El Moviment Cinc Estels i el Partit Democràtic han arribat a un acord per formar un nou govern i evitar l’avançament d’eleccions a Itàlia. Això suposarà que la Lliga Nord de Matteo Salvini quedarà fora de l’executiu i frenarà a més les aspiracions del dirigent de l’extrema dreta, que havia trencat la coalició per a forçar les eleccions.

Salvini ha reaccionat acusant-los de mirar per la ‘cadira’ en comptes de tenir en compte, segons ells, que la majoria d’italians volen votar. ‘Negar aquest dret és negar la democràcia’, ha afegit. Les enquestes afavorien el dirigent de la Lliga Nord, que ara quedarà relegat a l’oposició.

D’aquesta manera, Giuseppe Conte continuarà com a primer ministre d’Itàlia. El secretari nacional del Partit Democràtic, Nicola Zingaretti, ha informat en una compareixença de premsa que havia comunicat al president de la República, Sergio Mattarella, que aixecava el vet sobre Conte. Aquesta era la línia vermella que havia posat el Moviment Cinc Estels per a negociar el nou govern.

Zingaretti també ha expressat la voluntat de bastir un govern que duri i que doni respostes als problemes econòmics i socials dels italians. ‘Estem disposats a donar suport al començament d’una etapa política, econòmica i social per a Itàlia’, ha declarat. ‘Creiem que val la pena intentar aquesta experiència. Volem posar fi a l’etapa de l’odi, la rancúnia i la por’, ha conclòs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb