Un ‘gerrymandering’ olímpic al Pirineu

Corren a mirar de superar la fase de validació popular perquè una volta tinguen els vots a la butxaca ja faran allò que vulguen

Vicent Partal
Vicent Partal
23.01.2022 - 20:51
Actualització: 23.01.2022 - 21:46
VilaWeb
Acte de suport a la candidatura olímpica.

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Divendres el govern de Catalunya va anunciar que es faria una consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del Pirineu-Barcelona. La candidatura ha rebut una oposició molt forta, especialment a les comarques afectades, les esquerres i l’ecologisme, però ara el govern de Pere Aragonès fa un tomb molt clar, després del dubte inicial, cap a una posició favorable als jocs. I la consulta –de la qual ha d’eixir un resultat positiu, car per això la convoquen– apareix en aquest context com la manera de justificar aquest tomb davant els seus votants.

Per això no han dubtat ni un minut a aplicar la tècnica que als Estats Units anomenen gerrymandering, que consisteix a dibuixar la circumscripció de vot segons els teus interessos electorals. La idea és establir una circumscripció on creus que pots guanyar més fàcilment, excloent-ne per decret els territoris que en un principi et sembla que podrien fer perillar la teua victòria.

I és així que el govern ha anunciat que sols hi votarien les comarques del Pirineu i l’Aran. I ha deixat clar que no hi votarien el Berguedà ni el Ripollès, com havia demanat la plataforma contra els jocs i com el govern mateix havia insinuat clarament que es faria. I que tampoc no hi votaria el Solsonès, on s’han mobilitzat grups de veïns en contra. I que no hi votarien tampoc els ciutadans de Barcelona, malgrat haver-ho demanat la batllessa, a qui tant de cas fa Esquerra sempre i malgrat que els jocs duran el nom de la ciutat. I que encara menys hi votaria el conjunt del Principat, que estaria bé que hi votàs, entre més raons, per veure si vol prevenir, o no, l’espanyolització evident que implicarà el projecte, unit amb l’Aragó sota la marca Espanya.

(La decisió de no permetre el vot del Berguedà i el Ripollès és especialment estrident, tenint en compte que els jocs sembla que podrien obligar a desdoblar la C-16 o a connectar amb la Cerdanya pel coll de Pal.)

Sobta també la pressa. Com és que el govern vol fer el referèndum ara, si encara hi ha tants interrogants sobre la taula? Ajuntaments com els de la Seu d’Urgell, Sort i Tremp, i també consells comarcals com els de l’Alt Urgell i el Pallars Jussà, molt assenyadament, han refusat de donar suport a declaracions en favor dels jocs perquè no saben què implica la proposta olímpica. Però si la consulta es fa aquesta primavera, com anunciava divendres la consellera Laura Vilagrà, els votants es trobaran que han de decidir sobre un projecte abstracte i nebulós i votaran per tant sobre una idea inconcreta que no saben què els pot implicar. Caldria –de fet, seria el mínim exigible en termes democràtics– parlar del referèndum quan tothom hagués pogut tenir accés a informació clara i creïble sobre costs i beneficis.

Perquè si no es fa així és massa evident què passarà després, i crec que és exactament allò que cerquen. Passarà que qualsevol cosa nova es podrà justificar amb una decisió adoptada cegament. Així que tinguen el sí polític a la butxaca, si l’aconsegueixen, ja veuran com els límits, ecològics, econòmics o polítics que ens puguen prometre avui s’esfumaran. O és que ja no se’n recorden, si més no els de més edat, del referèndum sobre l’OTAN i d’aquella promesa que es va fer de no entrar en l’estructura militar de l’organització? Doncs ací teniu aquesta setmana mateix el govern del PSOE i Podem enviant avions de combat a Bulgària i defensant-ho amb l’argument que els ciutadans, anys arrere, havien dit que sí.

Com va passar aleshores, amb els jocs fa tota la impressió que la decisió de fer-los ja ha estat presa per unes elits barcelonines que hi tenen interessos forts, gent amb molt de poder que fa decennis que persegueix aquest objectiu –no passem per alt que la idea inicial és d’aquell horrible batlle socialista que va ser Jordi Hereu. I que tot plegat no té sinó la intenció que el govern de la Generalitat pose una pàtina de legitimitat sobre el seu negoci, amb un vot popular tan inconcret com siga possible i que després els permeta de maniobrar com vulguen i fer allò que vulguen.

I per això corren, i volen superar tan aviat com siga possible la fase de l’aval popular. Entre més coses, perquè són conscients que els jocs olímpics són una idea fora d’aquest temps i que desperta un rebuig mundial per les circumstàncies de corrupció i nepotisme que els envolten i per l’escassa rendibilitat social de les inversions que reclamen. I la prova és que aquests darrers anys un conjunt enorme de ciutats candidates han sotmès a referèndum si havien d’aspirar a organitzar-los o no i la reacció popular, sobretot a Europa, ha estat gairebé sempre en contra. A Sió, Sankt Moritz i Davos a Suïssa; a Innsbruck i Graz, a Àustria; a Calgary i Munic, tots aquests per als jocs d’hivern; i també a Hamburg i Boston, per als d’estiu. La llista sola, tanta unanimitat en tants llocs, ja fa pensar. I segurament és una de les claus que expliquen que el govern d’Esquerra i Junts vulga obtenir una sanció del projecte ràpida, sense deixar a la gent massa temps per a reflexionar-hi.

Ara, cal dir també que fins i tot sense la informació suficient i necessària ja hi ha dues fotografies que, per a mi, ho diuen tot. Una és la dels partidaris i impulsors dels jocs i una altra és la dels contraris. A un costat, per al no als jocs, hi ha Kilian Jornet, Araceli Segarra, la piragüista olímpica urgellenca Núria Vilarrubla, Lluís Llach, Quim Torra, Ruben Wagensberg i Anna Gabriel, entre més. Mentre que a l’altra banda trobem a la primera fila de la fotografia Sánchez Llibre i Josep Maria Bartomeu. Ep! Vosaltres mateixos…

 

PS. És increïble amb quina rapidesa l’esquerra catalana es pot tornar dreta quan toca el poder. Tot allò de què vam parlar tant la setmana passada, aquesta cosa de viure fora de la realitat i desconnectats de la ciutadania, tinc la sensació que fa un paper molt determinant també en la sobtada conversió pro-olímpica del govern de Pere Aragonès. De manera que, per això mateix, no descarteu que l’entusiasme els cause algun ensurt un dia d’aquests.

 

VilaWeb necessita el vostre suport per a créixer i amplificar la nostra veu arreu del país. Si podeu, i ho voleu, feu-vos-en subscriptors.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
23.01.2022  ·  22:16

A l’Alt Urgell NO VOLEM JJOO

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
23.01.2022  ·  22:19

Ni Esquerra, ni Republicana, ni Catalana.

Josep Usó
Josep Usó
23.01.2022  ·  22:19

Que aquests jocs no tenen cap sentit està fora de dubte. I que els interessats en remenar cireres saben que és una de les darreres oportunitats que tindran, també sembla molt clar. Només es tracta de fer oposició. De pressa. Perquè fins i tot als territoris on faran el gerrymandering, les persones són conscients del què els suposarà. Tot plegat, sembla una fugida cap endavant.

XAVIER HUGUET
XAVIER HUGUET
23.01.2022  ·  22:29

El Pirineu català -i l’aragonès- és un ecosistema extremadament fràgil que està patint ja les conseqüències de l’escalfament climàtic -estrès hídric, manca de neu- i de la sobreurbanització i la construcció descontrolada de segones residències. L’impacte brutal que tindria la construcció d’infraestructures temporals innecessàries, i l’efecte devastador per a les activitats agroalimentàries i de gestió forestal d’una més que probable sobreexplotació dels recursos hídrics i el pic de consum d’energia per a activitats devastadores per al medi ambient com són els canons de neu, no augura res de bo.

L’organització d’uns jocs olímpics d’hivern a una latitud tan meridional amb escassa precipitació i amb temperatures com més va més altes és un disbarat descomunal.

Mònica Batlle
Mònica Batlle
23.01.2022  ·  22:33

Quin fàstic de polítics!

Salvador Molins
Salvador Molins
23.01.2022  ·  22:39

No volem tractes amb espaÑa. Cap tracte amb espaÑa.

Crec que parlaven d’una inversió de 170 milions d’euros cada any fins arribar a 1700 en deu anys, quan ens en roben 20.000 milions d’euros cada any, O sigui 200.000 en deu anys. Un bon negoci sr. Aragonès i sr. Sanchez!?

Desitjo que els catalans del Pirineu i comarques que podran votar no es deixin enredar.

El 1r d’octubre vam votar Independència no pas engrunes i menys encara engrunes enverinades d’espanyolisme i interessos capitalistes de gent de l’lbex35 i marques blanques del mateix íbex i altres espanyolades.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
23.01.2022  ·  22:40

Convocaràn un Referèndum d’ autoderminació quan ja sàpiguen segur que el tenen pedut.
Al temps.

Joan Benet
Joan Benet
23.01.2022  ·  22:53

Suposo que són conscients que no tenen cap mena de credibilitat i que cada cop que parlen o escriuen, ni els escoltes perquè només penses en què va et volen aixecar la camisa ara.
Que tot i això, en lloc de veure que poden fer per recuperar la confiança de la gent, continuïn mentint i fet com més va més grossa la màquina de la propaganda, demostra fins quin punt, a la que puguin, els nostres vots valdràn el que valen a Rússia, a Turquia o a Honk Kong

Xavier Vila
Xavier Vila
23.01.2022  ·  22:55

Només persones de dretes defensen que ERC es d’esquerres, i molts d’aquests són dins del mateix partit.
En el tema que ocupa l’editorial crec que només es pot solucionar amb un enfrontament i una mobilització ciutadana en contra d’aquest govern que hores d’ara ja ha trepitjat una i mil vegades els vots dels seus votants.

Carles Serra
Carles Serra
23.01.2022  ·  23:00

Vicent, gràcies per atrevir-se donar noms i cognoms; per la resta que vols que et digui, quant ja he expressat un fotimer de vegades que ER històricament ha estat al servei dels interessos d’aquest estat faixista com l’espaÑol, vols més exemples de lo que estant fent ara?
Apart de desmobilitzar tota una societat i portar Catalunya a una espaÑolitzacio idiologia sense ètica ni valors democràtics com molt bé denúncies Vicent.
El gran drama és per estar al servei del poder del IBEX-35 i al costat del gobierno progresista y de izquierdas, tenen tots els altaveus dels mitjans de comunicació per defensar lo indefensable.; Ja que Vilaweb i els mitjans crítics amb aquest traïdors faixistes, arriben a un porcentatge molt reduït de la nostra societat.
Aviat vindran les eleccions municipals, ja veure’s tota la maquinària d’aquest d’ER i del sistema.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
23.01.2022  ·  23:02

Estic totalment d’acord amb l’opinió del Sr. Partal i hi afegiria que els que volen els JJOO no volen la independència de Catalunya. On s’és vist que d’aquí vuit anys vulguin fer uns JJOO tutelats pel govern espanyol? Independència ja!

Josep Carreras
Josep Carreras
23.01.2022  ·  23:06

Aixó dels J.O. ja no venen ni pipes. Els podrien fer a la Sierra del Guadarrama. Al matí esport, més o menys. Per la tarda “chiquitos” fins quedar-se genyo. Viva aña!!

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
23.01.2022  ·  23:09

Govern d’Esquerra i Junts.
Els dos partits seran responsables del despropòsit que aquestes “elits barcelonines que hi tenen interessos forts, gent amb molt de poder” quan ens hagin deixat trinxat el fràgil territori pirinenc.

Repeteixo que seran tots dos partits.
I em pregunto si Junts no rebrà cap desaprovació per part del Consell per la República perquè Puigdemont encara presideix les dues organitzacions polítiques.

A Catalunya encara no ha arribat la democràcia que pensàvem haver guanyat el primer d’octubre.

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
23.01.2022  ·  23:17

Tant de bo que aquest ensurt els arribi aviat. El desgovern és absolut. La seva set de poder i de diner fàcil ens porta directament a la ruïna com a país i com a societat. “Marxem ja!” cridàvem. Però d’on? Si els tenim entre nosaltres!

Carles Viñals
Carles Viñals
23.01.2022  ·  23:25

Supressió del vot negatiu d’uns possibles afectats i consulta als sectors dels que s’espera l’aprovació, per enganyar-los tot seguit. Tot un exemple de “democràcia” importada de la Meca d’un sistema pervertit que ja no es reconeix a ell mateix. Una collonada que només beneficia els seus promotors; els mateixos que voldrien fer-nos oblidar que canviaren una llibertat a tocar dels dits pel retorn a la presó espanyola. D’això és al capdavall del que es tracta. Ells ho saben… però també nosaltres. Si seguim votant-los, qualsevol que sigui l’excusa amb que justifiquem el nostre vot, ens mereixerem tot el que vulguin fer-nos.

Gerber van
Gerber van
23.01.2022  ·  23:30

Gràcies per aclarir aquest tema, Vicent. Tot plegat veig, com diu l’editorial, una maniobra per tenir mans lliures per a fer els JJOO Espanyols que ens lligarà a Espanya. Però també veig com una manera de fer fum pel fracàs de la taula de dialèg. Trobo que és un govern pervers que fa aquestes coses i no treballa per la República.

La pregunta ara és com fer un boicot d’aquesta maniobra dit consulta?

Matilde Font
Matilde Font
23.01.2022  ·  23:32

És molt gros la cançoneta dels jocs olímpics d’hivern als Pirineus.
La idea que tenen de preservar el mediambient i el sentit d’utilitzar el principi de prudència els nostres representants polítics, el tenen perdut. La pela és la pela!

Jaume Riu
Jaume Riu
23.01.2022  ·  23:47

OBVIETATS
1. En els plans dels conjurats el 23-F de 1981 no estava prevista l’ocupació de la Zarzuela, i ni tant sols no havien tallat les línies telefòniques perquè els colpistes no es preocupaven de controlar ni bloquear el centre d’operacions del rei. És evident doncs, que el rei estava en el mateix bàndol dels que acabaven d’ocupar el Congrés
2. Divendres passat el govern de Catalunya va anunciar que es faria una consulta sobre els Jocs Olímpics d’Hivern del Pirineu-Barcelona, naturalment per preparar la candidatura des del Comitè Olímpic Espanyol. És evident doncs, que el president de la Generalitat Autonòmica sempre intervinguda està en el mateix bàndol dels que no volen ni esperen la independència.
Són algunes de les obvietats suportades en evidències objectives.

JORDI DE
JORDI DE
23.01.2022  ·  23:48

L’esquerra està fent d’esquerra. El que passa és que prescindeix d’uns mínims democràtics – però no per això deixa de ser d’esquerres.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
23.01.2022  ·  23:53

https://mobile.twitter.com/FomentTreball/status/1465408580966920193/photo/1
Acte de l’entitat Foment del Treball,fa encara no dos mesos. Les fotos ho diuen tot, oi?

Núria Coma
Núria Coma
24.01.2022  ·  00:36

No hi ha paraules per tanta decepció i ràbia.
Desitjem que l’ensurt sigui prompte i gros, perquè a nosaltres ens estan matant a disgustos

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
24.01.2022  ·  00:38

Mai no m’hauria imaginat que un govern català optaria pel gerrymandering.
La bestiesa dels Jocs Olímpics d’Hivern del Pirineu-Barcelona s’ha d’aturar tan de pressa com sigui possible. Fa feredat pensar en les desastroses conseqüències polítiques, socials i mediambientals que implica aquest projecte.
Com sempre, moltes gràcies per l’article, Vicent.

ENRIC ROIG
ENRIC ROIG
24.01.2022  ·  01:02

Si els fills de puta volessin, no es veurìa el sol. I si es quantifiquès el nombre d’espervers que hi parlen català, (encara que només sigui per connotació d’orìgen geogràfic), hom veurìa que l’anticatalanisme de la botiflerìa cada día augmenta i és més nociu i descarat.
Cap Instituciò catalana respectable, fiable i valenta no pot fer tants manifestos com calgui per a desemmascarar aquests rapinyaires?

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
24.01.2022  ·  01:23

Diré la meua:

1. Els mecanismes per a incrustar-se españa en la nostra nació són múltiples i diversos.

2. Un d’ells, és la compra de voluntats a gent sense dignitat ni sentit de pertanyença a cap grup humà que no siga la seua butxaca.

3. Quin benefici mediambiental ens pot revertir accedir a fer els Jocs Olímpics d’hivern?. Re: no n’hi veig cap. Ben al contrari, ajudar a desfer ecosistemes que estan embastats amb agulles a hores d’ara.

4. Contribuïm a l’escalfament global. Removem orogràficament aquella situació creada després de milions d’anys. En sabem les conseqüències que se’n derivaran? Re: crec que no.

5. L’energia esmerçada per a tal esdevenint, com pensen reproduir-la dintre de la comarca en cas de que tinga lloc? Implantant aerogeneradors o camps de fotovoltaica? I en cas de seraixí, qui serien els titulars i propietaris de les mateixes instal·lacions? Florentino Pérez i màfia adscrita al BOE?

6. O com a Benidorm, després del congrés del psoE de fa uns mesos, que per a compensar el CO2 produït, el gobierno más progressista español ha decidit plantar un bosc. On? a Callosa d’En Sarrià, a Finestrat, a La Nucia, o a la Vila-Joisa,…poblacions veïnes a Benidorm….doncs no, noooo mane Déu!

A Àvila (España) xiquets, que què?…el colonialisme el porten gravat a foc i ferro en les neurones els dirigents de l’estat colonial. Fins i tot en detallets tan nimis……..mostren com de brutes tenen les peungles.

7. Puix, mirem-nos en “retorn” que tindríem després de l’empastifada que ens deixaran al Pirineu.

8. La mateixa que l’America’s Cup de València, que després de crear-ho empresaris valencians, després vingueren l’eixam empresarial d’Aznar via Rita Barberà i s’emportaren el 80 % del negoci, i els creadors es quedaren amb un 20 % a repartir de misèries dels serrells. Eixos són els negocis que crea españa en terriori colonial. Crostons durs per a hui, i fam per a demà i despús-demà. Matant la gallina dels ous.

9. Com ja he fet un plànol elaborat després de l’experiència viscuda amb els nostres colonitzadors, ja sabem de què van ells i de què van aquells col·laboracionistes i quintacolumistes nostrats que es venen – i ens venen- per quatre rals ronyosos.

10. Vull fer especial esment a l’article d’Esperança Camps en què relata una desgràcia que fa 40 anys, LA PANTANADA DE TOUS i que molts dels afectats encara estan envescats amb pagaments i que l’estat colonial s’ha desentès.
Primer mos el vam “vendre” des de Màdrix, com una “riuada” desgraciada, fat de l’oratge que patim ací. Després es va descobrir que la pressa hi havia esclafit i desbordat sobre les dues Riberes valencianes i el que no digueren és que el els terraplens de les vies de tren mancaven d’ulls, amb el que tota l’aigua queda embassada.

https://www.vilaweb.cat/noticies/la-usura-i-la-golafreria-de-lestat-impedeix-tancar-la-ferida-dels-afectats-per-la-pantanda-de-tous/

3 dies seguits vam passar els meus amics de les Joventuts Nacionalistes del PNPV i un servidor descarregant els trens que enviava La Crida a la Solidaritat de la Nació Catalana via tren entre BCN i VLC. la Crida d’en Jordi Sànchez i n’Àngel Colom, doncs era l’única via des d’on podien arribar bosses i paquets de roba, flassades, mantes, aliments, aigua, llandetes de menjar en conserva, etc. Des dels trens farcits sense passatge anàvem descarregant-los damunt de camions co·locats a la vora dels carrers Bailén i a la platja de l’entrada, que eixiebn esperitats capa les riberes per la pista -encara- de Silla avgda. d’Ausiàs March.

De vegades s’esgarraven les bosses de plàstic i els missatges en català eren molt encoratjadors. Eixa és la nació que ens cal, i amb fets mostrem que l’estat colonial ens en sobra.

Josep Blesa (València)

JOAN RAMON GOMÀ
JOAN RAMON GOMÀ
24.01.2022  ·  01:39

Algú pot explicar perquè hi ha tant d’interès en aquest projecte? Qui hi guanya? Què hi guanya? Qui ho paga? Qui hi perd?

En general els jocs olímpics, tret de poques excepcions com Barcelona 92, són una ruïna pels organitzadors. I no sembla que la situació econòmica estigui per cremar recursos.

Ed Garrido
Ed Garrido
24.01.2022  ·  01:47

El Govern de Vichy-Pineda es el Govern de “la Caixa-Ferrovial”. Necessiten tv3 per continuar manipulant a la gent, per aixo hi infiltren tots els seus col.laboradors. Prou!

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
24.01.2022  ·  03:13

Si tenia cap dubte, veure amb quina prepotència ho defensava aquest tal Samaranch me’ls va esvair tots.

Jordi Torruella
Jordi Torruella
24.01.2022  ·  03:33

Aquest referèndum amanyat es pot quedar en res si en les pròximes eleccions els tres partits autonomistes autoanomenats independentistes queden exclosos de l’equació. El 52% de catalans independentistes no s’ha esvaït. Tingueu-ho present i centrem-nos en recuperar les regnes del país.

Joan Josep Isern
Joan Josep Isern
24.01.2022  ·  05:25

Que se li vegi tant el llautó a aquest govern em preocupa per dos motius: pel fet en sí mateix i perquè denota el seu convenciment que als ciutadans se’ns pot enredar fàciment sense que calguin coartades ben muntades.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
24.01.2022  ·  05:56

El problema, com sempre, és que passada la fase en què tots pensàvem que podíem fer un país nou amb els polítics que tenim, han tornat de ple al model que sempre han cregut que funcionava, tipus Jocs Olímpics, Exposició Universal, Congrés Eucarístic o Fòrum de les Cultures. És a dir, muntar un esdeveniment que servís com a excusa per crear unes quantes infraestructures que d’altra banda mai s’haurien construït (perquè a Catalunya i a Barcelona en concret el concepte d’inversió constant en economia productiva no existeix i sempre cal anar pidolant a l’amo com si desdoblar una carretera o construir una via de tren fos quelcom extraordinari), i de pas que els de sempre es fotin molts de diners a la butxaca.

En el cas dels Jocs Olímpics d’Hivern, el despropòsit és monumental, perquè ultra la possible destrossa ecològica que pot comportar l’invent estem parlant que la seu de Barcelona és un lloc on hi neva cada 10 anys amb sort. I amb el canvi climàtic ni això. Que s’hi pot construir una pista de gel ? Evidentment, com a Abu Dhabi, però tall tenir una mica de seny i sentit comú. Les seus “de debò” estan situades a 200 km com a mínim, comunicades de manera deficient i, a menys que un miracle ho parés, per quan se celebressin els jocs en qüestió, l’avenç de l’escalfament global seria prou gran com per tal que tota la neu s’hagués de generar amb canons. Amb el que això comportaria de despesa energètica i ecològica. Evidentment també implicaria un creixement immobiliari encara més bèstia en zones ja prou vampiritzades on poca gent dels pobles pot permetre’s viure-hi (pels preus i la manca d’alternatives a fer de cambrer o el que sigui al servei de les segones residències obertes 4 mesos l’any) i on el cost de mantenir infraestructures per donar servei ocasional a tanta gent implica una pressió enorme pels ajuntaments dels poblets. Això deixant de banda la coneguda corruptela dels comitès olímpics (només cal veure que un altre de la nissaga Samaranch ja hi és ben entaforat, per exemple).

