Featured Video Play Icon

Malgrat les proves i les seves mateixes paraules, Daniel Baena, tinent coronel de la Guàrdia Civil, ha negat ser Tácito. El cap de la policia judicial a Catalunya ha dit que no tenia res a veure amb el perfil fals de Twitter que avançava detalls de les investigacions de la policia espanyola contra el procés i que insultava dirigents independentistes. ‘No sóc propietari d’aquest compte’, ha respost a l’advocat Andreu Van den Eynde. Tanmateix, les defenses no han pogut demostrar que Baena mentia perquè Marchena va denegar la prova pericial perquè Twitter certifiqués que el guàrdia civil sí que era qui gestionava el compte.

El tinent coronel Baena, la signatura de la rebel·lió i la sedició

Al Tribunal Suprem espanyol, el tinent coronel ha afirmat que tenia un compte personal a Twitter i que seguia l’usuari Tácito, però se n’ha desvinculat. De fet, ha acusat el diari Público d’associar-lo amb aquest perfil fals i ha dit que la informació havia estat desmentida als mitjans, al congrés i al senat. També ha negat tenir accés al compte de Tácito i haver-lo utilitzat mai.

No demaneu per Tácito al tinent coronel Baena I Crònica d’una conferència en un fòrum de ciberseguretat a ESADE 

Tot i les negatives, Van den Eynde ha insistit i ha demanat a Baena per una fotografia d’una serp de cascavell. La imatge apareixia al perfil de Twitter de Tácito i també als comptes personals de Facebook i Instagram del tinent coronel. En un primer moment, el guàrdia civil ha dit que sabia quina fotografia era, però després ha negat haver-les publicades a les seves xarxes socials.

L’afer Tácito va esclatar el febrer passat arran d’una investigació del diari Público. Baena mateix, en una conversa telefònica enregistrada, admetia que era ‘un compte personal’, tot i que era un perfil al qual tenia accés ‘més gent’. El tinent coronel va reiterar que darrere l’usuari @nmaquiavelo1984 hi havia ‘un grup de gent’. Ho podeu escoltar ací:

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb