La pastanaga de Vox o com fer-nos tornar a pensar com espanyols

«Quin sentit té de posar Vox en el centre de la campanya electoral a Barcelona si no sabem ni tan sols si s'hi presentarà?»

Vicent Partal
Vicent Partal
02.01.2019 - 06:30
Actualització: 02.01.2019 - 07:30
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Aquestes darreres hores, especialment en l’entorn barceloní d’ERC, sembla que es vulga imprimir un tomb a la campanya de les municipals, amb la tendència a convertir l’extrema dreta de Vox en el centre del debat. Han demanat, per exemple, a totes les candidatures que proclamen solemnement que no hi pactaran; o, anant més enllà d’aquestes eleccions i tot, han afirmat que l’independentisme té una gran ocasió de reconciliar-se amb la Unió Europea, tot ajudant Espanya a no caure a les mans de l’extrema dreta.

Ignore si aquest viratge aparent és el fruit d’una elaboració teòrica ja decidida o si simplement és una improvisació mediàtica fruit de l’absència de novetats per Cap d’Any i l’ànsia d’ocupar centímetres de paper. Però espere, ho espere de veritat, que siga això darrer. Perquè altrament seria un error tan gran que em costa fins i tot de fer-me’n a la idea.

La idea que la Unió Europea –la mateixa Unió Europea que ha consentit que els dirigents polítics catalans, inclosos els d’ERC, siguen a la presó o a l’exili– es reconciliarà de sobte amb l’independentisme perquè dóna suport a Pedro Sánchez em sembla extravagant. Completament. Però, a més, i en tot cas, m’agradaria entendre què vol dir que s’hi reconciliarà. Vol dir que ara forçarà l’alliberament de Junqueras i els altres presos? Vol dir que ara defensarà un referèndum d’autodeterminació? Vol dir que ara assegurarà les llibertats civils dels ciutadans de Catalunya i se’n convertirà en garant? Perquè, si no vol dir res d’això, i és evident que això no passarà, no sé quin interès pot despertar en l’independentisme.

Però, anant més enllà del poc rigor que crec que té aquesta expressió concreta, el fet és que la sola idea de posar Vox al mig de la campanya electoral implica espanyolitzar-la completament i fer subsidiari l’independentisme a un nivell inèdit de fa molts anys. Implica, de fet, tornar-lo a convertir en la crossa auxiliar d’un pretès progressisme espanyol, oblidant que els responsables del 155, els responsables concrets dels empresonaments i l’exili, de la repressió, no són únicament a la dreta. El PSOE, i el PSC, són culpables de la repressió, d’una part fonamental de la repressió: perquè és evident que, sense el seu suport parlamentari i polític, Mariano Rajoy no s’hauria atrevit a fer el colp d’estat. L’aplicació del 155 ha creat una línia que demarca qui està a favor de la democràcia i qui està a favor de fer servir qualsevol mecanisme per a posar la unitat d’Espanya per damunt de la democràcia. Redibuixar això per separar només l’extrema dreta dels altres, al final no és res més que tornar a pensar com si fóssem espanyols. I el perill no és Vox en el futur. El perill és l’estat espanyol –el règim, si ho preferiu– en el present. O és que ara mateix vivim en un règim perfecte que respecta tots els nostres drets?

PS: Dit tot això, encara em trobe obligat a fer una pregunta molt més concreta: quin sentit té de posar Vox en el centre de la campanya electoral a Barcelona si no sabem ni tan sols si s’hi presentarà? Graupera, en aquest aspecte concret, ha fet les preguntes correctes. Que els farem la campanya de franc? Que no n’ha estat un exemple prou evident què ha passat a la campanya andalusa? Seria molt greu de caure en un error tan gros només per a impedir, si és això de què parlem, que Manuel Valls siga el guanyador minoritari i puga ser batlle tenint simplement vuit regidors o nou. Perquè a mi se m’acudeixen fórmules molt més simples i sensates d’impedir-ho. Com ara fer tant com es puga per a arribar abans de les eleccions a un acord més ampli per a no dividir i fragmentar tant el vot de l’independentisme.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Jordi Pedemonte
Jordi Pedemonte
01.01.2019  ·  22:15

ERC ja fa anys que només te un interés, i és guanyar eleccions.
L’inici del proces va fer baixar CiU que va passar a CdC i ara PDeCat i van veure la oportunitat.
Es van negar a fer un partit únic després del 9N per que CiU baixava i ells pujaven.
Van haver de fer el JxSi per presions de la gent, però encara no estava firmat l’acord ja estaven renegant de fer-lo i dient que mai es repetiria, suposo que per guardar la puresa de la sang.
A partir d’aqui sempre han buscat alguna excusa per no anar junts.
Ara sembla que volen o volien anar a les europees amb Bildu i BNG, res de catalans, per que hi tenen alergia i no es podria veure que ells tenen mes vots que els altres.
Si hi ha cap oportunitat de fer alguna cosa ‘sobirana’, cap problema en Torrent ja s’encarrega se fer-ho impossible.
Estaria be fer un resum de tota la història de ERC per valorar si realment han fet res real per la República o simplement és un eslogan per aconseguir vots.
Si van contra la República, com a mínim, que no s’emportin els vots dels que si que la volen.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
01.01.2019  ·  22:25

Exactament Sr. Partal.
Vox és un problema d’Ejpaña, nosaltres ja no sóm Ejpaña.
Pensem en independent si ho volem ser, no fotem faves ara.

Marina Adillon
Marina Adillon
01.01.2019  ·  23:29

No s’entén que no siguin capaços de veure que ara, més que mai, ens cal unitat.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
01.01.2019  ·  23:36

Les declaracions del sr. Maragall i l’estrategia d’ERC posen de manifest el que és visible en tots els àmbits: que no tenen projecte. Si el teu projecte és únicament anar a la defensiva i a la contra de l’altre ja has perdut.
Que els partits espanyolistes ocupin l’espai que hauria de tenir la discussió de quina capital de la república volem, diu clarament que qui ho invoca, ni pensa en la capital ni tampoc en la república.
I subscric les darreres frases de’n Partal, xque hi ha una manera molt clara de fer projecte i a l’hora garantir un batlle republicà: unint totes les forces independentistes.
Que no ens vulguin aixecar la camisa!

Rubén Cruz
Rubén Cruz
01.01.2019  ·  23:39

Diu en Partal:
«Perquè a mi se m’acuden fórmules molt més senzilles i sensates d’impedir-ho. Com ara fer tant com es pugui per a arribar abans de les eleccions a un acord més ampli que no signifique dividir i fragmentar tant el vot de l’independentisme»

Com s’obliga algú a anar de costat amb un altre, si aquest algú no ho vol?
La fòrmula de primàries encara ens podria donar sorpreses amb l’acostament de la cita electoral?
De moment, comença el joc de declaracions a favor i en contra d’una idea aparentment benintencionada, i en Partal ens l’ha develat com a exòtica i desnortada.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
01.01.2019  ·  23:40

Francament, jo d’ERC no n’espero res de bo.

carme vilella
carme vilella
01.01.2019  ·  23:51

Jo sols voldria que aquest any que comença, els partits polítics, oblidessin una mica les ganes de protagonisme i és dediquessin, d’una vegada, a lluitar per la independència i la república, després ja es podran mirar qui és primer, ara que pensin que sols units arribarem al final que tots volem.

Francesc Rosés
Francesc Rosés
02.01.2019  ·  00:08

Lamentablement, la mediocritat notable dels nostres polítics fan que passin coses com aquesta. Avui l’ha vessada ERC, a qui se li veu el llautó d’una hora lluny i no ho saben, i ahir la va fer bona el PDeCAT amb el ball de bastons de l’aprovació de pressupostos.

Problemes i situacions complexos en mans de gent mediocre (i emporuguits de perdre una feina “especial” perquè de “normal” no sé jo si en trobarien) están abocats a no ser resolts i, fins i tot a agreujar-se.

Sincerament, crec que la gent no s’ho mereix. Ja n’hi ha prou.

Rafel Torner
Rafel Torner
02.01.2019  ·  00:50

L’equip PPSOE del 155 ja ve de lluny. Ja fa molts anys (perquè diuen que tenim pressa, que què ens ha agafat, ara, però ja fa molts anys, de tot això), llavors de l’Estatut de 2005 (89 % del Parlament a favor: ho recordo pels que ara ens diuen que no som prou gent, etc.), se’l van carregar a partir d’uns recursos d’inconstitucionalitat pràcticament calcats que van presentar el PP, si, però també el PSOE a través del conspicu socialista Defensor del Pueblo (d’això sovint se n’obliden), que es deia Múgica, proposat pel PSOE i acceptat amb entusiasme pel PP.

Memòria.

Albert T
Albert T
02.01.2019  ·  02:52

ERC = Engalipababaus Ressentits Caragirats

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
02.01.2019  ·  04:26

En 1991-1992 vaig contribuir a refundar ERC, fa uns 4 mesos em vaig donar de baixa. Em van telefonar per a que m’ho repensara tant des de les seus de BCN com des de la de VLC. Ara plantejaré de manera disruptiva un desig: els alliberadors d’aquest país cal que bescanviem la independència per deixar Oriol Junqueres en mans espanyoles Ad Aeternum, tal com féu Jesús, Nostre Senyor. Així tots estarem coherentment en pau. Total Oriol, Rufián, etc
i la majoria que remena les cireres avui dia tenen carnet del partit una dècada després que el meu. Han vingut a xuplar roda xom qualsevol polític espanyol a l’ús. No quan es repartien nyesples de debò quan Jordi Pujol repartia anestèsia contra el dolor. Au, aneu a fer-vos la mà

Júlia Laforga
Júlia Laforga
02.01.2019  ·  05:07

La o les persones que dibuixen l’estratègia a ERC no s’estan guanyant el sou. No només no guanyen eleccions si no que a més a més ens fan la guitza a tots.

Antoni Oller
Antoni Oller
02.01.2019  ·  06:50

Quin editorial més fantàstic! Gràcies per dir-ho ben alt i clar! De tota manera, no ens hauria de sorprendre gens a aquestes alçades, que l’objectiu últim de l’aparell d’ERC sigui el manteniment de les seves quotes de poder, ni que sigui pactant amb el diable. A menor escala, cert, UDC va intentar el mateix. L’animo Sr.Partal, a seguir denunciant, des de la seva potent tribuna, aquestes maniobres. Les eleccions municipals a BCN no hauran tingut primàries serioses pel boicot dels aparells tradicionals, i per això mateix l’alcaldia de la capital és ara mateix una gran incògnita, però seran en sí mateixes, unes primàries d’una cosa una mica superior: qui liderarà les properes primeres passes del llarg i penós neo-procés cap a la llibertat, després de la desfeta d’octubre’17: Junqueras? Puigdemont? … o Graupera?
Per cert, pel que fa a les seves reflexions sobre la UE, benvingut a l’escepticisme-realisme; mirem de recuperar les paraules del benvolgut Martí Anglada al respecte. Per cert, fora de context, però ho he de dir: m’he alegrat molt de la furibunda reacció de Ferran Bel contra l’ANC per recolzar les primàries de Graupera, anem per bon camí. Algú hauria pensat, fa tan sols poc més d’un any, que des de les files d’un partit suposadament independentista, es gosaria carregar amb aquesta fúria contra la ANC? Vivim temps històrics accelerats.

LLUÍS CASTILLO
LLUÍS CASTILLO
02.01.2019  ·  06:53

D’acord Director, el problema és i ara a qui votar? Salut.

Consol A
Consol A
02.01.2019  ·  07:44

D’ERC no puc esperar-ne res de bo, tot el contrari. Sembla que l’únic que els interessa és conservar les seves poltranes. No entenen que estan cavant la seva tomba. I després encara responsabilitzaran als seus votants de tot plegat. L’única alternativa a la vista són les Primàries i la Crida.

Albert Miret
Albert Miret
02.01.2019  ·  07:48

Si aquesta enèsima desgràcia s’arriba a produir, recordarem per sempre més qui han estat els culpables de no poder aconseguir la independència dels nostres torturadors. Els culpables i els incompetents. Els recordarem a tots, als curts de gambals, als botiflers i els que ocupen llocs sense capacitat de fer-se’n responsables de debò. Potser fora l’hora d’unes eleccions corrent els riscs que calguin per a poder-nos desfer de tota aquesta morralla que es fa dir política i no sap actuar ni com a catalana.

Antonieta Jarne
Antonieta Jarne
02.01.2019  ·  07:58

Jo en faig una lectura que potser és molt senzilleta: situant Vox al centre del debat ells es poden presentar com a mals menors. Això serveix tant per a ERC com per a Comuns i PSC. Velles lògiques de partits fossilitzats. D’altra banda, sempre em faig la mateixa pregunta: alguna força política es preocupa de debò per què hi ha votants de les classes populars que trien opcions d’extrema dreta? Això requeriria autocrítica, molta, i és clar, va cara.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
02.01.2019  ·  08:15

Fa molt de temps que dic que el problema és la lluita sorda pel poder dins el moviment independentista català. En comptes d’unir-nos i enfrontar-nos a l’enemic comú, per a aconseguir la llibertat i aleshores competir legítimament cadascun per realitzar el seu projecte polític i social, el que hi ha ara és un esforç per convertir-se en hegemònic dins l’independentisme.

Per això ERC pujoleja, i el PDECat/Crida/JxCat sembla una CUP de dretes: els uns saben que hi tenen molt a guanyar “captant” els vots centrals catalans, i els altre intenten no perdre terreny a base de radicalitzar-se. Entre tots aconsegueixen desil·lusió, confusió i desmobilització.

Per això hi ha una pulsió molt evident cap a fórmules estil Tripartit que permetin recuperar poder. Suposo que tothom recorda els anys de ERC+IC+PSC a Barcelona. Canviem IC per Colau (i probablement deixem-ne fora el PSC) i tindrem el que probablement es voldrà aconseguir per les properes municipals.

Per a aconseguir aliar-se amb Colau i no morir a l’intent, cal bastir un discurs més en l’eix de l’esquerra que no en el nacional, que és on Colau i altres han demostrat el seu espanyolisme (en alguns casos) o com a mínim llur manca d’empatia. Per això es parla de “cordons sanitaris”, “recuperar Europa”, etc.

Evidentment no deixa de ser una boutade: parlar sempre de VOX només serveix per ajudar a covar l’ou de la serp i fer-los publicitat gratis, i Europa és un club d’estats sense cap mena d’ànima ni d’empatia democràtica que no cal que aïlli la ultradreta perquè ja la té a dins i governant. O com li diem a allò que hi al al govern a Itàlia, Hongria, Polònia, Àustria…

En fi, el de sempre: manca unitat, visió de futur i llums llargs. Per aquest camí anem cap a la desaparició com a poble. Lenta, però inexorable.

Roser Giner
Roser Giner
02.01.2019  ·  08:20

Com en Blesa ….. au, aneu a fer-vos la mà ERC.

Josep Usó
Josep Usó
02.01.2019  ·  08:20

L’extrema dreta no és només VOX. És l’Espanya del “a por ellos”. I en això estan tots junts. Aquell que pretenga fer veure a aquestes alçades que el PSOE és un partit democràtic i net de comportaments feixistes, menteix. Recordem els discursos dels cacics locals, anomenats “barons”. I si des d’ací pretenen alliberar a Junqueras venent els catalans és que no en tenen ni idea. És el poble, qui està en marxa, des de fa anys. I els qui miren enrere es quedaran convertits en estàtues de sal. Per descomptat, les eleccions, qualsevol elecció, la perdran. I amb ella, el càrrec.

Gemma R.
Gemma R.
02.01.2019  ·  08:26

Gràcies Vicent, els que et seguim i et llegim amb profunditat sabem que t’has estat de denunciar la deriva d’ERC dés d’abans de l’1 octubre per no dividir i per no desanimar l’independentisme que mai votaria res que els recordi a CiU, però la CUP és massa radical per ells. Però si volem guanyar, només ho podem fer si votem partits que realment prioritzin la independéncia, i l’ERC de Sergi Sol, és rencuniosa, mediocre i només pensa en guanyar la Generalitat autonòmica als ex-convergents. I no dubten en aliar-se amb Pdcat (el vertader enemic d’ERC), per aïllar la figura política més rellevant dins l’independentisme com és Carles Puigdemont, perquè la única cosa que volen tots dos partits és tornar-se a repartir el pastís autonòmic, ón ara si, ERC té molt a guanyar, perquè ens pot vendre eternament la independéncia pactada quan siguem més, ja que ells són “independentistes” i republicans de sempre. La pastanaga de VOX els ha anat com anell al dit i li treuran rèdit, si nó ja ho veureu. Per desgràcia hi ha una part del votant d’ERC massa messiànic per processar la realitat tal i com és, per més que els hi demostrin dia a dia, declaració rera declaració. Però en fi, si guanyen, serà perquè Catalunya no vol ser lliure realment, per tant, tindrem el que ens mereixem, com sol passar a la vida. Ja ho plorarem tots plegats, mentre uns es fustigaran, els altres ens preguntarem què hem fet per tenir un poble tant covard.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
02.01.2019  ·  09:03

Fa un parell de dies, arran d’un comentari d’Iñaki Gabilondo, vaig deixar, en aquest espai, la pregunta: Què diu ERC en privat?. Recordo que un usuari em va contestar que aquell periodista volia enredar. Bé… doncs poc a poc anem sabent, per si encara no en sabiem prou, que diu ERC en privat, probablement posar més pals a les rodes. I és que no hi ha res que faci més mal a l’independentisme que la manca d’autocrítica.

Dit això i referent a Vox, no recordo ni on ni qui va escriure: “Vox existirà fins que la Moncloa vulgui”, Com? Perquè? i penso que la resposta és aquesta: Susana Diaz en aquells famós congrés va demanar el cap de Pedro Sànchez, no entraré amb detalls ja que probablement tothom ho recorda, però Pedro Sànchez desprès va sortir enfortit per les bases i ara és on és, però sempre amb Susana Díaz al coll, doncs bé, Pedro Sànchez ha sacrificat Andalúcia per fer caure Susana Díaz i enllestir-la, alhora amb l’argument del creixement de Vox fonamentarà una hipotètica campanya a tot el territori que el farà creixer com a salvador i l’únic que pot parar els peus a la dreta i la ultradreta. Pedro Sanchez tonto? Quan s’arriba a President de determinats països cal pensar sempre que és qui ha estat més ràpid en clavar la punyalada.

JORDI BALBASTRE
JORDI BALBASTRE
02.01.2019  ·  09:07

D’acord Vicent, i d’acord amb el senyor Miret, eleccions anticipades ja, i fora tota la morralla que ens impedeix la independència.

Josep Salart
Josep Salart
02.01.2019  ·  09:24

Dins d’ ERC, no hi ha cap Puigdemont??

Josep Castelltort
Josep Castelltort
02.01.2019  ·  09:35

Sembla un problema, sobretot, d’intel.ligència. Necessitarem vàries eleccions per apartar-los.

josep SELVA
josep SELVA
02.01.2019  ·  09:53

Qui perd l’iniciativa per l’identitat

Antoni Amorós
Antoni Amorós
02.01.2019  ·  09:54

Aquestes veus (voxes) criden masa. Farien be a no ficar el nas. Els catalans ja som grandets. A Tarragona han ficat una seu i aixó és una provocació. Salut i LLibertat ¡¡¡

Pep Agulló
Pep Agulló
02.01.2019  ·  10:14

Fa dies que des de Vilaweb intentem enfortir el marc mental de l’independentisme, reforçant les accions emancipadores, veient l’estat espanyol com l’adversari malgrat som encara un govern autonòmic. N’hi ha que ens volen resituar en el marc polític d’un govern autonòmic i ens volen vendre aquesta claudicació de l ‘independentisme amb els que han col.laborat amb els botxins del 155, com un progrés. La lògica de ser la crossa de Sanchez front Vox és el preambul de l’aprovació dels seus pressupostos.

Josep Maria Barberà
Josep Maria Barberà
02.01.2019  ·  10:28

Independentistes : Unitat i constància. Els partits que ens haurien de representar són massa canviants i estan desunits quan no confrontats. Cada cop és fa més evident que són els moviments socials i no els partits qui ens dirigiran fins el final. Per això, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez estan a la presó.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
02.01.2019  ·  10:29

ERC o qualsevol cosa menys fer la República de Catalunya.
Són incapaços de poder imaginar un altre país.

I encara sortiran els que diran que Vilaweb fa temps que vol enfonsar ERC.
Els falta intel·licencia.

Primer lluitaven per Catalunya, després només per la república, despre NOMÉS pels presos.. i ara volen que lluitem NOMÉS contra VOX. #noanemnimicabe.

Antoni López
Antoni López
02.01.2019  ·  10:31

Com a socialista només puc pensar que juguen brut o sou rucs i si es aquesta en sou molt de rucs, tant que haurien de deixar el MOMIO i endur-se’n la cadira a casa “pa recordar viejos tiempos”, tot fent el subastat.

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
02.01.2019  ·  10:32

No ens podem refiar del PSOE-PSC, actualment no és un partit d’esquerra, per tant no té , per a mi ,cap sentit plantejar-ho com una defensa en front dels partits dretans.

eva salas
eva salas
02.01.2019  ·  10:34

De la mateixa manera que certs partits espanyolistes atien l’anticatalanisme per a guanyar vots, ERC atiarà l’antivoxisme per a guanyar vots. La diagnosi en ambdós casos és que no tenen més eines o no tenen la capacitat per a cap altra discurs.

Vaig dir fa mesos, no amb poca tristesa, que a ERC calia comptar-la a la banda del NO. Ara matisaria el que volia dir, que era que no els hauríem de comptar a la banda del SI. Com tampoc podem comptar-hi als Comuns. Ells si de cas amplien la base de la seva capelleta i no pas la de l’independentisme, perquè dubto que la seva incapacitat mateix els permeti creure en la independència del país.

I als tertulians radiofònics que diuen que segons el que faci l’independentisme, Vox creixerà o no creixerà, els diria que, després de tot, només ens faltaria ara haver d’acotar el cap perquè tots els milions d’espanyols susceptibles de votar Vos i amb la llavor de l’anticatalanisme al cos, hàgin d’esdevenir l’objecte de les nostres renúncies. Ja hi ha una altra part d’espanyols capacitats per a lluitar-hi en contra. I si no, que entrenin.

Perquè Pedro Sànchez no ha tingut cap gest a què poder-nos agafar i desviar-nos del nostre dret legítim.

Però, benvolgut Vicent, estic segura que per més que hi insistiu no aconseguireu fer reaccionar la cúpula d’ERC i els sectors que en mamen, perquè estàdemostrat que d’on no n’hi ha no en raja. Em sap greu.
Ni tant sols 7na condemna monumental els faria reaccionar: la repressió ha fet surar la matèria de què estan fets, i els veuríeu agenollats implorant l’indult.

Del PDdCat no val ni la pena comentar. Que tinguin a aquell defensor de monuments franquistes desmentint les paraules dels mateixos companys de cadira ja en parla prou.

Josu Elorduy
Josu Elorduy
02.01.2019  ·  10:57

Ni entiendo la estrategia de ERC, me da pena, algunos cantos de sirena les están llevando por muy mal camino. La emergencia nacional catalana requiere rrspuestas unitarias. Los grandes avances han sido fruto de la cohesion de la sociedad civil, los partidos catalanes, no chauvinistas ni filofascistas, y el govern surgido de las urnas. Esto es tan obvio como todos los rsfuerzps del imperio por romperlo desde la Sra. SSS, hasta el frente mediático imperial pasando por las f. de ocupación, neo TOPs ahora con nombres más a uso y los sociatas entre despistados e interesados, jugando a competir con los fachatas en “nacionalismo gran ñol” ….
Nada que ganar con distracciones ….
República Catalana.
Cataluña lliure.

romano imperiales. GO HOME.!!!

Àngels Folch
Àngels Folch
02.01.2019  ·  11:37

Després d’haver vist el que he vist que ha passat a ERC aquests darrers quatre anys ja no m’estranya res. No dubto del compromís amb la independència i amb la república de la majoria dels seus militants i votants i per això només hi trobo dues explicacions possibles a aquest suïcidi col·lectiu que sembla que s’està produint dins del partit que ha estat durant molts anys la flama que ha mantingut viu l’anhel d’independència de la nació catalana: o estan minats de dalt a baix o dins d’ERC hi ha molt poc talent polític, o una combinació de les dues coses.
Aquesta deriva, insisteixo, es va començar a produir a l’estiu del 2014 i no ha fet res més que créixer i desbocar-se dia rere dia. Segurament té raó l’Eva que no ho canviarem ni amb articles ni amb denúncies de la situació. S’han tornat sords i cecs. Però cal fer alguna cosa abans no ens arrosseguin a tots pel pedregar. Una cosa és l’aparell del partit que pot ser fàcil de controlar posant-hi unes quantes mines ben posades i l’altra, que és la que compta, és els votants. Cal fer alguna cosa contundent per denunciar públicament aquesta deriva i possibiitar obrir els ulls a molta gent que per fidelitat o per no tenir una anàlisi ben raonada i sòlida ingenúament els votarà sense ser conscients que, volent o no, ens portaran cap a l’autonomisme o encara pitjor, cap al regionalismes perifèric residual.
Els indc¡icis i mostres d’aquesta deriva són múltiples i fa temps que es van fent evidents. Durant massa temps, i per preservar la unitat, hem callat, ens hem empassat els gripaus però ja no es pot seguir amagant més el cap sota l’ala, cal actuar de manera contundent i clara. No es pot seguir enganayt la gent dissimulant o amagant aquesta deriva (potser inconscient). Una gran manifestació de tot l’independentisme per denunciar-la i exigir a ERC un canvi de rumb és per mi imprescindible. Això només ho pot liderar l’ANC i té l’obligació de fer-ho. No es tracta d’anar contra ERC, al contari, es tracta de salvar ERC de les mines.

Lluis Molist
Lluis Molist
02.01.2019  ·  11:39

Albert T, amb quatre paraules defineix molt be ERC, però dins del sac d’ERC i pot anar tranquil·lament el PDECAt (o com es diguin), Per les municipals veig molt cru que l’independentisme se’n surti, Deu meu quin desastre.

Trobo molt estrany vist incongruència dels cabronaços de la majoria de partits, que no es plantegi ( per unes properes eleccions catalanes) una assemblea de ciutadans i fora de partits, crec que es diu Assemblea d’electors. (disculpeu la meva ignorància) Por arribar a fer-ho la Crida…?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
02.01.2019  ·  11:58

Sr. Partal, què pot esperar d’ERC que va, i vol anar, a la seva bola?
Que malda pel retorn a governar amb el PSC del tripartit i els dilettants de En Comú. Malda pel tripartit autonomista.

És una passa més d’en Junqueras per a minvar i dividir l’esperit independentista.

Si parlen de VOX, li fan campanya de franc, no serveix de res a l’independentisme, però serveix per amagar la desunió que ha provocat Junqueras.

Parlar d’unitat independentista, de generositat oblidant els partits fins que siguem independents, és la millor i única recepta per caminar amb força cap a la llibertat.
No han après que tot i la victòria del 21-D del conjunt de l’independentisme, la realitat d’anar desunits va ser que el partit més votat era de dreta-ultradreta, C’s.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
02.01.2019  ·  12:15

La ignorància es abrumadora… parlant-ne de vox s’els dona una propaganda alarmista on fructifica la resposta i missatge pels descerebrats que son els que els votaran per la unitat de escañuna… C,s els fan campanya malgrat l’arrimadas digui lo contrari, van pactar per a que vox es possi endevant com força de l’asnar perque ells son inútils politicament on els realities shows encanten als mitjans.. vox els supera… Després ja es repartiran el pastel i ells rebran les engrunes.. La feina bruta ja l’han fet…

Roser Caminals
Roser Caminals
02.01.2019  ·  16:42

No puc estar més d’acord amb el Vicent i els comentaris.

Sílvia Fortuño: el que ERC diu en privat és que vol pactar amb el PSC/PSOE. Per aixó busca crear un front contra la dreta i no un front sobiranista. S’aferra a la idea que el PSOE encara és un partit d’esquerres.

Josep Salart: estic segura que dins d’ERC hi ha divisions i no tothom s’alínia amb la cúpula. Tampoc veig tot el PdCAT igual.

David Escobedo
David Escobedo
02.01.2019  ·  18:02

ERC vol guanyar les eleccions.
Ho heu pensat això? Heu pensat en com és que ERC fa aquestes coses si tots els catalans pensen que son uns traïdors? Pot ser que no tots els catalans pensin que son uns traïdors?
És important no perdre de vista que els partits polítics son maquinàries fetes per guanyar eleccions. Qualsevol polític té sempre dues opcions:
– ser un polític honest: en aquest cas exposes les teves idees i a veure qui té més vots,
– o ser un polític: en aquest cas pares atenció al que diu majoritàriament el poble i adaptes el teu discurs a aquest desig popular.

ERC escolta i després fa seus els plantejaments que el poble majoritàriament vol sentir.
Aqui ve el fotut per vosaltres, i és que a Catalunya el conjunt del poble, incloent en aquest concepte indeterminat a tots els residents amb dret de vot, siguin indígenes o colons, vol majoritàriament autonomia i tancaria ben gustosament el procés amb una millora competencial via reforma estatutària (ho diuen absolutament totes les enquestes actuals i tots els resultats electorals desde 1980).

En conseqüència ERC, com que fa política en funció de la realitat autonòmica i no de la desiderata republicana, té moltíssimes possibilitats de guanyar la Generalitat, i més encara si pot comptar amb el PSOE i els comuns encapsulant VOX dins d´un espai inasumible per Ciutadans. Això condemnaria a C´s a la necessitat d´obtindre majoria absoluta, cosa molt i molt improbable si la tensió no és màxima.
En resum: Tripartit 2.0.

Penso que ERC és l´unic partit conscient del moment.
Pareu atenció: estem assistint a la històrica conquesta democràtica de les institucions catalanes per part de partits que era impensable que tinguessin aquests resultats fa només 15 anys. Els constitucionalistes ens farem amb el Govern democràticament i pacífica. Estem ja molt a prop del poder, i darrere del poder hi son els cors i els caps dels catalans del futur.

Penseu que l´alternativa per la mitja Catalunya oblidada pel Govern no serà mai més votar un altre cop als lladres mentiders que porten 40 anys fent i desfent, els mateixos que ja feien i desfeien abans, amb la dictadura. No votarem mai més als polítics regionals més ben pagats d´España, els que es pujen el sou en plena crisi, els mateixos que protegeixen els seus corruptes il.lustres com si fossin quelcom més que lladregots, els mateixos que espolien a mans plenes al poble català amb subvencions, conselleries, secretaris, pluses i la mare que els va parir, els mateixos que parlen de la via eslovena perquè no tenen ni al cap ni al cor una via catalana i perquè no han sentit un tret de prop en tota la seva aburguesada vida. Mai més tornarem a creure aquests revolucionaris de boca gran i collons petits que ens diuen una cosa i fan una altre, que ens han mentit i continuen mentint a tots, que no tenen vergonya ni coneixen més pàtria que les seves butxaques.

Vosaltres tampoc els tornarieu a votar si no hi haguès una causa suprema, i és per això que us la donen aquesta causa suprema. No perquè creguin en ella, sino perquè necessiten que hi creieu vosaltres.

Prou de vergonya! Possi les urnes President!!!

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
02.01.2019  ·  19:36

Totalment d’acord Vicent! El problema no és Vox, el problema és España, i diria que més enllà d’aquest règim del 78! El problema és que a España hi ha una altre cultura i una altre història, i una altre sociologia, i una altre economia. I per tant la única solució estable a llarg termini és que siguem un altre país amb un estat independent O tant independent com la globalitat político-econòmica actual permeti. Tot el demés és allargar la agonia. I pretendre que hem de contribuir un cop més a democratitzar España és una anganyifa com una casa. En el millor dels casos només conseguirem un “statu quo”, un règim semblant al que teníem abans de Aznar, que s’ha demostrat abastament que és completament inestable (vegi’s el genial article de Iu Forn d’avui mateix!). I això no s’arregla ni amb una nova Constitució espanyola; primer perquè no es podrà consensuar mínimament i no serà possible, i segón perquè serà incomplida i reinterpretada de manera oposada sistemàticament, com està passant ara, i com ha passat sempre històricament. Sempre. El problema és que les “esquerres progressistes” d’aquí i d’allà són incapaces de fer i assumir un anàlisi profund, “marxista” (?!), de la realitat present. No hem de fer, ni podem, la revolució pels espanyols: la seva revolució només la poden fer ells mateixos. I m’en alegraré molt quan la facin! Però de moment això és molt llunyà.

