Una empresa valenciana patenta la primera màscara biodegradable

  • L'estructura del giny és 100% compostable i el clip nasal és d'acer inoxidable 100% reciclable.

VilaWeb
Redacció
07.12.2020 - 16:20
Actualització: 07.12.2020 - 16:21

L’empresa spin-off del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Bioinicia, instal·lada a Paterna, ha llançat la primera màscara biodegradable. Segons asseguren, té una eficàcia de filtració bacteriana superior a un 92% i de filtració d’aerosols major a un 85%.

El desenvolupament dels filtres antivirals biodegradables per a la fabricació de màscares de protecció ha estat liderat per l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) del CSIC juntament amb l’empresa Bionicia S.L. i la unitat associada de l’CSIC en Tecnologia de Polímers de l’Universitat Jaume I, dirigida pel professor de Departament d’Enginyeria de Sistemes i Disseny, Luis Cabedo.

L’investigador del CSIC i líder de l’equip que ha desenvolupat el filtre de nanofibres PROVEIL, José María Lagarón, ha manifestat que “des de l’inici de la pandèmia ens vam adonar que l’ús massiu dels dispositius prelàctics es convertiria en un problema addicional des del punt de vista mediambiental perquè desembocaria en una major contaminació amb materials plàstics addicionals”.

D’aquesta manera, l’estructura de les noves màscares és 100% compostable i el clip nasal és d’acer inoxidable 100% reciclable. No obstant això, es recomana separar les gomes de subjecció que no són compostables, igual que amb la resta de les màscares.

A més, per prevenir la inhalació de microorganismes derivats de l’ús propi de la màscara, es pot desinfectar amb polvoritzacions de solució alcohòlica al 70% sense perdre les seves capacitats òptimes de filtració i s’ha d’evitar introduir en aigua o solucions aquoses. “Les màscares rebutjades es podran dipositar al contenidor marró de matèria orgànica perquè una vegada a l’abocador es biodegradin a terra o es portin a plantes de compostatge industrial per a biodegradar amb la resta de la matèria orgànica, transformant-se en CO2 i ferment”, ha assenyalat Lagarón.

L’equip format per Luis Cabedo, José Gámez, Patricia Feijóo, Anna Marín i Estefanía Sánchez ha realitzat un estudi de la biodegradabilitat de les màscares en el medi terrestre i marí amb proves de laboratori i també en condicions reals.

Les proves de laboratori han mesurat la biodegradació última dels components per assegurar-se que no es generen microplàstics i que tot el material es transforma en CO2 i aigua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any