L’estat de salut dels professionals sanitaris ha empitjorat notablement durant la pandèmia. A l’estat espanyol, el 60% dels sanitaris presenta símptomes de fatiga, dolor o estrès, i la mateixa proporció té la síndrome de burnout, una sensació d’estrès que es cronifica i que deriva en un esgotament continu. D’ençà que va començar la pandèmia, l’administració de fàrmacs tranquil·litzants i hipnòtics entre sanitaris ha passat del 19% al 29%. El 51% dels metges diu que se sent superat i menys preparat físicament i emocional per a noves onades. El 20% ha pensat d’avançar la jubilació i el 34% ha sospesat la idea d’abandonar la professió, encara que la majoria no ho ha fet.

Més xifres. Un 23% dels sanitaris considera que el seu estat de salut és dolent o regular. Abans de la pandèmia, aquesta percepció només la tenia un 7%. El 33% té problemes per a agafar el son i el 27% dorm menys de sis hores (un 13% més que abans de la pandèmia). Els hàbits de salut també han empitjorat. La pràctica habitual d’activitat física ha baixat del 50% al 28% i, tot i que les xifres continuen essent baixes, el consum freqüent o molt freqüent d’alcohol ha passat del 4% al 7%. Tot i aquesta situació extrema, dos de cada tres metges consideren que no han rebut prou suport de l’organització on treballen i dels gerents i directius. En canvi, més del 80% ha notat molt de suport dels companys i dels pacients.

Són les xifres alarmants que recull un estudi en què han participat 4.515 metges, que han respost a un qüestionari entre la segona onada i la tercera. L’han elaborat conjuntament la Fundació Galatea, l’Organització Mèdica Col·legial, el Col·legi de Metges de Barcelona, Mutual Mèdica i les professores Núria Mas, de l’IESE Business School, i Judit Vall, de l’Institut d’Economia de Barcelona. I les conclusions són molt dures. També sobre la resposta a aquest empitjorament. El 88% dels metges troba a faltar formació per a millorar les competències emocionals, i el 13% reconeix que necessita ajuda però que encara no hi ha recorregut. Creuant aquestes xifres amb les dels que sí que hi han recorregut, tenim que el 25% dels sanitaris són usuaris o potencials usuaris dels serveis de salut mental.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.