Troben un ocell aquàtic d’un metre i mig de fa 3,1 milions d’anys al jaciment del Camp dels Ninots

  • L'Ajuntament de Caldes de Malavella vol comprar els terrenys de les excavacions i fer-hi un espai expositiu permanent

VilaWeb
ACN
07.06.2023 - 09:34
Actualització: 07.06.2023 - 12:34

La campanya d’excavació del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella (Selva) ha estat molt fructífera, segons el coordinador del jaciment, Bruno Gómez. L’investigador assegura que han trobat una au aquàtica de grans dimensions que mesura entre un metre i un metre i mig de fa 3,1 milions d’anys i hauria tingut un pes d’entre 4 i 8 kg. Gómez ha detallat que es conserva un 60% d’aquesta gran au i també han trobat esquelets d’ànecs, corbs i microvertebrats. El coordinador del jaciment ha assegurat que no és habitual trobar tantes restes al nivell on han excavat aquest any, ja que habitualment estan per sota. Ara, el consistori vol comprar els terrenys del jaciment, actualment en mans privades, per fer-hi una exposició permanent.

Aquest 2023 es compleixen vint anys de campanyes d’excavacions de forma continuada en el jaciment del Camp dels Ninots de Caldes de Malavella. Es tracta d’una zona amb un llac sobre d’un volcà on s’hi han trobat restes d’animals i flora dels últims tres milions d’anys. Ara, aprofitant aquest 20è aniversari, el coordinador del jaciment, Bruno Gómez, ha explicat que s’han concentrat en un sector nou on han trobat moltes restes.

La campanya d’enguany s’ha centrat en el nivell 10 de l’excavació, on hi ha moltes sorres. Gómez ha explicat que tenien constància que en aquest nivell hi hauria algunes restes, però no se n’esperaven tantes. El motiu és que l’habitual és trobar les restes en nivells inferiors, on hi ha les capes d’argila. En la de sorra, les restes que hi pugui haver són “materials que venen arrossegats de fora”, segons detalla Gómez.

La troballa més important d’aquesta campanya ha estat una au d’entre un metre i un metre i mig i que tindria un pes d’entre 4 i 8 kg. Bruno Gómez ha detallat que encara no coneixen “el gènere ni l’espècie” d’aquesta au aquàtica que han trobat. L’investigador ha avançat que podria tractar-se d’un flamenc o una cigonya. Malgrat tot, la troballa és d’un 60% de l’esquelet de l’animal. Conjuntament amb l’au, els investigadors també han trobat restes d’ànecs, corbs i altres animals microvertebrats com ara talps. Totes les restes trobades són d’animals que van existir fa 3,1 milions d’anys. En el cas de l’au aquàtica és la primera vegada que es troba un esquelet sencer amb tots els ossos connectats, ja que fins ara només s’havien trobat restes aïllades. Aquesta informació permetrà als investigadors estudiar l’entorn paleoambiental del Camp dels Ninots.

Estudi i conservació de les restes

Ara, tot aquest material s’està traslladant al laboratori que té l’equip investigador a l’espai Aquae de Caldes de Malavella. En aquestes instal·lacions hi ha sis restauradors que s’encarreguen de fer una primera cura de les restes i després s’envien a Tarragona on s’estudien i es conserven. En aquesta campanya d’excavacions hi han treballat 22 persones.

El coordinador del jaciment, Bruno Gómez, ha detallat que de cara a les properes campanyes es concentraran en el nou sector que han estrenat aquest any i acabar el nivell actual i passar a capes inferiors. Gómez ha recordat que en les zones argiloses de la resta de sectors és on havien trobat restes més grans de tapirs, bòvids i rinoceronts.

Comprar els terrenys

El primer tinent de batlle en funcions a Caldes de Malavella, Sergi Mir, ha detallat que la voluntat del consistori és comprar els terrenys on hi ha el jaciment del Camp dels Ninots. Mir ha recordat que les restes es troben en un camp privat, i per això volen comprar l’espai al propietari. Una vegada passi a mans municipals, el tinent d’alcalde en funcions ha anunciat projecten una inversió a mitjà termini per dotar la zona de serveis que doni facilitats als investigadors.

Es tracta de fer arribar una escomesa de llum i aigua a la zona del jaciment i també un edifici que permeti als arqueòlegs guardar-hi les eines i el material mentre duri la campanya d’excavacions. A més, el consistori també vol que l’espai sigui visitable la resta de l’any i es pugui fer una petita exposició amb part de les restes que s’han extret al llarg dels vint anys. Ara com ara, com que els terrenys no són municipals, han d’instal·lar-hi mòduls prefabricats i veles per guardar el material i tenir un espai de treball.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor