Una vintena d’escriptors abandonen el PEN, arran de la demanda interposada contra la presidenta anterior

  • Han fet pública la baixa de l'entitat, per exemple, Maria Barbal, Dolors Oller, Narcís Comadira, Feliu Formosa, Ramon Solsona, Toni Sala, Josep-Maria Terricabras · Hem parlat amb l'actual presidenta del PEN, Àngels Gregori

VilaWeb
Montserrat Serra
13.01.2021 - 21:59
Actualització: 14.01.2021 - 07:51

Vint-i-un escriptors han anunciat en una nota que es donaven de baixa del PEN català. Entre els noms més destacats, hi ha Franca Anselmi Tiberto, vice-presidenta del PEN Internacional; l’escriptora Maria Barbal, que acaba de guanyar el premi Josep Pla; el poeta Narcís Comadira; la professora i crítica literària Dolors Oller, que va ser presidenta del PEN català (2001-2010) i actualment era presidenta d’Honor; Josep-Maria Terricabras, ex-president del comitè de Traducció dels Drets Lingüístics del PEN Internacional; i els escriptors Toni Sala i Ramon Solsona. El motiu d’aquestes baixes és que fa pocs dies la junta del PEN va formalitzar la demanda per irregularitats econòmiques contra Carme Arenas, durant la seva gestió com a presidenta de l’entitat (2010-2018) i com a secretària general (2001-2010). Tanmateix, a la llista de baixes Arenas no hi és.

La nota, encapçalada amb el títol “Baixa col·lectiva del PEN Català“, rebutja l’actuació d’alguns membres de la junta i detalla: “Acusacions greus mai demostrades, insinuacions no contrastades, mitges veritats, interpretacions interessades, escenificació victimista, bandejament dels canals de comunicació amb els socis i priorització de l’espectacle públic en diaris i mitjans audiovisuals, manipulació d’assemblees i silenciament de veus discordants per afavorir un discurs únic; en definitiva, tot el contrari del que representa i defensa el PEN arreu del món.” Tot plegat els ha dut a prendre una decisió: “Se’ns fa impossible continuar essent còmplices d’una situació que ens disgusta i ens dol profundament. No hi reconeixem el PEN Català que ens va atraure a formar-ne part i que tant de prestigi i visibilitat havia guanyat en els darrers anys, i sol·licitem que se’ns doni de baixa de l’entitat.”

Els fets es remunten a fa dos anys i mig. Feia pocs mesos que Carme Arenas havia deixat la presidència del PEN Català i n’assumí la presidència la poetessa Àngels Gregori. Aleshores, la nova junta es va trobar que els comptes no quadraven i va encarregar una auditoria. La junta li va reclamar la quantitat de 280.000 euros, una quantitat que va sortir de comptes sense justificar dels últims deu anys d’Arenas al PEN. L’11 de juny de 2019 es va fer una junta extraordinària perquè els socis decidissin si volien cursar una demanda. Un 90% dels assistents van donar suport a l’acció judicial, tot i que es va decidir de mirar d’arribar a un acord amb mediació, abans de fer-la efectiva. Després d’un any i mig sense acostar posicions, la junta ha interposat la demanda civil.

Hem demanat a Toni Sala perquè s’ha afegit a la baixa col·lectiva. I ha estat taxatiu: “Vaig decidir esborrar-me del PEN després d’assistir a una assemblea que em va semblar un linxament, amb tota la duresa que això implica. De cop, vaig entendre moltes coses d’aquest país, i per què la Rodoreda deia allò de ‘Déu ens en lliuri, d’un escriptor a la vora’.”

Àngels Gregori, actual presidenta del PEN català, ha declarat a VilaWeb que se sorprenia de no veure entre els noms que es donen de baixa el de Carme Arenas. “En certa manera ja ens esperàvem algunes baixes, perquè són persones molt properes a ella, que van formar part de la seva junta i ho havien dit públicament. Però en realitat 21 socis no són gaires al costat dels gairebé 500 que té l’entitat. De fet, hi ha dos moments en què vam tenir un augment significatiu de socis nous, aquests darrers anys, un va ser arran de la marxa de Vargas Llosa del PEN Internacional per la defensa que l’associació va fer de Jordi Cuixart, i l’altre moment va ser quan vam donar a conèixer les irregularitats econòmiques.”

Segons Gregori, “fa un any i mig que treballem amb mediadors per resoldre el problema sense arribar al jutjat. Però no ha estat possible i per responsabilitat hem hagut de tancar-ho. Vam tenir el suport del 90% dels socis, a l’hora de decidir de fer efectiva la demanda perquè les coses s’aclarissin. I no entenc que ens acusin de mentiders, quan l’informe econòmic ha estat a disposició dels socis. I, per una altra banda, hem mantingut una discreció màxima.”

Àngels Gregori ha explicat que ella i alguns altres socis van rebre el 24 de desembre una felicitació de Nadal de Carme Arenas; hi adjuntava una nota on exposava els motius pels quals considerava que la junta no havia gestionat bé l’afer. “Per exemple, ens acusava de no haver estat dialogants. Això és una cosa que em molesta, perquè hem estat sempre disposats i hem mirat d’evitar aquest escenari tant com hem pogut.”

En aquest temps, hi ha hagut cap acostament? L’actual presidenta recorda que el setembre del 2019 “Carme Arenas va enviar una carta al PEN on oferia una quantitat indefensable a canvi de tancar el tema”. Àngels Gregori ha dit a VilaWeb que demà la junta del PEN català farà un comunicat. Es preveu un procés llarg.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any