Trump abandona els kurds i deixa via lliure a Erdogan perquè ocupi el nord de Síria

  • Erdogan vol crear una 'zona segura' al sud de la frontera entre Turquia i Síria per reubicar els refugiats sirians que són en territori turc

VilaWeb
Redacció
07.10.2019 - 09:35
Actualització: 07.10.2019 - 09:48

Els Estats Units retiraran les seves tropes desplegades al nord de Síria, que actualment és sota control dels kurds. El president Donald Trump ha pres la decisió després de debatre per telèfon amb Recep Tayyip Erdogan, que ha amenaçat diverses vegades amb ocupar el nord de Síria i crear ‘una zona segura’ on reubicar els refugiats sirians que actualment són a Turquia.

En un comunicat, la Casa Blanca assegura que l’exèrcit nord-americà ‘no donarà suport o s’involucrarà’ en la creació d’una ‘zona segura’. En aquest sentit, justifica la retirada perquè les tropes es van desplegar per tal de derrotar l’autodenominat Estat Islàmic. Un objectiu, segons el mateix comunicat, que s’ha complert.

La retirada comportarà que els Estats Units abandonin els kurds, els seus principals aliats en la lluita contra l’Estat Islàmic, i que des del 2013 governen amb altres grups ètnics i religiosos la Federació Democràtica del Nord Est de Síria, també coneguda com a Rojava.

L’agost passat Estats Units i Turquia van acordar la creació d’una ‘zona segura’ al nord de Síria, però no van establir terminis per posar-la en marxa. Segons l’acord, les Forces Democràtiques Sirianes (SDF) —les forces armades de Rojava i majoritàriament kurdes— s’han de retirar d’una franja al llarg de la frontera amb Turquia i que oscil·la entre els cinc i els quinze quilòmetres d’amplitud.

D’ençà de l’acord, les SDF han desmantellat les seves instal·lacions militars dins de la ‘zona segura’, que des del setembre era vigilada per patrulles mixtes formades per soldats nord-americans i turcs. Tanmateix, Erdogan ha expressat diverses vegades la seva insatisfacció per no poder culminar la creació de la ‘zona segura’. De fet, aquest cap de setmana va amenaçar de nou amb ocupar tot el nord de Síria, tal com ja ha fet amb Jarabulus (2016) i Afrin (2018), on Amnistia Internacional ha acusat Tuquia de cometre detencions arbitràries, desaparicions forçoses, confiscació de propietats i saquejos.

Les amenaces d’Erdogan probablement ha precipitat la retirada nord-americana, però Trump no abandona els kurds a canvi de res. El president ha aconseguit el compromís perquè Turquia es faci càrrec de tots els membres de l’Estat Islàmic que les SDF han detingut durant la campanya militar contra els gihadistes.

La Casa Blanca també ha anunciat que el mes que ve Erdogan es reunirà amb Trump a Washington, on previsiblement s’acabarà de perfilar la retirada nord-americana i la intervenció turca al nord de Síria.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any