VilaWeb Àudio: ara ens escoltarem

  • Vivim uns moments d'una enorme pressió sobre els diaris per a fer més i millor. VilaWeb Àudio és una opció decidida per a consolidar VilaWeb, però també la llengua catalana, com a competidors preparats en el món global

Vicent Partal
28.02.2024 - 21:40
Actualització: 29.02.2024 - 16:50
VilaWeb

VilaWeb ha inaugurat avui VilaWeb Àudio, un nou projecte que us permetrà d’escoltar tot el diari amb veu, a qualsevol hora del dia i en qualsevol aparell connectat a internet. Hi podeu escoltar un sol article en concret, però també, sobretot, crear llistes de distribució de manera que les notícies sonen l’una darrere l’altra sense que hàgeu de fer res més que seleccionar-les.

És una funció nova i especialment important, aquesta de crear llistes de reproducció, que us pot ser ben útil en moltes situacions de la vida quotidiana, com ara mentre conduïu o aneu amb transport públic a la feina o mentre feu el dinar o les tasques domèstiques. Simplement, trieu quines notícies voleu escoltar i deixeu que us les anem llegint l’una darrere l’altra sense haver de fer res més.

VilaWeb Àudio és una nova iniciativa de VilaWeb, que va en la línia d’augmentar els serveis que oferim als subscriptors, però també en la línia d’adaptar-nos a aquesta nova època que vivim tots plegats i que canvia tant la manera de fer del periodisme.

L’àudio, particularment, ha esdevingut aquests darrers mesos una peça bàsica en els diaris més avançats del món. I per això, a banda la coneguda opció pel pòdcast, a VilaWeb el maig de l’any passat ja vàrem introduir la possibilitat d’escoltar cada notícia en àudio. I ara doblem i consolidem l’aposta amb VilaWeb Àudio. Especialment, amb aquesta funció de crear llistes de reproducció, d’alguna manera és com si tinguésseu una Ràdio VilaWeb a la butxaca.

El servei ja el podeu fer servir tots els lectors, amb accés lliure, d’avui fins al 8 d’abril, dia en què passarà a ser un servei exclusiu dels subscriptors. Ens hauria agradat molt que tots els lectors del diari poguessen disposar d’aquest servei, però ens manquen subscriptors per a sostenir-ho econòmicament. La nostra barrera de mínims és de trenta mil subscriptors i, amb els vint-i-cinc mil d’ara, encara som lluny d’arribar-hi.

Com sabeu, la subscripció a VilaWeb és un compromís, una ajuda voluntària, que, a banda de tenir serveis exclusius, ens permet d’oferir en accés obert tots els productes de qualitat que aquest diari posa constantment a les vostres pantalles.

No tenim paraules per a agrair la generositat de tots els qui ja us n’heu fet subscriptors, però la realitat és que en necessitem uns quants milers més per a garantir a llarg termini la continuïtat i el necessari creixement del diari. Un creixement que és imprescindible per a mantenir una veu i una manera d’entendre el país i el món com les que representa VilaWeb, enmig de l’oceà de canvis brutals del periodisme. Un creixement que hem de fer sense que perille això que som avui i que us oferim avui.

És per aquesta raó que VilaWeb Àudio, mentre no augmente la xifra de subscriptors, no podrà ser un producte a l’abast de tothom, d’accés obert. I és també per aquesta raó que necessitem que molts dels qui encara no sou subscriptors, però penseu que el nostre país no seria igual sense VilaWeb, us decidiu a ajudar-nos.

Els lectors de VilaWeb haurien de ser conscients també, em fa l’efecte, que vivim uns moments d’un canvi enorme en el periodisme. Tant pel format de negoci com per la manera d’arribar a la gent, com per la manera de presentar i oferir els continguts. Avui dia totes les capçaleres estem sotmeses a una gran pressió de les poderoses xarxes socials, i si volem mantenir la presència i la influència social hem de poder expressar-nos i oferir les nostres notícies i els nostres missatges cada vegada en una varietat més gran de plataformes i formats: en text, en vídeo i en àudio.

A VilaWeb en som conscients i ja fa mesos que creixem en aquests territoris –YouTube, Instagram, TikTok… Així arribem a nous públics, cosa que és una bona notícia, que ens il·lusiona. Ho continuarem fent, continuarem treballant-hi i creixent amb iniciatives com aquesta de VilaWeb Àudio, en la qual dipositem grans esperances.

I tot aquest esforç, com sempre, el posarem al servei de les que aviat farà trenta anys que són les guies d’aquest diari: el periodisme de qualitat, inconformista i crític, la independència de tot i de tothom i el marc comunicatiu dels Països Catalans, proposant als nostres lectors una mirada global, però fixada i arrelada en el nostre país, en la nostra cultura i en la nostra llengua.

Quan vàrem començar VilaWeb, l’any 1995, vam haver de lluitar contra molta gent que ens deia que fer coses en català a internet era absurd, ridícul. S’ha demostrat que això no era així. No ho hem demostrat nosaltres, però també ho hem demostrat nosaltres.

Avui, en la situació sociolingüística tan difícil que travessem, volem refermar de manera especial el nostre compromís amb el català. Per això oferim als lectors catalans la qualitat i l’excel·lència per la qual combaten avui els grans diaris del món. Siga amb la tecnologia, creant VilaWeb Àudio. Siga amb els continguts, donant accés als lectors a la feina –traduïda al català– dels corresponsals de The Washington Post. Siga amb la creació i promoció de jocs com el Paraulògic, el Mot-li o el Minimots, convertits ja en emblema de modernitat, gaudi i atractiu per a una llengua que s’ha de reinventar i atraure parlants.

 

PS. També avui posem en funcionament un nou sistema de comentaris als articles de VilaWeb, que resoldrà algunes de les disfuncions que s’havien fet visibles aquests darrers mesos. En parlarem demà mateix.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any