TSJCV diu a Camps que l’arxiu de la ‘causa dels vestits’ no impedirà que quede en el record i s’utilitze en política

  • La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat la inadmissió de la querella de l'expresident de la Generalitat Francisco Camps (PP) per injúries i calúmnies contra la vicepresidenta actual del Consell, Mónica Oltra, i ha recordat a l'excap del Consell que l'arxiu de la 'causa dels vestits' no impedirà que quede en el record i puga utilitzar-se com a arma política a causa de a la repercussió pública que ha tingut.

VilaWeb
Redacció
21.10.2016 - 15:29
Actualització: 21.10.2016 - 16:46

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha confirmat la inadmissió de la querella de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps (PP) per injúries i calúmnies contra la vicepresidenta actual del Consell, Mónica Oltra, i ha recordat a l’excap del Consell que l’arxiu de la ‘causa dels vestits’ no impedirà que quede en el record i puga utilitzar-se com a arma política a causa de a la repercussió pública que ha tingut.

Així consta en la interlocutòria, facilitada pel tribunal valencià, en què el TSJCV rebutja que Oltra injuriara Camps quan va dir en una cadena de televisió que este portava vestits “pagats amb diner brut”. Així desestima el recurs de súplica interposat per l’excap del Consell i confirma la interlocutòria dictada a final de setembre.

En la nova resolució, el tribunal indica que el dret a la llibertat d’expressió no és absolut i està sotmès a “certs límits”, però estos –aclarix–, en qualsevol cas, han de ser objecte d’una interpretació més restrictiva, de manera que únicament siguen aplicables quan de manera clara i terminant estiguen justificats.

Per això, recorda, cal tindre en compte que no és el mateix un particular que una persona pública, “que per la pròpia naturalesa de la funció que de manera voluntària desenvolupa este últim, està més exposat a la crítica i, per tant, ha de ser més tolerant”.

“Això –indica– no li col·loca en la tessitura d’haver de suportar tota classe d’insults o desqualificacions personals, però l’ús d’expressions vulgars o grolleres, pel seu compte, no determina que s’hagen excedit estos límits, ja que no podem oblidar que ens trobem en un àmbit en el qual els seus participants pretenen precisament cridar l’atenció, provocar debat, mitjançant expressions o frases curtes que arriben al públic”.

PERSONALITAT RELLEVANT

En este cas, assenyala el tribunal, tot i que Camps s’hi haja retirat de la política activa, “no per esta raó ha deixat de ser una personalitat rellevant dins de la nostra comunitat, el que determina que les seues opinions susciten interès periodístic i, pel que fa màxim representant del PP al llarg d’una època que s’han incoat diferents causes, potser vinculades a la gestió d’integrants del partit durant este període, no quede completament desvinculat del debat polític”.

A més, indica que les afirmacions d’Oltra sorgixen com a rèplica a unes prèvies declaracions que va fer Camps, quan amb independència que utilitzara o no l’expressió ‘pinta’, està dirigint una crítica a polítics afins al partit d’Oltra, “o com menys d’algun dels integrants de la seua coalició de govern”.

Per tot, entén que es tracta d’una manifestació d’una opinió o un juí de valor “justificat” per estes prèvies manifestacions, així com pel fet “innegable” que dins d’este debat polític s’han abocament crítiques a la gestió de Camps “precisament per l’existència d’estes causes, respecte de les quals existix un evident interès públic”.

Això “no quedaria desvirtuat” per la sentència absolutòria dictada a favor de Camps, ja que este procediment ha tingut un objecte molt concret, que no supera a la totalitat de la seua gestió. Sobre esta resolució absolutòria, advertix: “Pot ser que no s’apreciara un delicte de suborn impropi, però això precisament per la repercussió pública que ha tingut la causa no impedirà que la mateixa quede en el record i la seua mera existència siga empleada com a arma política”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any