Cinc vins que donen la benvinguda a l’estiu

  • Cinc vins que donen la benvinguda a l’estiu: blancs joves i blancs brisats, rosats de color pàl·lid i negres joves fruitosos i expressius, per a acompanyar els àpats estivals i com a copa per a compartir amb els amics

VilaWeb
Montserrat Serra
24.06.2023 - 21:50
Actualització: 25.06.2023 - 08:23

Apleguem vins que mostren tendències que van transformant el món del vi i el gust dels tastadors: els blancs brisats (en contacte amb les pells i, per tant, blancs més estructurats); rosats frescs de color rosa pàl·lid, negres joves i de poca graduació o moderada. Ací us en proposem cinc, per a acompanyar els àpats estivals i com a copa per a compartir amb els amics.

Vinya la Ferreria 2021, d’Orda Vins

Projecte de dos joves viticultors i amics del Penedès, Oriol Roig i David Casas. Elaboren aquest vi de xarel·lo, que surt d’una vinya vella, amb ceps entre seixanta anys i noranta: “Ens encanta aquesta parcel·la situada al terme municipal de Gelida, però molt a prop de Sant Llorenç d’Hortons. Gairebé dues hectàrees són plantades amb xarel·lo, on no manquen les oliveres, ametllers i alguns arbres fruiters. Són sòls argilo-calcaris on afloren alguns estrats amb un alt contingut fòssil.”

Aquest xarel·lo del 2021 és un vi amb una graduació alcohòlica baixa, no arriba als 12°. És fresc i saborós. Mostra la complexitat que li dóna una elaboració pensada per a extreure la personalitat d’aquesta vinya. Una part del raïm es premsa sense derrapar i es fa fermentar en bóta de roure francès vella. L’altra part de raïm macera amb les pells durant quatre dies en dipòsit d’acer inoxidable. Els vins es crien per separat durant vuit mesos i després es fa l’assemblatge. És un vi que no es clarifica ni es filtra. És pura expressivitat.

Sarriera 2021, de Raventós d’Alella

Mireu de trobar alguna de les ampolles que encara són al mercat d’aquesta pansa blanca meravellosa, que ara s’expressa amb una força i una alegria que us farà gaudir. D’ací a pocs mesos aquest vi ja serà història, perquè aquesta marca es troba en procés de transició i tots els vins que ara s’etiqueten sota el paraigua de Raventós d’Alella desapareixeran i s’unificaran en un nou projecte, Can Matons, que en aquest mateix celler de Santa Maria de Martorelles elabora vins de vinya i vins de finca, així també els escumosos Titiana Can Matons, emparats per la DO Alella. Un projecte que forma part de la gamma Vins del Llegat de Codorniu.

Mentrestant, gaudiu de les darreres ampolles del Sarriera, que ara es troba en un gran moment. Un vi nascut d’una parcel·la a Valldoriolf, a la Roca del Vallès (Vallès Oriental). Per mostrar aquesta expressió de la pansa, el raïm es va premsar sencer i va fer una fermentació lenta a 16 graus.

Aus 2021 Orange, del Celler de les Aus

El Celler de les Aus és la gamma de vins naturals que d’ençà de fa més d’una dècada elabora el celler Alta Alella. D’aquesta col·lecció de vins, tots molt recomanables, hem triat l’Aus Orange. Aquest brisat és elaborat amb les varietats pansa rosada i pansa blanca. La fermentació és espontània i es fa en àmfores de sauló juntament amb les pells del raïm. La maceració amb les pells s’allarga dos mesos, a fi d’augmentar l’estructura tànnica del vi i el caràcter del terroir. La forma de l’àmfora permet obtenir un bâtonnage natural. No s’addicionen ni sulfits ni cap més producte en tot el procés d’elaboració.

L’Abrunet Rosat, de Frisach

Frisach és un celler de Corbera d’Ebre, un poble simbòlic de la Terra Alta, emblema de la Batalla de l’Ebre, de la guerra del 36-39, dels que la van perdre. Per això també és símbol de la història del país. Frisach és un celler que porten els germans Joan i Francesc Ferré, joves viticultors, militants del territori i de la seva memòria, fan vins amb talent, provocació i sentit de l’humor també. I fan uns vins bellíssims i molt interessants.

Triem el seu rosat perquè trobar un bon rosat no és una comesa senzilla, encara. I el seu n’és un que explica coses: elaborat amb garnatxa gris, garnatxa blanca i garnatxa negra i amb tretze graus alcohòlics, és un rosat que neix a partir de preguntes essencials. El procés l’expliquen així: “Què dóna un vi si ajuntem tot el raïm de la mateixa finca? Què dóna si ajuntem diferents varietats? Què podem fer amb una varietat quasi inexistent? I si només utilitzem la flor del most que cau? Amb aquestes preguntes va sorgir aquest vi. La unió de tres varietats tan semblants, però al mateix temps tan diferents, collides al mateix moment, aplegades i deixades harmonitzar durant un dia.”

Orange Rouge 2021 de Ramon Jané Viticultor, de Mas Candí

Som davant un vi natural sorprenent i expressiu i molt gustós, elaborat a les Guinyoles d’Avinyonet, al Penedès, a partir de les varietats mandó –gairebé desapareguda al Principat i viva encara al País Valencià, plena de rusticitat–, i malvasia de Sitges, macerada amb les seves pells (20% versus 80%). És un vi brisat natural, però ben diferent. Dues setmanes de maceració pel·licular, en cofermentació alcohòlica en dipòsits d’acer inoxidable i manteniment del vi durant sis mesos en aquests dipòsits d’acer inoxidable. Després, durant dotze mesos reposa i es cria a ampolla. Té una moderada graduació alcohòlica de 12,5°.

El projecte Ramon Jané neix al celler Mas Candí, al massís del Garraf. El conformen quatre pagesos vinicultors que, inquiets, d’ençà del 2006 van voler continuar el cultiu de les vinyes que havien plantat els seus avis.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any