València organitza la primera Fira del Llibre Independent

  • L'Associació d'Editorials del País Valencià aplegarà a la Marina de València seixanta-nou expositors i diverses activitats per a donar visibilitat a les editorials més menudes

VilaWeb
Redacció
16.06.2021 - 21:50

La Marina de València serà l’indret on aquest cap de setmana es farà la primera Fira del Llibre Independent. A l’edifici del Veles e Vents hi haurà, de les deu del matí a les nou del vespre, un total de seixanta-nou expositors i diverses activitats. És la primera fira que organitza l’Associació d’Editorials del País Valencià que ara celebra trenta anys. Amb un canvi d’imatge a la web, un logotip renovat i un canvi de nom, que passa de “editors” a “editorials”, l’associació encara el seu aniversari amb l’ambició de consolidar el llibre independent.

Per als organitzadors, la importància d’aquesta fira és cabdal. Si les grans empreses es poden mantenir amb un títol o dos que capten tota l’atenció del públic, els anomenats best-sellers, les editorials més menudes requereixen un gran fons i molta visibilitat per a sobreviure. Alhora, el 80% de l’oferta de llibres prové dels editors petits. Són la base de la indústria.

La presidenta de l’associació, Àfrica Ramírez, n’espera molt bons resultats. “Tenim grans expectatives en aquesta fira. A la Marina passegen cada cap de setmana entre 40.000 i 60.000 persones i, per tant, és una bona oportunitat per a fer-se conèixer. Així i tot, també pense que podem aprofitar l’ocasió per a parlar entre nosaltres, crear sinergies… Jo crec que això és important, no es tracta solament de vendre llibres”, diu.

La fira compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de València i la participació de l’Associació del Professional de la Il·lustració Valenciana (APIV), per la presència d’expositors de còmic i il·lustracions.

Una fira farcida d’expositors, signatures i activitats

Hi participen 52 editorials, 8 llibreries i 9 il·lustradors. La major part són del País Valencià, però també en vénen del Principat. Els expositors han organitzat 75 signatures de llibres i 29 activitats diferents enfocades tant a adults com a xiquets. Per una altra banda, algunes activitats tindran intèrprets de llengua de signes i les taules dels expositors són accessibles per a persones amb cadira de rodes.

“Les editorials portaran el seu fons, no solament novetats. Clarament, s’han de portar les novetats, perquè l’any passat, amb totes les restriccions de la pandèmia, no ens poguérem visibilitzar com altres vegades. Va ser un any molt roí i ara volem pal·liar-ho”, diu Ramírez. I afegeix: “Els actes s’han preparat per ser tan inclusius com siga possible i hem procurat que les activitats tinguen una presència igualada d’homes i dones.”

Hi haurà una presència important del llibre en català. “La major part d’editorials són d’ací i moltes publiquen en valencià. Nosaltres hem intentat d’agrupar les casetes per temàtiques: editorials en valencià, llibres infantils, còmics… Les que vénen de fora, com les del País Basc, tindran llibres en castellà segurament, però també vénen editorials de Catalunya que publiquen en valencià”, diu.

Plànol de la fira
Pla de la fira.

La Fira del Llibre Independent es vol consolidar

La Fira del Llibre Independent vol constituir-se en una gran reunió anual dels editors més menuts. “Aquesta és la primera edició, però volem consolidar-la. A més, si la rebuda és bona i ens podem organitzar bé, a partir de l’any que ve volem intentar de fer més fires d’editorials independents en altres ciutats i comarques del País Valencià. No centrar-nos únicament en València. Volem acostar els nostres llibres a tothom”, diu.

L’Associació d’Editorials del País Valencià ha fet actes propis i ha participat en les diverses fires del llibre de tot arreu d’ençà del 1992. Ara emprenen una nova campanya per a acabar de consolidar les editorials independents a València. Àfrica Ramírez explica que es van inspirar en la fira del llibre de Besalú, perquè la veien com un model d’èxit en la vertebració del cicle de vendes dels editors independents. “Nosaltres ja teníem un bon grau d’internacionalització, però aquesta fira acaba de consolidar la nostra oferta”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any