El TSJC tomba la taxa de recollida d’escombraries de Barcelona instaurada el 2020

El Contenciós Administratiu dóna la raó a Agbar en una sentència que no és ferma

VilaWeb
Redacció
04.07.2022 - 18:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat la taxa de recollida d’escombraries aprovada per l’Ajuntament de Barcelona el 28 de febrer del 2020, segons ha avançat ‘Tot Barcelona’ i corrobora la sentència a la qual ha tingut accés l’ACN. El tribut es cobrava, d’ençà d’aleshores, al rebut de l’aigua.

Aigües de Barcelona (Agbar) va recórrer davant del Contenciós Administratiu del tribunal català la resolució del govern local, que ara li dóna la raó. La sentència, que no és ferma, coincideix amb el recurrent que l’informe tècnic per justificar el cost econòmic de la taxa no és suficient per complimentar el que demana la llei i, en conseqüència, anul·la l’acord del ple. Agbar denunciava diversos preceptes de l’acord, però el tribunal n’ha tingut prou amb l’econòmic. En aquest àmbit concret, l’informe que va presentar l’ajuntament assenyalava unes despeses de 54,2 milions d’euros atenent els costos del 2018 i el 2019, i uns ingressos de 10,6 per les projeccions dels 2019 i el 2020. El cost de l’import, seria, doncs, de 43,8 milions, que la taxa repartia en dotze trams de tributació per repartir els contribuents fins a una previsió d’ingressos de 41 milions.

Tot plegat, considera el tribunal, un informe “excessivament genèric” en el qual no es justifica el percentatge seleccionat ni “permet entendre en quina categoria serà inclòs el subjecte passiu de la taxa”. En definitiva, “es desconeix quin és el criteri seguit per calcular l’import de les quotes corresponents a les diferents categories”.

Aquest punt, afirma el tribunal, “justifica estimar el recurs contenciós administratiu, sense necessitat d’entrar a analitzar la resta de motius d’impugnació, i declarar la nul·litat de l’ordenança fiscal de referència per no ser ajustada a dret”.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes