El Parlament de les Illes demana de mantenir l’horari d’estiu tot l’any

Aprova una declaració institucional per a regir-se sempre per l'horari solar dels mesos d'estiu

VilaWeb
Txell Partal
25.10.2016 - 09:49
Actualització: 25.10.2016 - 11:49

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de les Illes Balears aprova avui una declaració institucional que insta el govern espanyol a no canviar l’hora a final d’octubre. La iniciativa, que té el suport de tots els partits amb representació al parlament, vol aconseguir de mantenir tot l’any l’horari solar dels mesos de primavera i estiu. Heus ací la declaració aprovada, difosa per la presidenta, Francina Armengol:

Diumenge, 30 d’octubre, els rellotges de tot l’estat espanyol s’endarreriran una hora. La setmana que ve a Mallorca a dos quarts de sis ja serà fosc. Les Illes són un dels territoris dels Països Catalans més afectats per aquest canvi horari, a causa de la situació geogràfica: és on ix primer el sol i també on es pon més aviat.

Durant l’hivern les hores de llum natural es redueixen arreu, però a les Illes aquesta minva de les hores de sol s’accentua molt més amb el canvi d’horari administratiu. La reforma que proposa el parlament persegueix un horari lògic, racional i natural, per a treure el màxim de profit d’aquest recurs tan valuós que és el sol.

La proposta de la declaració institucional va ser presentada per Més per Mallorca, que considera que els arguments que expliquen el canvi d’hora han quedat obsolets perquè van molt vinculats a l’economia industrial. ‘La societat moderna necessita que les hores de sol s’adaptin al seu temps d’oci’, diu la declaració, que detalla els beneficis que reportaria el canvi.

Els beneficis del canvi
‘La llum solar és clau per la nostra salut i el nostre estat d’ànim’, diuen els membres de la Plataforma Illes amb claror, impulsora del projecte. Segons ells, la manca de llum solar perjudica la salut de la gent i pot acabar causant des d’insomni o depressions a trastorns per dèficit d’atenció en els infants.

A parer dels partits, tenir més hores de sol implicaria un estalvi energètic. Creuen també que podria ajudar a desestacionalitzar el turisme. Les illes són una de les regions d’Europa amb el clima més suau durant l’hivern. Si hi augmenten les hores de sol a la tarda, podria ser que hi anessin més turistes a passar les vacances hivernals. I això, de retruc, podria fer baixar la desocupació. La plataforma també preveu que la reforma augmentaria les vendes del comerç petit i mitjà, perquè amb més hores de sol a la ­tarda la gent s’animaria a sortir més fàcilment al carrer.

Així mateix, el fet d’haver-hi més hores de sol permet de fer més activitats a l’aire lliure. D’aquesta manera, es fa més esport i activitats culturals i la gent no es queda tantes hores tancada a casa mirant la televisió. En definitiva, hom creu que aquest canvi faria augmentar la qualitat de vida de la societat balear.

Però, encara que el parlament ho aprovi, la proposta no serà efectiva, perquè és el congrés espanyol que en té la competència. I l’última proposta de Mariano Rajoy anava en la direcció contrària. El mes d’abril va proposar de modificar el fus horari i equiparar-lo al de Portugal. Rajoy no n’ha tornat a parlar, però si s’acabés duent a terme a les illes hi hauria encara més hores de fosca.

Una mesura implantada durant el franquisme
Va ser Franco qui va decidir de canviar el fus horari perquè coincidís amb el de l’Alemanya nazi. En realitat, l’estat espanyol no hauria de canviar l’hora, perquè el fus horari que li correspon és el de Greenwich.

Encara més, la mesura es va implantar quan encendre o apagar el llum una hora abans implicava un canvi significatiu en l’ús d’energia, però avui dia, en què l’energia es fa servir pràcticament en tots els àmbits –aire condicionat, calefacció, equips de música i televisió, electrodomèstics, ordinadors–, la diferència no és gaire important.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes