
Per: Vicent Partal


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.


Aquesta funcionalitat és per als membres de la comunitat de VilaWeb. Si encara no en sou subscriptors, cliqueu en aquesta pàgina per veure'n els avantatges.

Fes-te subscriptor de VilaWeb
El vídeo filmat per un guàrdia civil des de dins d’un vehicle policíac burlant-se dels presos polítics catalans i de la gent que els donava suport ha causat estupor i indignació. Justificats. La reacció del cos ha estat simplement de suspendre de funcions, només això, el guàrdia que el va enregistrar. De funcions i prou. Ni de sou ni de feina. Amb la qual cosa el missatge és clar: la sanció expressa que el problema és només que s’haja fet públic el vídeo i que alguns polítics hagen protestat, però res més. Perquè si hi hagués ningú dins la Guàrdia Civil que cregués que és perillós de tenir un personatge com el que hi ha rere la càmera no l’haurien apartat del servei, sinó que l’haurien expulsat, segurament jutjat i condemnat. Per aquest motiu el problema real que posa en relleu el vídeo no és l’actuació personal d’un membre de la Guàrdia Civil sinó l’existència d’aquest cos.
La Guàrdia Civil és un cos estrany i incoherent en una democràcia. Sobretot perquè és un cos militar, però que fa funcions de policia civil. Durant la transició l’esquerra va planificar de dissoldre-la però el PSOE, Alfonso Guerra en concret, va decidir de mantenir-la i convertir-la en un puntal del seu poder i en l’eina clau per a operacions il·legals de tota mena, com ara l’ús generalitzat de la tortura i les accions terroristes del GAL. Per netejar-ne la imatge es va posar de moda explicar que la Guàrdia Civil era una institució que no era ben bé militar. Però no cal sinó entrar a la seua web per a veure com ho desmenteixen ells mateixos: ‘El caràcter militar forma part de l’essència de la Guàrdia Civil.’
I efectivament és així, amb totes les conseqüències. La jerarquia hi és absolutament rígida i preeminent i no s’hi pot discutir l’ordre d’un superior per més errònia que siga. Encara hi ha un sistema de càstigs extrajudicials que fa que siga realment perillós de dur-hi la contrària. La profunda connexió entre el franquisme i la Guàrdia Civil ho ha acabat d’arrodonir tot i ha mantingut ben covada la ideologia ultra que valida aquests principis, taponant des de dalt qualsevol possibilitat de modernització. I és d’ací, d’aquestes condicions, que apareix el guàrdia, segurament jove, que enregistra el vídeo. No és cap anècdota. El menysteniment total cap a la població per a la qual en teoria també treballa denota un model de cos que –com tots sabem– es pren la situació de Catalunya com una guerra. I es burla dels seus enemics.
És en base a aquesta concepció, la que diu que una part de la ciutadania són enemics, que el Primer d’Octubre varen actuar amb la brutalitat que ho varen fer. Perquè és evident que el comportament de la Guàrdia Civil a les poblacions on va anar no tenia limitacions ni respectava res. L’estudi de la professora Pujol-Moix que publicàvem fa pocs dies ho documenta.
Cal remarcar que fa molts anys que hi ha estudis importants, arreu del món, sobre la brutalitat de la policia. Aquests estudis expliquen que hi ha factors psicològics individuals importants, però que l’estructura del cos i la seua relació amb la societat és determinant a l’hora d’exercir un grau o un altre de violència contra els ciutadans.
Robert E. Worden ja diferencià en el seu moment dos grups clars de policies. El més democràtic i obert fonamenta el seu treball en la consideració que la reacció dels ciutadans té un origen sempre complex, que cal entendre, de caràcter físic, emotiu, social i cultural. I no es pren mai cap situació com una agressió o un atac personal. Són policies, o cossos policíacs, que conceben el seu paper com a assistent de la societat i que es veuen ells mateixos com una força especialitzada que contribueix a la lluita contra el crim, però entenent que aquesta és una lluita que sempre ha de ser dictada pel consens social.
Per contra, hi ha uns altres policies, o cossos policíacs, que es caracteritzen pel fet de concebre el paper de la policia com una eina de control social, en termes de lluita dels uns contra els altres, i que desconfien dels ciutadans, considerant d’entrada que generalment els són hostils i que no els entenen o que volen limitar la seua capacitat d’acció. Convertint-ho tot en un problema personal. És precisament aquesta classe de policies que tenen una tendència infinitament més gran que l’anterior a ser violents, perquè estan convençuts que són ells qui s’enfronten al crim i que haurien de tenir el dret de fer el que volguessen. Perquè menystenen, quan no neguen, la capacitat de la societat per a solucionar els problemes.
En el seu moment ja Worden va remarcar que aquest model de policia agressiu pouava directament dels conceptes militars d’enfrontament i destrucció i que això era perillós per a les democràcies. Com tan bé, i tan gràficament, hem pogut tornar a veure ara, amb el vídeo en qüestió.
28 comentaris dels subscriptors

