Zaplana

L’ex-president de la Generalitat Eduardo Zaplana ha demanat que l’excarcerin. En una carta publicada per la seva dona, Rosa Barceló, diu que és ‘impossible’ que pugui marxar de l’estat espanyol perquè, per a ell, això seria una ‘indignitat’. També agraeix els pronunciaments públics a favor del seu alliberament per qüestions d’humanitat per la leucèmia que pateix i per la qual és ingressat a l’hospital la Fe de València des de dimarts.

Diu que el seu estat de salut no és la seva principal preocupació, tot i que sí que ho és per a la família, els afins i els metges. Per sobre d’això, diu: ‘Hi ha la defensa del meu honor i el meu nom, i el record que del meu nom quedi a les meves filles i néts.’ Defensa que és ‘innocent’ perquè no ha estat jutjat i pel ‘convenciment absolut de no ser responsable dels fets’ dels quals l’acusen. ‘Mai no vaig cobrar cap comissió per unes adjudicacions públiques ni vaig malversar cap pesseta ni cap euro de les administracions públiques a les quals vaig servir, tasca de la qual em sento molt orgullós’, diu.

El jutge el manté en presó preventiva per la capacitat que té de destruir proves i el risc de fugida. Hi respon: ‘Es podria haver aconseguit un resultat igual si, en lloc de la presó provisional, s’hagués acordat l’arrest domiciliari que, a més, hauria ajudat la meva salut.’

‘No sé quina prova puc destruir després de set mesos de privació de llibertat, ni qui pot pensar seriosament que, en les meves condicions, m’escapi del meu país.’ Continua: ‘Per justificar la meva fuga, s’ha arribat a dir en un acte judicial que em vaig fer el trasplantament a Houston, senyal del nivell de detall amb què s’han llegit els informes mèdics que van haver de decidir sobre la meva llibertat.’

Zaplana diu que ‘sempre’ ha ‘concebut i defensat una justícia i uns cossos policials equilibrats, neutrals i amb controls; que facin justícia sense necessitat de destruir les persones i el seu entorn’. Recorda que la investigació va començar el 2015 i es demana quants anys calen per a instruir un cas contra una persona.

‘Quant de temps he de ser a la presó per no destruir proves? Des de l’any 2015 no han tingut temps d’acabar de tancar l’acusació, amb el desplegament de mitjans esmentats? És possible investigar una persona en secret durant tres anys sense informar sobre l’origen de les imputacions, els indicis que hi ha ni les conductes concretes per les quals l’investiguen?’, demana.

Quan s’aixequi el secret del sumari ‘espero poder defensar-me i explicar tot allò que la instrucció necessiti que aclareixi’, assenyala Zaplana, que conclou el comunicat agraint ‘als qui han tingut la sensibilitat i arguments’ per a demanar la seva llibertat i els desitja ‘a tots bon Nadal’.

Per la seva banda, Rosa Barceló denuncia que ni a ella ni a les seves filles no els permeten de veure Zaplana més de 45 minuts a la setmana, un temps que ella ja va consumir dijous passat quan van preparar aquest comunicat, cinc dies abans que ingressessin l’ex-president a la Fe.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb