El Tribunal Penal Internacional (TPI) ha condemnat a trenta anys de presó Bosco Ntaganda, antic senyor de la guerra a la República Democràtica del Congo (RDC), per divuit càrrecs de crims de guerra i contra la humanitat pels quals ja havia estat declarat culpable a començaments de juliol.

Ntaganda estava acusat d’assassinat, instigació d’atacs contra civils, violació, esclavisme sexual, persecució, saqueig, trasllat forçós de població civil, reclutament de menors de quinze anys en un grup armat per participar en hostilitats i destrucció de la propietat dels adversaris.

L’antic rebel, conegut com a ‘Terminator’, ha estat jutjat pels actes que va cometre el 2002-2003 quan era el número dos de l’Estat Major de la milícia Unió de Patriotes Congolesos (UPC), un grup actiu a l’est de la RDC.

El tribunal ha determinat que la UPC i el seu braç armat, les Forces Patriòtiques per a l’Alliberament del Congo (FPLC), van estar involucrades en el conflicte a Ituri entre el 2002 i 2003 i que ‘la seva conducta contra la població civil va ser una estratègia preconcebuda’.

La seva defensa ha insistit durant el procés a la Haia que Ntaganda va ser un comandant militar lleial i disciplinat i que la seva implicació en els esdeveniments va provocar que hi hagués menys víctimes.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.