Josep Usó
03.02.2019 | 22:35
La “Benemérita” ja es funda per a “reprimir el bandolerismo”. Però des del començament ha segut un cos militar que incloïa que els agents (números) amb les seues famílies visqueren dins de les casernes. I aquestes apartades de la població civil. A la Plana es deia que “val mes tindre un duro fals a la butxaca que un amic guàrdia civil”. Ara mateix, consideren que la seua missió és mantindre unida la pàtria, tal i com diu a la porta de les seues cases-casernes. Todo por la Patria. I todo vol dir tot. Es va perdre la oportunitat de fer desaparèixer el cos quan era hora i ara passa el què passa. És la Espanya democràtica i plural i tolerant i lloc per anar de vacances (i poc més) que ven el ministre d’afers catalans.

Josep Bautista
03.02.2019 | 22:44
És un cos militar evident. Per tant pels fets del 1-O és perfectament aplicable a Espanya l’article 7 de la constitució de la UE i treure a Espanya qualsevol representativitat, responsabilitat i dret a vot dins la unió d’estats. Ara s’ha reclamat per part de l’ANC l’aplicació d’aquest article que fins ara cap institució catalana havia reclamat. Veure’m si en fan cas.

Francisco Sempere
03.02.2019 | 22:49
Comparteixo totalment l’argumentació que es fa a l’article.
És prou evident que aquest exèrcit es fa servir per controlar i reprimir a las població civil en benefici de quins durant segles han manegat i vampiritzat las “españas”.

Ramon Perera
03.02.2019 | 23:02
Hem fet tard per tractar d’arreglar el problema que representa l’existència de la guàrdia civil. Ara el que convé i val la pena és assegurar que la policia de la república catalana no pateixi d’aquesta mena de defectes.
He cercat informació sobre en Robert E. Worden, citat a l’editorial. Efectivament, entre els temes que investiga hi ha:
– sistemes d’intervenció no retardada en [casos de] mala conducta policial
– l’impacte dels biaixos implícits en la formació de policies.
https://www.albany.edu/scj/robert-worden-far.php

Esteve Freixa Baqué
03.02.2019 | 23:04
No sé (realment, no ho sé; m’ho pregunto a mi mateix) si el fet que la Guàrdia Civil sigui un cos militar exercint funcions de policia és el nucli del problema. Ho dic perquè a França, a més de la policía, també existeix “La Gendarmerie”, que també són militars amb funcions policials però que és comporten amb la població de manera molt diferent a la “benemèrita”…

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
03.02.2019 | 23:12
Un trio d’apunts:
1. La Guardia Civil: en origen és creada a partir d’elements criminals, ho explica l’historiador Félix Rodrigo Mora, en “La otra cara de la Pepa”.
https://www.youtube.com/watch?v=zSvzOnpoGFk
2. Jo recorde en els anys 1980′ estant alçant gràficament El Palmar (estant al Casino de la pedania de València vora l’albufera) estant esmorzant amicablement els veïns i en entrar la “parella” produir-se un silenci sepulcral. Produïen por. I òbviament prenien debades, consumien i se n’anaven sense pagar.
3. Rentar-li la cara fou una altra operació d’estat que van fer en aquells anys, doncs com deia Felipe González: “els dos elements que vertebren españa al llarg de la història són el psoe i la guardia civil”; ho recordem, o no?

Jaume Riu
03.02.2019 | 23:19
Bona i oportuna editorial, ara que veurem la GC com a testimonis del judici.

jaume vall
03.02.2019 | 23:42
Davant de l’evidència de que els espanyols en general, i la meitat en particular, a part de no tenir-nos gens d’estima, no ens tenen respecte, hi ha una pregunta que no deixa mai de voltar-me :
¿Per qué hi ha tans catalans que accepten conviure amb qui no t’estima ni et respecte? ¿Aquests que passen per alt els insults i les agressions espanyoles envers els catalans en general, i els sobiranistes en particular, serien tan ecuànims si es tractés de la seva parella?
¿Quin mecanisme psicològic permet obviar el profund menyspreu, la clara violència exercida contra els nostres conciutadans, i continuar pretenent que tot això no és tan greu, i que hi ha equivocacions per les dues bandes?
No sembla massa la situació dels negres dels camps de cotó que es rebel·laven contra els amos blancs, els quals sempre podien comptar amb alguns negres domesticats que apaivaguessin els ànims?
Quina barreja de covardia, egoïsme, indignitat, de desmemòria, de falta d’honor i d’intel·ligència ! (I al mateix temps, si ens posem en la seva pell, quina vida més tranquil·lament regalada que un pot gaudir si es posa de part de qui té el poder, li riu les seves gràcies, no li qüestiona l’ètica. Finalment, quina constatació de la fragilitat de la nostra condició i d’allò del que ens envolta)

Jaume Bosch
04.02.2019 | 00:01
Sí Sr. Usó, no sé de quina Plana sou, però de la de Vic el meu pare encara m’ho va dir l’altre día, d’un vigilant de parking, em va dir no hi xerris gaire que és GC.
El Guerra ja sabia bé què es feia, coneixent l’origen i nivell cultural i social dels “números” quan va evitar de desfer aquesta agrupació.
Això és una cosa més per ni fiar’ns dels ejpañoles, una més.
Marxem o què?

JORDI PIGRAU
04.02.2019 | 02:02
Ja sabem com les gasten. Però en l’article crec que hi han un parell d’errades històriques
Quan estava de President Calvo-Sotelo van existir el “Cas Almeria” i el Cas “Banc Central”
a Barcelona, amb la GC implicada
Calvo-Sotelo va voler dissoldre el Cos,però un assesor seu (no recordo el nom) el va
convènçer de que no ho fes. Això va ser en 2ª època UCD. Desprès al PSOE li va seguir fent la
feina bruta, que ha continuat fins al dia d’avi

Joan Salabert
04.02.2019 | 02:33
Després de l’1 d’octubre, quan un seguit de mestres van ser acusats de delictes d’odi contra la policia i la guardia civil (… sense comentaris), va haber-hi programes i treballs informatius en que donaven veu a membres del cos armat i militaritzat (les famílies dels quals viuen en cases separades de la resta de la població) i als seus defensors, per a que ens expliquessin com creien que s’havia d’educar els nens a les escoles. Penso que amb tanta voluntat de “pacte” ens estem bevent l’enteniment. El que caldria esperar a Catalunya de la Guàrdia Civil és, efectivament, la seva desmilitarització, la dissolució i la integració en la normal vida ciutadana, tant dels seus membres com de les seves famílies. Tinc entés que és el que es fa normalment amb aquells col·lectius que han estat participant en la lògica d’una dictadura i d’una lluita armada quan aquesta és tanca i passa a ser història. No és així com s’hauria d’encarar el diàleg a Catalunya pel que fa a la Guàrdia Civil?

Consol A
04.02.2019 | 06:35
I encara algú creu que els mal anomenats “socialistes” són d’esquerres. Són pitjor que les dretes perquè s’amaguen en la perversió de les paraules i menteixen.

Montserrat Pagès
04.02.2019 | 06:58
La Guàrdia Civil té tant de poder, a més, perquè està estretament lligada a la monarquia. Qui son els ajudants de càmara del rei d’Espanya sinó guàrdies civils? Ací rau la seva força.

Julio Montabes
04.02.2019 | 08:14
Ceaucescu, el dictador comunista de Romania durant la segona meitat del segle XX, va muntat la seva policia política amb criatures d’orfanat. D’aquesta manera aconseguia una forta identificació emocional amb el cos repressiu en què s’integraven. Era la seva família.
És un model antic. A Espanya la guàrdia civil és l’especimen d’aquesta policia separada del poble per a castigar el poble. Seleccionen els més xulos i sovint brètols de cada casa, els donen poder i els aïllen del poble. I a partir d’aquí els llencen a bordar i si cal mossegar el ramat, nosaltres, en benefici dels amos, l’oligarquia castellana espanyolista.

Pep Agulló
04.02.2019 | 08:55
L’ESCARNI DEL TERROR
Los niños juegan i corren por el patio al paso de los presos siempre encapuchados,. Ante un preso con la bolsa de plàstico, tiene una costilla rota i va encorvado, lo tieneque llevar entre varios, preguntan si es un etarra i por que va tapado. La respuesta: “no, no es que estamos jugando a la gallinita ciega.” (de el “libro negro de Intxaurrondo” Txalaparta)
L l i b e r t a t p r e s o s p o l í t i c s !!! L l i b e r t a t e x i l i a t s !!!

Joan F Ruiz
04.02.2019 | 09:00
No oblidem que aquest cos, la GC, ha actuat com la força paramilitar d’una dictadura que sempre tenien grups com aquests vinculats a la dreta sanguinària, i que el PSOE, suposadament d’esquerres, quan va tenir majoria absoluta de 202 diputats no va voler vom a mínim reconduir la seva forma de ser.
Això li devem a un Alfonso Guerra estalinista (els mètodes de Stalin i del nazisme es diferenciaven poc) que amagava el seu esperit dictador i controlador darrera del que molts suposaven un partit d’esquerres contraposat al franquisme. I tot amb el vist i plau de l’altre farsant, en Felipe Gonzàlez. Veient això fa més difícil el pair o entendre la fastigosa submissió d’Iceta, Eva Granados, etz., del PSC al PSOE, i en contra dels seus conciutadans. Aquests són els negres col·laboracionistes contra els seus, dels camps de cotó.
Crec encertada la idea de demanar/exigir a Europa l’aplicació de l’article 7 pel fet que la GC és un cos militaritzat. I no entenc com no s’ha denunciat formalment a tribunals europeus i al Parlament europeu.

Maria Angels Fita
04.02.2019 | 09:47
A Itàlia hi ha els Carabinieri que son molt estimats per la població.
El problema no és la militarització del cos. El problema és especific de la Guardia Civil.

Anna Maria Arcos
04.02.2019 | 10:18
Hem de recordar q els q realment van fer un cop d’estat eran guardies civils comandats pel senyor Tejero, la guardia civil no es democrata….

Antoni Serrano
04.02.2019 | 10:21
Em sembla que no s’ha explotat prou el fet que la Guàrdia Civil és un cos militar per denunciar que va ser l’exèrcit espanyol i no la policia qui va agredir la ciutadania el 1-O.
Normalment s’anomena policia a la Guàrdia Civil quan en realitat és un exèrcit que fa funcions policials (i tradicionalment de persecució política).
Tenint en compte que la Guàrdia Civil és un cos militaritzat hauríem de dir que l’exèrcit espanyol va atacar la població civil indefensa. Això donaria una altra perspectiva als fets.

jordi Rovira
04.02.2019 | 10:31
Crec que l’enfilall de les darreres editorials dóna una composició de lloc prou consistent de la realitat. Una tirania no es mesura només per si un cop cada quatre anys es vota o no. Es mesura per com s’utilitza el poder, tant sigui usurpat per un dictador, o abusat per un governant escollit. I just en la cruïlla d’ambdós exemples cau allò que defineix la Guàrdia Civil. Un cos estrany, tal com diu l’editorial, i tal i com perfilen altres comentaris. Al final, la Guàrdia Civil il·lustra de forma molt nítida el fracàs en la llarga transició de l’imperi espanyol, a un estat que hauria d’encarar la modernitat. I l’anècdota del vídeo filmat per un número “benemérito” es converteix en categoria: és impossible la professionalitat que tot estat modern necessita en la seva gestió dels fets? A Espanya sí. Ho era el dia 1-O, ho era a Lloret i Calella. Ho era en veure funcionaris públics amotinats davant les ordres del jutge. Ho era quan acceptaven vacances pagades en forma de suborn. Ho era i ho és quan estan fora de la llei (una llei que no pot amb ells ), ho és en tant que se’ls ha de fer un apart legal com en el cas Blanquerna o el cas Manada, o el cas Alsasu.
La crítica a Espanya, allò que tant els molesta i per a què anomenen al MHP Torra supremacista, ja no rau en suposar que no són demòcrates; sino en veure que la tirànica impunitat els incapacita per la gestió d’un estat davant el devessall de reptes que presenta un futur que ens cau a sobre.
El Nuremberg a España, no es podrà fer des de la piconada desfeta del final de la II Guerra Mundial. El model ha de ser diferent. Ha de respondre més aviat a la idea de conduir fins al cul de sac.
I no hi ha res tant a prop del cul que la realitat benemérita tota.

David Escobedo
04.02.2019 | 10:32
Un policia, tant se val si va de verd, de blau, de vermell o de marró, que manifesta el seu posicionament polític fa sempre una mica de por a tot aquell que no pensa com ell.
Si a sobre de manifestar el seu pensament polític fa befa d´una persona que ha d´ésser jutjada, llavors fa molta por. I si fa befa, en públic, dels ciutadans, de la gent que pensa com aquesta persona que ha d´ésser jutjada…llavors és terrorífic i no queda cap més sortida que l´expulsió definitiva i immediata del cos policial.

josep soler
04.02.2019 | 10:34
La “Guàrdia Civil” és un reflexe de la majoria del poble espanyol.
A Catalunya són policia política a les ordres dels comissaris polítics, aquells que es fan dir jutges.
En una democràcia de veritat els jutges de veritat no prevadiquen ni deixen lliures violadors pel fet de ser guàrdia civils i militars.

Isabel Verge
04.02.2019 | 10:45
??? No sabieu que dins del cos de Mossos d’ Escuadra tambe hi son ……….casual…….

Albert Miret
04.02.2019 | 10:46
Dubto que suprimint la guàrdia civil, desaparegués aquesta personalitat violenta dels espanyols. Més aviat em penso que reapareixeria amb el nom canviat i en forma d’una altra cosa. En la seva formació ja s’exigia ser de l’oligarquia o bé ser-ne avalat, i per tant, ja des del seu naixement era una força pensada per mantenir el poder de les classes altes sobre les baixes, i amb dret absolut a les majors aberracions. I aquesta és encara l’ànima de la guàrdia civil i de l’espanyolitat, creades a base de violència. L’espanyol necessita per la seva personalitat fràgil estar sempre a la vora del poder per a afirmar-se, i la forma de mantenir-s’hi a prop ha estat sempre fent de braç armat de les corruptes oligarquies castellanes.

Victor Serra
04.02.2019 | 11:26
No és només la Guàrdia Civil. Si fos això seria fàcil. Es podria disoldre. Es també la judicatura, la Policia Nacional, l’exèrcit, l’alt funcionariat, La Casa Real i la major part de mitjans de comunicació. Aquest és l’enemic que tenim al davant.

XAVIER UTRILLA
04.02.2019 | 11:41
Comparteixo el pensament de l’Albert Miret, no tinc cap interès en dissoldre el cos ni modernitzar-lo ni res. Sí que presento una oposició frontal a l’idea d’integrar-los enlloc, per impossible i tòxic per una societat moderna. Per no parlar d’ensenyar-los el nostre idioma, estem bojos? Els valors de la democràcia i la tolerància, per qui els defensi, deixeu-me ser intolerant per preservar la tolerància… l’única solució per resoldre el problema en qüestió, és que s’en vagin del meu país (i surtin de la meva policía, de pas).

Assumpció Cantalozella
04.02.2019 | 15:02
Als finals dels 50, i a inicis dels 70 encara, al meu poble, sota les Guilleries i la serra de Farners, hi havia una relació amistosa amb “els Guardias Civils”, que els dèiem. Les filles d’ ells havien vingut al col.legi i eren amigues nostres. Una es deia Manolita Vicente.
Just al punt de la Transició, a la caserna encara hi havia el “Cabo Cáceres”. Ens ajudava. Vigilava que no ens ataquessin en les nostres escampades de pamflets per l’ Assemblea de Catalunya. I en un atac amb fusell d’ un tio que un vespre ens amenaçà, en vam tenir sort, del Cabo Cáceres.

Alexandre Pineda
04.02.2019 | 20:56
A ningú estranya, el tractament és colonial d’ençà els Católicos, que ja brandaven la “unidad per capgirar-la, el seu gran esport del nacional-catolicisme, els genocidis comesos tenen el cinisme de presentar-los com a civilitzacions,, la tirania permanent en diverses disfresses, reis, dictadors, tot si val és lògic que la tropa els sigui connatural la catalanofòbia, al cap i a la fói és una estructura d’estat imprescindible per el nacionalisme espanyol, dels més criminals de la història, Hitler va ser un aprenent de Felipe V, el terrorista.
S'ha afegit la noticia a Favorits