de mantenir l'ajuda a Palestina. En la compareixença de premsa posterior a la reunió extraordinària dels ministres d'Exteriors europeus per abordar la situació a Israel, Borrell ha remarcat que la revisió que l'executiu comunitari fa per comprovar que els fons no arriben a Hamàs no implica la seva suspensió.

Segons ha explicat, durant la trobada una àmplia majoria d'estats han defensat de mantenir l'ajuda a l'Autoritat Nacional Palestina, a excepció de dos o tres països. "La revisió no ha de ser una excusa per retardar la implementació de la cooperació", ha dit Borrell. "La revisió es farà en el mínim temps possible. Seria un gran error, en aquest moment crític, aturar el suport a l'Autoritat Nacional Palestina. Seria el millor regal que es podria donar a Hamàs", ha indicat.

18.54h

L'ONU augmenta a més de 3.000 els morts a causa de la guerra entre Israel i Hamàs

La guerra entre Israel i Hamàs ja ha causat la mort de més de 3.000 morts i ha causat uns 6.400 ferits, segons les xifres amb les quals treballa l'ONU. Segons Israel, hi ha 900 nacionals i estrangers morts i els ferits superen els 2.600. El ministeri de Salut palestí ha comunicat la mort de 830 palestins i més de 4.250 ferits.

18.49h

L'exèrcit d'Israel bombarda el port de Gaza

L'Exèrcit d'Israel ha llançat atacs aeris sobre el port de Gaza, situat a l'oest de la ciutat, contra objectius suposadament del Moviment de Resistència Islàmic (Hamàs). L'atac ha afectat uns quants vaixells pesquers.

"Les FDI (Forces de Defensa d'Israel) estan atacant actualment objectius pertanyents a l'organització terrorista Hamàs a la costa de la Franja de Gaza", ha confirmat l'exèrcit a la cadena CNN.

El bombardament ha ocasionat danys en algunes de les embarcacions del port, segons ha explicat l'agència palestina de notícies WAFA, que informa que la resposta israeliana a l'ofensiva de Hamàs ha destruït més de 22.600 cases, una desena de centres mèdics i mig centenar d'escoles a la Franja de Gaza.

18.35h

Seixanta valencians i dos sacerdots atrapats a Israel

Dos sacerdots i dos grups de valencians de 36 i 28 persones estan atrapades la ciutat de Galilea, al nord d'Israel, segons que ha anunciat l'Arxidiòcesi de València en un comunicat. Jose María Taberner, sacerdot delegat de Càritas València i Institucions Caritatives i Socials, ha anunciat que alguns tornaran per Istanbul, mentre que d'altres han decidit de fer-ho per Madrid i Barcelona. "Estem en contacte amb l'ambaixada espanyola perquè com que les aerolínies que ens van portar, i moltes altres, no volen viatjar a l'aeroport de Tel-Aviv, el govern s'està fent càrrec d'enviar avions militars que ens repatriïn. Ens han dit que estiguem preparats i amb la maleta feta perquè en qualsevol moment ens poden dir que marxem amb l'autobús a l'aeroport, on ens repatriarien amb els avions de l'exèrcit", ha dit. L'Arquebisbe de València, Mons. Enric Benavent, està en contacte permanent amb ells per conèixer la situació.

17.18h

Hamàs compleix l'amenaça i llança un atac contra la ciutat d'Ascaló, al sud d'Israel

Hamàs ha complert les amenaces i, tal com havia advertit, ha llançat una ofensiva amb míssils contra la ciutat d'Ascaló, ubicada al sud d'Israel, a deu quilòmetres de la Franja de Gaza.

L'ofensiva, llançada a les 17.00 (hora local) ha causat l'activació de les sirenes d'alerta no només a Ascaló, sinó també a altres localitats properes, segons informacions recollides pel diari The Times of Israel.

Alguns d'aquests míssils podria haver topat amb el complex turístic de l'Hotel Regina, a prop del port d'Ascaló, tal com recull el diari israelià Haaretz.

El braç armat de Hamàs, les Brigades Ezzedin al-Qassam, havien instat prèviament els ciutadans que resideixen a Ascaló a abandonar la zona abans de les 17.00 (hora local) en previsió de nous llançaments de míssils.

L'exèrcit d'Israel ha confirmat avui l'activació de les alertes antiaèries a unes quantes zones, inclosa la ciutat de Tel-Aviv. Hamàs ha informat al compte de Telegram que entre els darrers objectius atacats pel braç armat conta l'Aeroport Internacional de Ben Gurion, als afores de Tel-Aviv.

16.25h

El govern català posa un telèfon a disposició de les persones afectades per la situació a Israel i Palestina

El departament d'Acció Exterior i Unió Europea ha obert un telèfon per atendre emergències de les persones afectades per la situació a Israel i Palestina. El telèfon al qual es podran dirigir és el 93 874 90 64, així com al correu electrònic catalunyaexterior@gencat.cat.

Pel que fa a les ONG, demana que es posin en contacte amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament en situacions d'emergència. El govern diu en un comunicat que està "seguint la situació" a la zona i que està "en contacte amb les autoritats locals i organismes i entitats que treballen sobre el terreny".

16.22h

Una comissió de l'ONU diu que hi ha evidències clares que Hamàs i Israel han comès crims de guerra

La comissió d'investigació de l'ONU que examina la situació als Territoris Palestins Ocupats considera que ja hi ha evidències clares que tant Hamàs com Israel han comès crims de guerra d'ençà de dissabte. En un comunicat, la comissió diu que ha estat recollint proves de crims de guerra i que els atacs d'Hamàs contra "civils desarmats són abominables i intolerables" i que l'atac i setge israelià a Gaza tindrà "un cost en vides de civils i suposa un càstig col·lectiu". A més, l'alt comissionat de l'ONU pels Drets Humans, Volker Türk, ha recordat a Israel que el setge a Gaza és contrari al dret humanitari internacional.

16.14h

La Llista Àrab Unida demana a Hamàs l'alliberament de nens, dones i ancians

El cap del partit araboisraelià Llista Àrab Unida, Mansur Abbas, ha reclamat a Hamàs que alliberi dones, nens i ancians segrestats i ha recalcat que "els valors islàmics" no autoritzen aquest tipus d'accions. "Demano a la cúpula de les faccions palestines a Gaza que alliberin els ostatges que estan a les mans. Els valors islàmics ens exigeixen no empresonar dones, nens i ancians. Aquest pas humanitari ha de ser aplicat de forma immediata", ha manifestat Abbas.

Poc abans, el cap del braç polític d'Hamàs, Ismail Haniye, havia recalcat que el grup islamista no negociarà l'alliberament dels ostatges segrestats fins al final de l'agressió i ha revelat que ha traslladat aquesta decisió "a totes les parts implicades".

16.11h

L'Exèrcit d'Israel diu que ha matat el ministre d'Economia i un alt càrrec de Hamàs a Gaza

Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han assegurat que el ministre d'Economia i un alt càrrec del Moviment d'Hamàs a Gaza han mort en el marc d'una sèrie d'atacs portats a terme per l'exèrcit. "Aquesta nit, un avió de la Força Aèria d'Israel va matar Yauad abú Smallà, ministre d'Economia de l'organització terrorista Hamàs", han indicat les FDI .

Les forces israelianes han explicat que entre les funcions de Smallà hi havia de gestionar les finances del grup armat palestí i "reservar fons per al finançament del terrorisme dins i fora de la Franja de Gaza". D'altra banda, han confirmat que Zakaria Abú Mamar, un alt càrrec del Buró Polític d'Hamàs, també ha mort durant les operacions.

15.41h

"És hora de besar la fi del món. Aixafant i aplanant Gaza. Sense pietat!"

Una diputada del Likud, Revital Gottlieb, el partit de govern de Benjamin Netanyahu ha dit que només "una explosió que sacsegi l'Orient Mitjà restaurarà la dignitat, la força i la seguretat d'aquest país" i que és l'hora "de besar el dia del judici final. Disparar míssils potents sense límit. No aplanar un barri. Trituració i aplanament de Gaza. Sense pietat!".

15.15h

Iran nega haver participat

L'aiatol·là Ali Khamenei va dir que l'Iran no havia participat en l'atac d'Hamàs contra Israel, però va elogiar el que va anomenar la "irreparable" derrota militar i d'intel·ligència d'Israel. "Fem un petó a les mans dels que van planejar l'atac al règim sionista", va dir Khamenei en el seu primer discurs televisat d'ençà de l'atac.

"Aquest terratrèmol destructiu ha destruït algunes estructures crítiques que no es repararan fàcilment. Les accions pròpies del règim sionista són les culpables d'aquest desastre", ha afegit.

14.36h

Els bombardaments israelians sobre Gaza causen la mort d'almenys 770 palestins

El ministeri de Salut de Gaza ha augmentat a 770 –140 dels quals infants– la xifra de palestins morts i 4.000 els ferits a causa dels bombardaments israelians sobre Gaza. Les morts s'afegeixen a les 18 comptabilitzades a Cisjordània, on els atacs israelians també han deixat un centenar de ferits.

Aquest matí, l'exèrcit d'Israel ha anunciat la mort d'uns 1.500 milicians d'Hamàs que havien creuat cap a territori israelià des de Gaza. Juntament amb els 900 morts a Israel durant l'operació, la xifra eleva el còmput de morts des del començament de conflicte a més de 3.000, amb milers de ferits.

14.06h

El Likud anuncia que cercarà un govern de coalició amb l'oposició

El partit del primer ministre israelià Benjamin Netanyahu, el Likud, ha anunciat que ha acordat amb la resta de membres de la coalició de govern de cercar un govern d'emergència nacional que inclogui membres de l'oposició.

13.48h

El ministre de Seguretat Nacional israelià diu que el govern repartirà 10.000 fusells entre els civils perquè es defensin

El ministre de Seguretat Nacional d'Israel, Itamar Ben Gvir, ha anunciat que el seu ministeri comprarà 10.000 fusells per a armar equips de seguretat civil –grups que treballen de bracet amb la policia fronterera israeliana– a municipis pròxims israelians a Gaza i Cisjordània, segons que informa The Times Israel.

4.000 d'aquestes armes, segons ha afirmat, ja han estat comprades i estan preparades per a ser repartides a municipis pròxims a les fronteres amb Gaza i Cisjordània.

"Posarem el món de cap per avall perquè aquests municipis puguin protegir-se", ha dit el ministre. En el passat, Ben Gvir –conegut a Israel pels seus postulats d'extrema dreta– ha estat condemnat per donar suport al terrorisme i incitar a l'odi contra la població àrab.

13.22h

Israel assegura haver matat milicians d'Hamàs en una platja prop de Gaza

L'exèrcit d'Israel ha anunciat avui la mort d'un grup de milicians d'Hamàs a la platja de Zikim, situada prop de la frontera amb Gaza, en els combats desencadenats per l'ofensiva llançada dissabte per Hamàs des de l'enclavament palestí.

12.25h

Borrell convida Israel i l'Autoritat Nacional Palestina a la reunió d'urgència de ministres d'Afers Estrangers de la UE

L'alt representant per a la Política Exterior de la UE, Josep Borrell, ha convidat el ministre d'Afers Estrangers d'Israel, Eli Cohen, i l'homòleg de l'Autoritat Nacional Palestina, Riyad al-Maliki, a la reunió de ministres d'Afers Estrangers europeus que es farà avui extraordinàriament per abordar la situació a Israel. Borrell ha apuntat que la invitació al representant palestí és perquè presenti la visió de l'Autoritat Nacional Palestina sobre la situació. La reunió es farà amb Borrell i alguns ministres europeus a Oman, on es trobaven per participar en una reunió del Consell de Cooperació del Golf. Els ministres que no hi són es connectaran per videoconferència.

12.15h

Les forces àries d'Israel llancen una "campanya a gran escala" contra Hamàs a Gaza

Les forces àries d'Israel han anunciat en un piulet a Twitter que llancen una "campanya a gran escala" contra objectius d'Hamàs a Gaza. Així ho ha explicat a Twitter, en un piulet en què ha afegit que anunciarà més detalls sobre l'operació aviat.

11.47h

El comissari de drets humans de l'ONU recorda a Israel l'obligació d'evitar les morts de civils

El comissari de drets humans de l'ONU, Volker Türk, ha recordat a Israel l'obligació d'evitar les mots de civils en els bombardaments. En les darreres hores, els projectils de l'exèrcit israelià han impactat contra escoles, blocs d'apartaments i edificis de l'ONU a Gaza, tot causant la mort de centenars de civils.

"El dret internacional humanitari és clar: l'obligació de vetllar per la seguretat de la població i els objectes civils és aplicable durant qualsevol atac", ha dit Türk en un comunicat. Alhora, el comissari ha recordat a Israel que els setges i els blocatges com els de Gaza són contraris al dret internacional.

10.59h

Els desplaçats a Gaza pels bombardaments d'Israel augmenten a 190.000

El nombre de palestins desplaçats en la Franja de Gaza a causa dels bombardejos d'Israel després de l'ofensiva llançada dissabte per Hamàs des de l'enclavament ha ascendit a prop de 190.000, segons que han informat Nacions Unides.

L'Oficina de Nacions Unides per a la Coordinació d'Assumptes Humanitaris (OCHA) ha especificat en un comunicat que el desplaçament massiu ha augmentat durant les últimes 24 hores, amb 187.518 desplaçats, i s'espera que augmenti.

L'organisme ha explicat que més de 137.000 desplaçats es troben en escoles de l'Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina a Orient Pròxim (UNRWA), i que unes 3.000 palestins a Gaza s'hi troben de camí.

"S'estan fent tots els esforços possibles per a donar els serveis bàsics als desplaçats, si bé les condicions són difícils, amb alguns refugis saturats i una disponibilitat limitada d'aigua potable", ha dit l'agència, que ha incidit en el fet que no totes les 83 escoles són refugis designats i no estan preparades per a rebre desplaçats.

L'organisme ha indicat, a més, que la seva oficina a Gaza, on hi ha personal nacional i internacional, va sofrir danys col·laterals durant els bombardejos israelians contra Ciutat de Gaza. "En total, 18 instal·lacions de l'UNRWA s'han vist afectades des del 7 d'octubre", ha reblat.

10.58h

Israel diu que està preparat per escenaris futurs a la frontera amb el Líban

L'Exèrcit d'Israel ha assenyalat avui que la situació a la frontera amb el Líban és calmada i ha advertit que "està totalment preparat per a escenaris futurs", després dels incidents d'ahir, que es van saldar amb la mort d'un militar israelià i almenys tres membres del partit-milícia xiïta libanès Hezbol·là.

"En aquests moments no hi ha més esdeveniments al nord", ha dit un portaveu de l'exèrcit israelià, que ha indicat que el comandant Alim Abdul·là va morir en combat quan protegia els residents a la zona en el marc dels esmentats enfrontaments, segons un comunicat publicat a la pàgina de l'exèrcit d'Israel.

10.37h

El govern diu que no hi ha cap català en perill a Israel, però en monitora la situació

El govern ha explicat que té constància que hi ha "grups de catalans" a Israel que estan provant de sortir del país i que n'està seguint la situació. Així i tot, ha apuntat que aquests catalans, ara com ara, no estan en situació d'emergència. Aquest matí, el govern espanyol ha anunciat que habilitarà un dispositiu d'evacuació per als ciutadans que han quedat atrapats al país arran de la suspensió de vols comercials.

En un comunicat, han fet una crida a tots aquells catalans que estiguin en situació d'emergència a Israel perquè es posin en contacte amb el govern a través de la Conselleria d'Acció Exterior i la UE. L'executiu recomana a aquests ciutadans que segueixin en tot moment les indicacions de les autoritats locals i del Ministeri d'Exteriors espanyol.

El govern, alhora, alerta que la situació a Israel i Palestina és inestable i recomana de no viatjar-hi "si no hi ha una causa de força major". I assegura que està en contacte amb entitats i ONG que treballen a Palestina i Israel per avaluar i garantir que el personal estigui en condicions de seguretat òptimes, i els insta a posar-se en contacte amb l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) si tenen o detecten cap situació d'emergència.

Quant a les empreses amb relacions comercials amb Israel, on hi ha una oficina d'Acció, el govern demana que s'adrecin a la seva oficina tècnica de barreres a la internacionalització.

10.02h

El ministeri de Salut de Gaza augmenta a 687 la xifra de palestins morts pels bombardaments d'Israel

El ministeri de Salut de Gaza augmenta a 687 la xifra de palestins morts pels bombardaments d'Israel, amb 3.726 ferits d'ençà de dissabte.

Israel ha dut a terme una campanya de bombardament intensa sobre Gaza, amb més de 200 punts bombardats. Entre els punts atacats es troben una mesquita i edificis residencials que Israel assegura que eren punts estratègics per a les operacions d'Hamàs. Israel també ha bombardat la seu de la companyia telefònica Telecomunicacions Palestina, cosa que podria comprometre les telecomunicacions a l'enclavament.

Ahir, un portaveu d'Hamàs va dir que el grup no dubtaria a matar ostatges israelians com a maniobra per a intentar aturar els atacs contra Gaza. Per cada edifici residencial bombardat sense avís, avançà, Hamàs assassinaria un ostatge i en retransmeteria la mort. L'exèrcit israelià no va emetre cap reacció pública en resposta a l'avís.

09.29h

Hamàs diu que es prepara per a un conflicte prolongat amb Israel i es mostra sorprès per l'èxit dels seus atacs

Hamàs ha anunciat que està preparat per a un conflicte prolongat amb Israel, tot afegint que farà servir les dotzenes ostatges que manté retinguts a Gaza per a intercanviar-los amb palestins detinguts a Israel o més enllà.

"Ens hem preparat bé per aquesta guerra i per a enfrontar-nos a qualsevol escenari, fins i tot el d'un conflicte prolongat", ha explicat Ali Barakeh, membre de la cúpula d'Hamàs, en declaracions a The Associated Press.

Barakeh, d'altra banda, ha explicat que ni tan sols els aliats més estrets d'Hamàs van ser informats per avançat de l'hora de l'atac, i ha tornat a negar que l'Iran es trobi rere l'operació. Així i tot, ha afegit que els aliats d'Hamàs –com ara Hesbol·là i l'Iran– s'afegiran al conflicte en cas que Gaza "sigui sotmesa a una guerra d'anihilació".

Alhora, Barakeh ha explicat que fins i tot Hamàs ha quedat sorpresa per l'èxit de l'operació, tot afegint que el grup esperava que les IDF el previnguessin. "Vam quedar sorpresos per aquest gran col·lapse", ha dit. I ha afegit: "El nostre objectiu era aconseguir alguns guanys territorials i agafar presoners per a intercanviar-los. Però aquest exèrcit [d'Israel] era un tigre de paper".

09.07h

L'Euro-Med Human Rights Monitor acusa Israel de matances indiscriminades de civils a Gaza

L'Euro-Med Human Rights Monitor, una ONG de drets humans amb seu a Ginebra, ha acusat Israel de dur a terme matances indiscriminades contra civils a Gaza.

"Les forces israelianes s'estan venjant de les faccions armades palestines a còpia de cometre matances indiscriminades de civils a Gaza", ha dit l'ONG sobre els bombardaments de l'exèrcit israelià contra àrees densament poblades de Gaza.

"Fins i tot en casos de necessitat militar, Israel ha de seguir els paràmetres del dret humanitari internacional en l'atac sobre Gaza", ha sentenciat.

09.02h

Israel diu que ha recuperat el control dels territoris propers a la Franja de Gaza

Israel ha anunciat que ha recuperat el control dels territoris propers a la Franja de Gaza després de 72 hores dels primers atacs de Hamàs. "Els darrers dies, membres de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) han lluitat contra terroristes en diversos assentaments i destacaments militars prop de Gaza. Els militars han actuat amb valentia i determinació per a recuperar-ne el control [...] i han capturat moltes armes que estaven en possessió dels terroristes", ha anunciat l'exèrcit del país en un comunicat.

Minuts més tard, el portaveu internacional de l'exèrcit israelià, Richard Herch, ha dit que efectius de l'exèrcit ja han començat a restablir els punts de la tanca que separa Gaza de la resta d'Israel pels quants milicians d'Hamàs van penetrar en territori israelià aquest cap de setmana. Així i tot, Herch ha reconegut que encara hi ha "una xifra petita" de milicians palestins amagats en territori israelià. Aquesta nit, ha afegit, les IDF no han registrat cap incursió de milicians a Israel des de l'enclavament.

08.54h

Israel bombarda més de 200 punts de Gaza durant la nit

L'exèrcit israelià ha anunciat que, al llarg d'aquesta nit, ha bombardat més de 200 punts de la Franja de Gaza, incloent-hi uns quants barris de la ciutat de Gaza.

Entre els punts atacats, segons Israel, es troben una mesquita on suposadament s'emmagatzemaven armes i un edifici residencial que les forces aèries d'Hamàs suposadament empraven per als seus atacs.

"L'abast d'aquest atac és més gran, i més greu, que anteriorment. No serà net", ha avisat un portaveu de les IDF.

08.44h

Israel recomana als habitants de Gaza que marxin a Egipte, que manté tancada la frontera, per a protegir-se dels bombardaments

L'exèrcit israelià ha recomanat als habitants de Gaza que marxin a Egipte per a protegir-se dels bombardaments sobre el territori.

"Sé que el pas de Rafà [a la frontera entre Gaza i Egipte] es manté obert", ha explicat un portaveu internacional de l'exèrcit israelià, Richard Hecht, en una atenció a la premsa. I ha afegit: "A tot aquell qui pugui marxar de Gaza li recomanaria que en marxés".

Poc després d'aquestes declaracions, tanmateix, Hecht ha publicat un comunicat d'aclariment en què ha explicat que el pas de Rafà roman tancat. "El pas de Rafà estava obert ahir, però avui roman tancat", ha dit.

08.31h

Israel diu que ha trobat uns 1.500 cossos de milicians d'Hamàs al seu territori i a Gaza

L'exèrcit israelià ha informat aquesta matinada que, al llarg de les darreres hores, ha trobat els cossos d'uns 1.500 milicians de Hamàs en territori israelià i a la Franja de Gaza. Així ho ha explicat el portaveu militar Richard Hecht, que ha afegit que les forces israelianes han aconseguit "restaurar més o menys" el control de la frontera amb Gaza. La troballa eleva el balanç de morts a més de 3.000 en tan sols tres dies de conflicte.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any