jordi Rovira
jordi Rovira
02.01.2019  ·  20:04

Totalment d’acord: VOX és presentat com un espantall; veurem què li passa a la dreta ara que enceta divisió.
En tot cas però el problema que “cata” el senyor Partal a la reflexió d’avui té molt més fons. La distinció normal entre dretes i esquerres amb progressistes i conservadors sempre tenia el rerafons d’unes transformacions reals de les que la política podia tenir cura. No sóc pas cap especialista, però molt en temo que la força de la història real potser sí s’emporti la història de les elits. Vull dir que davant la “liquiditat” de les transformacions, ni les esquerres són avantguarda, ni les dretes baluard de conservació. Dit això, que els partits que volen ser portaveus del progres aixequin la llebre del “reaccionarisme” no em sembla estrany.
Però estic d’acord amb l’editorial; l’independentisme ha d’apartar-se del joc depassat de dretes i esquerres. Això ho hem de conservar.

jordi amat
jordi amat
02.01.2019  ·  20:20

Ara sí que veig que ho tenim guanyat. Gràcies Vicent. Com tu, jo només sóc independentista des dels quinze anys. El llibre? “Barcelona, 6 d’octubre”, d’un tal Pere Foix. Introbable; només l’he vist a la petita biblioteca dels meus avis i ara a casa meva.
Milito a ERC fa… 25 anys? Quan diuen que érem quatre gats. I ara m’emprenyo sovint amb el partit, no vaig a les reunions, en critico els càrrecs i la manera com hi han arribat… Però no ho publico; m’ho menjo amb patates i miro de parlar-ne amb la família.
Quan la CUP i els altres (PDCAT o Crida) en fan alguna que em toca allò que no sona… aleshores callo. Ni amb la família. Perquè em vaig creure allò de la unitat estratègica i tal.
La victòria és nostra, companys de comentaris. I gràcies Vicent per cosir tot el que pots quan t’hi veus amb cor (de veres!).
I, després de la victòria espaterrant, si us plau, a mi m’afuselleu al costat de la Dolors Bassa, amb la resta de traïdors. Què voleu… M’agraden les ulleres que porta.
Salut i endavant, clarividents!

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
02.01.2019  ·  20:52

Varones Obsesos Xenófobos són prou per desacreditar-se sols (ja han començat demanant als dos altres caps de la hidra aznarina retirar mesures de suport a les dones maltractades). No necessiten per a res els “cerebrinos” de preteses esquerres per fer-los la campanya debades, com ha passat al sud peninsular a retardats denunciats per Tejerina amb general escàndol i als seus manaires de la Villa y Corte. Més val preparar bé el super-diumenge. Anime Josep Usó a iniciar el compte enrere: hi manquen 144 dies.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
02.01.2019  ·  21:03

ERC ha perdut el nord i l’oremus.
ERC vol aillar Puidemont i totes les iniciatives unitaries de l’independentisme.
Malhauradament, ho fa molt bé.
Ens està desviant de l’objectiu. Com més corda els hi donem més valents es sentiran per dividir l’electorat.

Maleit siga el 30 de gener de 2018 i tots els qui varen contribuir a la traició.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
03.01.2019  ·  00:35

Segons la meva opinió, ERC es va posicionar clarament contra la independència i la república quan el passat 30 de gener un personatge lamentable com és Roger Torrent va impedir el nomenament del just guanyador de les eleccions: Carles Puigdemont.
Per altra banda, el PDCAT és també un llast per a l’independentisme.
La meva conclusió és que pel que fa als partits polítics la cosa està molt xunga per als indepes. Hauríem de menester una sacsejada del tauler dels partits.

Ignasi Mora
Ignasi Mora
03.01.2019  ·  08:17

Com a valencià que soc i, per tant, molt pitjor situat al tauler polític que cap de vosaltres, els catalans, us demanaria des del primer fins a l’últim que reflexionàreu més i obertament –¿que no havíem d’oblidar els despatxos?–, perquè de vegades em quede amb cara de pasta de moniato de les bestieses que es diuen ací i en altres mitjans de Catalunya. I no pot ser que una gent que ha de fer un salt històric tan important com el vostre, es passe la vida discutint i barallant-se, en compte de dedicar totes les energies a defensar-se de més de tres segles d’opresió. Oblideu-vos, si us plau, de creure que les paraules són exactament el món i obriu l’aixeta de la tolerància de l’altre, la flexibilitat del discurs, el tros avençat cada dia.

Més notícies

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €