El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha sentenciat avui en contra del reglament de l’impost sobre les begudes ensucrades, aprovat el 2017. Un grup d’associacions d’empreses, supermercats i distribuïdores va interposar-hi un recurs en contra i el TSJC els ha donat la raó i ha declarat el decret nul. Ara el govern pot recórrer contra la sentència.

La sala considera que la Generalitat ha prescindit de tràmits essencials de consulta, audiència i informació públiques per a l’aprovació del decret. També imposa que el govern pagui els costs del procediment judicial.

L’impost va entrar en vigor el primer de maig de 2017. Era una mesura per a desincentivar el consum d’aquesta mena de begudes, seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

El vice-president del govern, Pere Aragonès, ha remarcat que no s’havia anul·lat pas l’impost sinó el regalament que en desenvolupa aspectes tècnics i de gestió. Aragonès també ha remarcat que la meitat dels països de la Unió Europea tenien imposts semblants. ‘No ens tombaran. L’oligopoli de la distribució alimentària, que ha estat posant en el punt de mira aquest impost des del primer dia, que ha intentat aturar-lo per terra, mar i aire, no ens tombarà.’

El vice-president ha dit que els pròxims dies estudiarien la sentència i la possibilitat de presentar-hi un recurs en contra, però ha volgut deixar clar: ‘Aquest impost es pagarà.’

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.