Últim dia per a comprar títols de transport de l’ATM abans que augmentin els preus: així seran les tarifes

  • A partir de demà els títols generals seran un 6,75% més cars i els abonaments de la T-Usual i la T-Jove mantindran els descomptes

VilaWeb
ACN
14.01.2024 - 09:24
Actualització: 14.01.2024 - 11:31

El transport públic de Barcelona tindrà noves tarifes i continuarà amb el desplegament dels títols de la T-Mobilitat a partir d’aquesta setmana. A partir del 15 de gener, els títols generals seran d’un 6,75% més cars i els abonaments de la T-Usual i la T-Jove mantindran els descomptes. Els títols comprats abans del 14 de gener es podran fer servir fins el 30 d’abril.

En paral·lel, continua la implantació del sistema T-Mobilitat sense contacte i la progressiva desaparició dels bitllets amb banda magnètica. D’ençà del 28 de novembre aquests bitllets ja no es venen a les màquines de venda. Els únics llocs on es podrà continuar comprant els títols amb banda magnètica és als estancs que encara no hagin exhaurit existències. Amb tot, l’ATM diu que són compres residuals i que progressivament també es deixaran de vendre els títols amb banda magnètica als estancs.

Noves tarifes

Després de tres anys de contenció, els preus del transport públic s’encariran d’un 6,75% a l’àrea metropolitana de Barcelona, per compensar la pujada de costs generalitzada d’aquests darrers anys.

La T-Casual i el bitllet senzill no tenen descomptes, de manera que amb l’augment de tarifes passaran a costar 12,12 euros la targeta unipersonal de 10 viatges i 2,56 un bitllet senzill.

Els descomptes als abonaments, com ara la T-Usual i la T-Jove, es mantindran amb un 50% de rebaixa. L’estat espanyol va confirmar també a final d’any que mantindria l’aportació d’un 30% d’aquests descomptes.

D’aquesta manera, la targeta unipersonal d’un més per una zona costarà 21,35 euros –1,35 euros més que ara– i la T-Jove tindrà un preu únic per totes les àrees de 42,70 euros, en lloc dels 40 actuals.

D’aquesta manera continuaran les mateixes bonificacions per a enguany –incloent-hi els títols per a famílies monoparentals i nombroses i per a desocupats.

Caducitat dels títols de transport de 2023

Tenint en compte que els nous títols no es podran comprar fins dilluns, l’ATM també va acordar d’allargar la caducitat de tots aquells bitllets adquirits abans del 14 de gener fins el 30 d’abril, per permetre que s’aprofitin al màxim. La T-Verda i la T-16 mantindran la data de caducitat pròpia de cada títol.

Bescanvis de títols

A diferència del que havien dit, enguany d’acord amb els operadors, el consell d’administració de l’ATM, no es podrà bescanviar els títols de 2023 per títols del 2024, tant si s’han estrenat com si no.

T-Mobilitat

En paral·lel, continuarà el desplegament de la T-Mobilitat i la progressiva desaparició dels bitllets de banda magnètica. D’ençà del 28 de novembre es van deixar de vendre els bitllets amb banda magnètica de la T-Usual, la T-Casual, la T-Jove, i la T-Grup a les màquines de venda situades a les parades de metro, de tren i tramvia. Els usuaris que hagin comprat bitllets per unes altres vies podran fer-los servir fins el 30 d’abril, quan caducaran.

El primer títol que deixarà de funcionar amb el sistema antic serà la T-16, que solament es podrà fer servir amb la T-Mobilitat sense contacte a partir del 16 de gener. Al desembre, uns 2.500 usuaris –un 1% del total de validacions– encara feien servir el títol magnètic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any