Continua la indignació dins les files del PSOE pel discurs crític que va fer el portaveu d’ERC al congrés, Gabriel Rufián, en la sessió d’investidura de Mariano Rajoy. Es va poder veure ahir al vespre al programa ‘El objetivo’ de La Sexta, on hi havia una tertúlia amb diputats d’uns quants grups parlamentaris. Entre aquests, Rufián i el diputat socialista Ignacio Urquizo, que es va mostrar dolgut i irritat. Però Rufián va insistir a ficar el dit a la nafra: ‘Jo no tinc mania al PSOE. El que tenim és memòria. I et demano perdó, Ignacio, perquè sembla que per culpa meva vas votar Rajoy.’ Urquizo va respondre: ‘Jo no vaig votar Rajoy, em vaig abstenir’. I Rufián va replicar: ‘De facto, el vas fer president, t’agradi més o menys. I de facto vosaltres heu preferit Rajoy a una urna a Catalunya. A mi em van votar per fer i dir el que ahir vaig fer i dir. La pregunta és: a tu et van votar per fer el que vas fer ahir?’ El vídeo d’aquest moment s’ha fet viral.

 

Abans, Urquizo i Rufián havien discutit sobre allò que va dir Antonio Hernando a Rufián dissabte al vespre al congrés, que sense el PSOE el diputat d’ERC no hauria pogut dir el que va dir. Rufián va criticar que el PSOE hagués ‘maltractat’ els votants que els van fer confiança.

—Ignacio Urquizo: Què fa el PSOE als votants? Doncs mira, que tu i jo haguem estudiat. Saps què fem als votants? Que la gent que ens mira tingui una pensió. Que si ara algú es posa malalt agafi una targeta  i vagi a un centre de salut. El que no fem als votants és mentir-los ni enganyar-los ni faltar-los al respecte.

—Gabriel Rufian: Jo entenc el senyor Urquizo perquè, a més, aquest és un dels mantres que repeteixen els dirigents del PSOE, que és que abans d’ells no hi havia res. Vull recordar-li que els drets que té la ciutadania en aquest país no van venir perquè arribés un polític determinat ni un partit determinat i els lliurés de manera magnànima, sinó perquè la gent va deixar la pell al carrer. Jo he pogut estudiar gràcies al PSOE? No. He pogut estudiar gràcies al fet que els meus pares hi van deixar la pell.

—I. Urquizo: El dret d’educació o de sanitat són lleis de governs socialistes. Abans del PSOE no hi havia dret d’educació, hi havia analfabets en aquest país el 1982. No hi havia un estat del benestar com ara. Que la gent ha pressionat? Sí. Però no es pensi que les lleis van caure del cel. Fer el millor piulet no és fer política. Nosaltres no maltractem la gent. Ho podem comparar amb el que feu vosaltres. Sap quant es gasta el govern a qui vostè dóna suport en alumne per despesa educativa? Es gasta dos-cents euros més que el de Castella – la Manxa, quatre-cents més que el d’Andalusia. Sap per què? Perquè beneficien més la concertada.

—G. Rufián: Els drets de la gent els va guanyar la gent al carrer. I al Parlament de Catalunya s’ha presentat el pressupost social més alt de la història de Catalunya i vostès hi han votat en contra.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb