vaga de metro Mobile

Els treballadors del metro de Barcelona han decidit aquest vespre de mantenir la vaga durant el Mobile World Congress. La plantilla farà aturades de dues hores en cada torn del 25 al 28 de febrer, coincidint amb la fira del mòbil. És la tercera vaga dels treballadors del metro durant el Mobile en sis anys, després que també en fessin el 2014 i el 2016.

La primera jornada ha estat marcada per vagons plens i aglomeracions. La línia més afectada ha estat la L5, on aquest matí han hagut de regular l’accés a les estacions de la Sagrera i la Sagrada Família. 

Serveis mínims de la vaga de metro

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va fixar els serveis mínims per a les aturades parcials convocades, previstes de dilluns a dijous. Però veient, les aglomeracions patides al llarg del dilluns ha deciidt canviar els serveis mínims que han quedat així:

  • De 7.00 a 9.00 hores, el metro circularà al 65 %
  • De 16.00 a18.00 el metro circularà al 65 % 
  • De  22.50 a 00.50, el metro circularà al 45 %

Els primers serveis mínims havien estat criticats des de TMB. La regidora de l’Ajuntament de Barcelona i presidenta de TMB, Mercedes Vidal, els consideraven insuficients.

Per què fan vaga?

El comitè d’empresa sosté que la gestió de la crisi de l’amiant per part de TMB és el principal motiu d’aquesta vaga, però també reclamen que es readmetin els treballadors acomiadats de manera improcedent i acusen l’empresa d’haver actuat de forma ‘dictatorial’.

Negociacions fins l’últim minut

TMB ha lamentat en un comunicat que es mantingui la vaga. La direcció de l’empresa no veu ‘raons objectives per justificar la convocatòria d’aturades’ amb la informació aportada i les propostes realitzades durant el procés de mediació. Malgrat tot, ha mostrat la seva voluntat de continuar dialogant.

Però des dels sindicats, continuen veient insuficient la proposta de TMB. De fet, el comitè d’empresa va més enllà i en la seva valoració assegura que la proposta de l’empresa ‘incompleix el Programa integral de vigilància de salut dels treballadors que han estat exposats a l’amiant del Ministeri de Sanitat, serveis socials i igualtat’.

Els treballadors demanen comprensió als usuaris, i els recorden que els sindicats estan treballant per assegurar la salut dels treballadors del metro. Cal tenir en compte que aquesta setmana, els sindicats han donat a conèixer dos nous casos de treballadores amb afectacions a la pleura i que probablement havien estat contaminades per l’aminat. Segons els sindicats, aquests nous casos es tractaria de les primeres conductores amb problemes. Fins ara tots els afectats havien treballat a manteniment. L’empresa nega que hi hagi gent que no hagi treballat a manteniment amb aquesta problemàtica.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb