El diputat gal·lès Hywel Williams ha denunciat que ‘membres del parlament’ del Regne Unit havien ‘estat espiats per agents’ del govern espanyol en relació amb les seves tasques sobre Catalunya. Williams, del partit Plaid Cymru, ha dit a la cambra dels comuns que Espanya va fer una ‘vigilància encoberta’ de les activitats del Grup Parlamentari Multipartit sobre Catalunya (APPG, sigles en anglès), format per representants del Partit Conservador, l’SNP i dels Plaid Cymru i que presideix ell mateix.

Segons el denunciant, les proves d’aquest espionatge es troben en els documents que el govern espanyol ha aportat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per a justificar el tancament de les delegacions de la Generalitat a l’estranger. Segons que ha dit, en els documents remesos al TSJC s’al·ludia a diverses reunions de l’APPG, ‘inclosa una en què va parlar Josep Costa, vice-president del parlament’. El diputat gal·lès diu que les cites d’aquesta comissió parlamentària ‘eren públiques’ i lamenta que ‘no hi havia necessitat que els participants ocultessin les seves identitats, inclosos els del govern espanyol’. ‘Aquesta qüestió encara té camí per recórrer’, ha declarat.

Segons Williams, en els documents oficials també es parla de la diputada regional gal·lesa Elin Jones i de la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ‘i de molts més’. Entre ells, el president de la cambra dels comuns, John Bercow –abans, membre del Partit Conservador–, a qui s’acusa, diu, de ‘no ser imparcial’ per un comentari que va fer el 13 de febrer, en resposta a una pregunta seva, contra l’empresonament de la presidenta del parlament Carme Forcadell.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.