Fotografia: EPA/Andrew Harrer

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha deixat clar que la intenció de comprar Groenlàndia és seriosa. Ho és tant que ha anunciat a Twitter que ha posposat sense data la visita a Dinamarca que tenia programada per d’aquí a dues setmanes perquè la seva primera ministra Mette Frederiksen va dir que no estava disposada a discutir la venda de l’illa.

Tot i que prèviament havia negat que la visita a Dinamarca fos per a negociar la compra de l’illa, un cop descartada aquesta possibilitat ha deixat de tenir interès en el viatge. ‘Sent tan directa, la primera ministra ha estalviat una gran quantitat de despeses i esforços dels Estats Units i de Dinamarca. Li agraeixo i espero que en un futur la puguem tornar a programar [la visita]’.

La setmana passada el Wall Street Journal, va publicar que Trump fa temps que suggereix la idea als seus assessors per a conèixer la viabilitat d’aquest projecte, una idea que els va confondre i dividir entre els que creien que és una ‘sòlida estratègia econòmica’ i uns altres una ‘fantasia passatgera’.

En una compareixença de premsa, Frederiksen ha dit que està sorpresa per la decisió del seu homòleg. ‘M’entristeix i em sorprèn que el president dels Estats Units hagi cancel·lat la visita’, ha dit. Malgrat tot, ha negat que s’hagi obert cap crisi diplomàtica, ha reiterat la invitació a Trump i ha remarcat la necessitat de reforçar la cooperació entre els dos estats, sobretot a l’Àrtic.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.