vinyaserra
Veremes sota el volcà de la Palma: avui i fa cinquanta anys
Victoria Torres tira endavant un celler al sud de l'illa, a dotze quilòmetres del volcà en erupció · Fa cinquanta anys, aquest territori vinícola també feia la verema amb la lava de fons · Us n'oferim unes imatges espectaculars

Poesia i ambició política
Escrivia Josep Maria de Sagarra: «Jo crec que la política interessa tant i abassega tant perquè la política porta una terrible força creadora de somni, que és exactament igual que una força creadora de poesia»

Ser pagès al Baix Maresme
Donem la paraula a cinc pagesos que viuen de la terra a Alella, el Masnou i Teià. Són pagesos del ram de la viticultura, l’horta i la flor, principals cultius al Baix Maresme. Els pagesos d’aquest territori són extremadament escassos. Volem que ens expliquin el seu viure, les dificultats que troben, el seu vincle amb la terra, les perspectives de futur.

Lectures en Ruta: joves, literatura i paisatge
Un projecte per a lectors joves, que els acosta la literatura i els escriptors d’avui, tot visitant espais d’activitat literària, del Pirineu a Móra d'Ebre

La candidatura del Priorat a Patrimoni Mundial de la UNESCO, endavant
Intervenció contundent en favor de la candidatura de la representant de l'estat espanyol, Elisa de Cabo, en la 43a sessió del Comitè del Patrimoni Mundial de la UNESCO a Bakú (República de l'Azerbaidjan), després de la 'retirada estratègica'

L'arrel secreta que somnia... de Xuan Bello
Atrapem alguns fragments de les proses que conté l’últim llibre de l’escriptor i poeta asturià Xuan Bello, 'Incerta història de la veritat'

L’Odissea seductora
L’artista Joma fa més de vint anys que llegeix la 'Odissea' i crea projectes artístics al voltant · L’últim, un sopar odisseic mensual al restaurant Semproniana

Ruralitats, els desafiaments d'una nova revolució que ja camina
Al maig la plataforma digital La Conca5.1 va organitzar Ruralitats, un debat sobre les realitats i els desafiaments en la vida al camp, amb sis dones que hi viuen i hi treballen · Ric en idees, va mostrar que el camp és un espai en revolució, de valors socials, culturals i ambientals · Es va enregistrar, ja és accessible i es pot recuperar íntegre

Isma Prados i Oriol Artigas, un maridatge d'altura creativa
El cuiner i el viticultor, a quatre mans, van jugar amb l'acidesa del vi i dels aliments

La dona en el món agrari: de camí cap a l’apoderament
Les aportacions que es van fer, de diferents experiències de tot el món, dins el Simposi Internacional Paisatge, Agricultura i Dona

'Cuinant la memòria', receptes al servei de la qualitat de vida de les persones amb dèficit de memòria
El llibre és el resultat d'un projecte en què han unit coneixements i esforços la Fundació Catalunya la Pedrera, la Fundació ACE i la Fundació Alícia

Llibres per a cuinar, menjar i beure
Us oferim alguns dels llibres sobre gastronomia que podreu trobar a les llibreries per Sant Jordi

Més a prop de Bacus
Sobre l’exposició ‘Bacus, les màscares del Déu’ al Museu de Badalona, fins al 9 de juny

La gent és el lloc: volem pagesos?
Arran de l’article sobre ‘La fragilitat dels espais agraris del Baix Maresme’, hem rebut unes reflexions que volem compartir, que no se centren en el paisatge sinó en l’activitat

La fragilitat dels espais agraris del Baix Maresme
L’agricultura periurbana suposa qualitat de vida per a les persones que viuen en aquests territoris frontissa, a pocs quilòmetres de la metròpolis. Però en zones com el Baix Maresme avui no és una prioritat

Manolo Hugué i Josep Pla, vides creuades
L’antiquari i galerista Artur Ramon va organitzar fa algunes setmanes un debat a l’entorn el llibre de Josep Pla ‘Vida de Manolo’, amb els experts Xavier Pla, Jordi Amat i Àlex Susanna. Hi vam ser.

Del ‘Sent soví’ al ’Llibre de coc’, l'època gloriosa de l’alta cuina catalana medieval
S’ha presentat una nova edició del ‘Llibre de coc’, dins la col·lecció 'Set Portes receptaris històrics de la cuina catalana', amb l’aportació de noves dades importants per a la història de la cuina catalana

Receptaris que basteixen ponts: ‘Halar, cuina gitana de Catalunya’
La Fundació Alícia presenta un receptari acurat de cuina gitana. Ens explica alguns dels seus valors el seu director, Toni Massanés

Joan Gómez Pallarès, un nou naturalista
Entrevistem al llatinista, avui també director general de Recerca de la Generalitat, en la seva condició de gran coneixedor i divulgador del vi natural, un dels màxims experts a la península

Vinyaserra: Paisatge de la dona errant
Arran de l’inici del llibre ‘Fugir era el més bell que teníem’ de Marta Marín-Dómine (Club Editor)

El paisatge de l’Horta de València: el valor natural, agrari i cultural d’un patrimoni que no es pot perdre
Mas de Conxa, paisatge d’infantesa i maduresa de l’escriptor i biòleg Martí Domínguez, un reducte contra la vulgaritat i devastació de la construcció

Llibres de vins i menges 2018 (ampliat)
Un repàs exhaustiu dels millors títols sobre vi i gastronomia

Vinyaserra: una nadala de vins i paisatge
Us desitgem bones festes amb la veu dels poetes

Els ‘paisatges refugi’, en tots els seus sentits, necessaris
L’Observatori del Paisatge de Catalunya ha celebrat aquesta setmana el seminari internacional ‘Paisatges refugi’, a la Colònia Güell

Especial llibres de vins i menges, Nadal 2018
Recull literari i gastronòmic per a passar un bon Nadal