Per tant una idea de bomber, de la qual els catalans hauríem de fugir cames ajudeu-me. El problema és, com sempre, l’alternativa. Quina és l’alternativa actual al govern ERC-JxCat ? El PSC i els Comuns ? Algú dubta que el PSC del Fòrum i de l’Aeroport, anomenat els anys 90 PSC SA o la gestoria de Catalunya no s’apuntaria el projecte i els comuns, com sempre, callarien ? VoX, C’s i el PP ? O la CUUUUUP ?

El que sempre dic: cal fer-los a tots fora per construir un país com cal. Ens hi va l’existència com a país civilitzat, apart de la vida com a llengua i cultura. Urgeix que sorgeixin lideratges valents i honestos que responguin a l’ideal de país que l’independentisme. volia construir. I mentre no sorgeixin, defensem-nos amb ungles i dents de tota aquesta colla, i defensem amb ungles i dents la nostra llengua i la nostra cultura. I una manera diferent de fer les coses.

Jordi Torres
Jordi Torres
24.01.2022  ·  07:34

Com sempre posant llum a la foscor, Vicent. L’abundància de corbates i vestits cars a les fotografies pro-Jocs Olímpics d’hivern a Barcelona ens dona pistes de qui son els principals interessats a promoure un event com aquest, anacrònic i gegantí: Els que hi poden fer calers.

Uns JJOO són, per disseny, el paradís del ‘pelotazo’ urbanístic, amb un munt de caríssimes infraestructures que s’han de fer a corre-cuita i amb gran sobrecost. A més, com que el nostre estimat tàndem govern-gobierno hi té un interès directe, no s’hi mirarien massa amb els estudis d’impacte medioambiental, social, sostenibilitat, etc. com ho farien quan un promotor particular impulsa una obra qualsevol (i ningú de l’administració hi suca). És lògic, doncs, que els voltors encorbatats hagin aterrat ja a la vora del poder per fer valer la seva capacitat d’influència. La campanya ja ha començat, ara ens començaran a bombardejar per tot arreu amb la cantarella de l’esperit olímpic, la germanor entre nacions, i de com les infraestructures olímpiques ajudaran a la la vertebració i a la sostenibilitat del territori.

Per cert, parlant de germanor entre nacions i de sostenibilitat, és un exercici interessant veure el què ha passat amb les infraestructures que es van fer pels JJOO d’hivern del 2014 a Sochi, Rúsia. La ciutat olímpica es va convertir en una ciutat fantasma només 6 mesos després dels jocs.

https://www.businessinsider.com/sochi-olympics-ghost-city-2014-8

Albert Miret
Albert Miret
24.01.2022  ·  07:43

En un país on el futbol, que el poder en diu “els esports” ocupa molt més espai als mitjans que la política real, no pas la imaginada pels que ens van vendre gràcies al 155 madrileny a canvi d’una butaca de president que li va tan grossa, que n’hi cabrien tres o quatre. Qualsevol estupidesa és possible. Ara es tracta de fer uns jocs de neu on la neu s’ha de fabricar amb electricitat, perquè ja fa anys que no n’hi ha de natural. Després se’ls acudirà possiblement de fer el campionat mundial del salt amb pèrtiga de trenta centímetres, i en acabat fer el campionat de la volta al món de navegació marina als Monegres. Tot és possible en un país en bancarrota total que s’enfonsa cada dia més en el femer de la història, i tristament -per covardia i traïció-, amb nosaltres fent d’escolanets. Durant el final de l’imperi romà, els espectacles també es van multiplicar per a fer badar un poble portat a la misèria entre altres coses per difamar el coneixement i per la seva ànsia malaltissa d’unitat i centralitat facilitant l’espoli de les colònies com a únic projecte d’estat.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
24.01.2022  ·  08:11

Se’ls hi veu el llautó. Decepcionant

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.01.2022  ·  08:24

Baqueira Beret es ERC, i te a sou als amos d’erc. La corrupció es infinita, com infinit es el PODER ABSOLUT DEL MONARCA JUNQUERAS. Anem de per a la Catalunya venezolana del Maduro Junqueras i fillol aragones d’aragó

Pep Agulló
Pep Agulló
24.01.2022  ·  08:30

I DES DE BAIX, IMPOTENTS, ENS QUEIXEM…

Si el marc de tots nosaltres, republicans, en el corral autonòmic, són les seves institucions i els seus partits, sense un poder coercitiu que els condicioni des de baix, autoorganitzats en la protesta i amb objectius clars, ens poden muntar uns jocs de surf a Montserrat, on abans, molt abans, hi havia el mar…

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
24.01.2022  ·  08:59

Acceptar la consulta serà acceptar el resultat, que encara que sigui manipulat serà guanyador per l´Íbex. I dir sí als jocs vol dir que volem competir amb bandera espanyola d´aquí 10 anys. Això vàrem votar l´1-0?

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
24.01.2022  ·  09:10

Un gra de sorra. Potser només tenim això cada un, contra aquest despropòsit.
Saber on posar-lo.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
24.01.2022  ·  09:31

Son projectes destructius. Els seus coneguts promotors ja han mostrat com ho fan anar en altres ocasions. Es un negoci amanit amb els polítics de torn que s’enriquiràn al seu temps d’una o altre manera. Com pot ser que hi hagi qui s’ho cregui?.Segurament el Sr. Albert Miret té raó en el seu comentari.
En aquest cas es una prova de l’ensorrament del depredador sistema capitalista que fa aïgues per tot arreu. Una bojeria de ments sense llum ni sensibilitat ,anclades en el més pur materialisme i cobdicia. ¡Miserables!

Joaquim Campanyà
Joaquim Campanyà
24.01.2022  ·  09:34

En una societat Partitocràtica (Parlament Partitocratic) no hi pot haver divisió de poders, no hi ha control i la corrupció campa per on vol. La societat civil no pot donar l’abast per denunciar-ne ni una petita part.

Joan López
Joan López
24.01.2022  ·  09:41

Disbarat rera disbarat,el pitjor govern de la generalitat,a mès fan us de paranys capitalistas. Quin frau als votants,a la primavera cuan l’omicron hens doni una mica de respir,se ha de sortir al carrer en massa. Aragonès es un venut

Víctor Torguet
Víctor Torguet
24.01.2022  ·  09:55

Amb l’evolució de la Crisi Climàtica (fet acceptat pels que promouen la candidatura d’aquests JJOO espanyols a Catalunya), és molt probable que les dificultats per disposar de les condicions per disputar les proves (fred, neu,…) siguin màximes i la iniciativa sigui un estrepitós fracàs. El risc empresarial és molt gran. Només des del punt de vista econòmic, la idea de fer un JJOO al Pirineu és actualment una bogeria.
Fixeu-vos també que ja fa anys que una bona part dels JJOO i Mundials de futbol es fan o s’assignen a països ultra-corruptes o dictatorials (Brasil, Xina, Qatar,…) a on la competició principal és la Corrupció econòmica.

Els polítics i el govern “fake-indepes” d’ER i JUNTS actuen exactament com ho fa la política i l’administració colonial espanyola: depredant recursos públics en favor de l’elit extractiva, fent inversions ruïnoses que només executen per alimentar la corrupció.
Els polítics i el govern “fake-indepes”, una vegada més i amb la tan tradicional virtut catalana obedient i submisa, es comporten com la sucursal del govern d’espanya.

A part del clamorós frau de llei de l’actual govern de la Generalitat (fent el contrari del que deien el seus programes electorals), les noticies escandaloses que rebem d’aquests mentiders, traïdors i lladres de vots (llicència d’edat al Parlament de Catalunya, inacció davant la guerra contra el Català, submissió absoluta al PSOE, etc.), haurien d’impulsar el més aviat possible:
a) L’organització d’un nou partit polític Independentista i sense polítics professionals, transversal i integrador del món socioeconòmic Indepe, amb peus a terra per gestionar el curt termini (Covid-19, crisi econòmica, crisi ecològica, conflicte obert amb espanya,…) i amb projecte a mitjà termini per aconseguir la Independència el més aviat possible (per descomptat, abans de la celebració d’aquests absurds JJOO del 2030). Amb un programa que sigui auditat durant la legislatura i que comporti canvis al govern de no acomplir-se.
b) Una permanent i clamorosa petició de la majoria social Independentista de DIMISIÓ del Govern, una vegada n’hi hagi alternativa a ER i JUNTS (i la CUP s’hagi reciclat en una organització efectiva i eficient).

No podem malbaratar la força de més del 50% de la població a Catalunya que té molt clar com fer un país millor pel 100% dels catalans !!!

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.01.2022  ·  10:25

Què ens estàs dient, Vicent, amb aquesta Editorial?, que ERC i JxCat tenen interessos econòmics en els pirineus?, que volen fer infraestructures i urbanitzar més el territori ?, en contra del sentit comú ecològic i paisatgístic?, en contra de la gent que hi viu?, a favor d’unes elits barcelonines que només pensen en el negoci i que poden destrossar el territori com van fer amb la Costa Brava?, que són tan antidemòcrates que han dibuixat una circumscripció per guanyar segur?, que han traït els seus votants independentistes espanyolitzant el projecte?, … ens estàs dient això d’ERC i JxCat?. Jo és el què entenc.

Jaume Figa
Jaume Figa
24.01.2022  ·  11:30

Tots aquests de la foto volen xupar d’aquest afer? No n’he vist cap amb xuruques i gaiato que és el que li toca al Pirineu.
Això del gerrymandering és simplement fer trampa oi?

joan guinarda
joan guinarda
24.01.2022  ·  11:35

I a tot això què hi diu el consell per la república?
No els he sentit….

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.01.2022  ·  11:54

Aquets jocs per mi és una maniobra de la marca ñ i també de grans empresaris que no tenen cap respecte amb el medi ambient i la ecologia. Ells només miren on poden treure beneficis i lo altra els importa un raba la destrucció de la nostra natura. Si els volen fer pot ser un gran error monumental

Jordi Alvinyà
Jordi Alvinyà
24.01.2022  ·  12:36

No sere jo qui contradigui l’opinio d’en Vicent i la de tants opinadors que avui han deixat les seves en aquest apartat. De ben segur que totes son opinions ben fonamentades i que, en molts casos, representen l’opinio dels pirinencs.
Pero deixeu-me dir que l’opinio dels pirinencs, la de veritat, nomes se sabra mitjançant una consulta (no es aquest el metode que demanem per a d’altres temes transcendents?) i la resta son opinions, legitimes, pero meres opinions personals.
Per altra banda, veig que ara els contraris als Jocs demanen que votin totes les comarques, com fan els espanyols amb el nostre referendum. Curios, si mes no.

magi sendra
magi sendra
24.01.2022  ·  12:38

algú sap on es la diferencia entre un polític de dretes i un d’esquerres?
AL COMPTE CORRENT

Antoni Díaz
Antoni Díaz
24.01.2022  ·  13:07

Cal una acció popular per frenar aquest taranar dels polítics: Corrupció, Mala Praxis, Enganys al poble, Maquiavelisme… I dominats pel Íbex 35
No es estrany que es perdi la il.lusio per la Independència.
Moltes manifestacions el 11 de Septembre, que per descomptat són necessàries, però també són necessàries quan els polítics donen la esquena a la ciutadania.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
24.01.2022  ·  13:57

Tenim l’enemic al Govern. Ho assumim i anem per feina?

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
24.01.2022  ·  14:45

Això és molt interessant perquè aquest referèndum si que el deixaran fer i serà (diuen) vinculant. Per tant, un banc de proves d’allò que som capaços de fer quan deixen anar sol el nostre govern dit del 52% .
Vam discutir a bastament sobre l’ampliació de l’aeroport sense poder veure publicat ni un sol projecte dibuixat amb de les afectacions mediambientals i les “afectacions” urbanístiques. Ara ens anuncien que uns ciutadans catalans es pronunciaran aviat sobre un tema del qual no n’han vist cap projecte amb les afectacions mediambientals ni les “afectacions” urbanístiques. Tampoc sabran quins inversors, quins promotors, quins constructors, quins intermediaris,etc. s’emportaran la part del lleó del negoci.
Avanço alguna idea de la publicitat: uns jocs fabulosos que beneficiaran, no sols als pocs habitants “fixes” de les comarques seleccionades, sinó a tot Catalunya, a l’Aragó i, de retruc a tota Espanya.
Bé, com deia, un tema molt interessant del qual el Sr. Director ja n’ha donat algunes pistes rellevants.
Pel que fa al P.S. un vell polític em deia: ” Noi, no sé que passa però, quan puja al cotxe oficial, la gent canvia”.
Sí, tant li fa si són d’esquerres, de centre o de dreta. Com deia la meva avia: “perden el món de vista”.

Felip Ojeda
Felip Ojeda
24.01.2022  ·  15:24

Han de votar les comarques on es fan els jocs, no les veines!!!! això es com en el tema de Can Vies, han de votar els veins del voltant, no tots els de Sants-Montjuic, ja que l’afectació real es als veins propers!!!

ramon Feixas
ramon Feixas
24.01.2022  ·  19:06

A Catalunya ja és tradició que uns hi deixi la pell, i els altres la venguin a preu de saldo. Les tradicions, per bé i per mal h ha tendència a conservar-les. Encara que , per exemple, la tradició de la sardana actua el plató catacumba de la televisió catalana. Tot té els seus moments i tipus d’interessos. Lamentablement els tipus habituals d’interessos no solen ser vents favorables a una Catalunya liure i organitzada democràticament ( de debò. No pas de votacions calculades en funció a interessos de caire usurer o de lideratge). Els festins franquistes a Espanya malauradament saben el que busquen, i sempre troben algun català disposat a botiflerar-se per tenir-hi un rèdit.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
24.01.2022  ·  19:44

Acabat el projecte Castor i esgotat el Barça, ara s’ajunten de nou per fotre el Pirineu mentre s’obliden per trenta anys més del corredor mediterrani, com van fer el 92. I canvien el centre d’atenció del referèndum guanyat a la consulta per guanyar. Són molt llargs, sobretot de dits.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies