MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El temporal Juliette causa la nevada més gran en dècades a la serra de Tramuntana

  • La Direcció Insular de Carreteres treballa per garantir que cap municipi no resti incomunicat

VilaWeb
VilaWeb – Agències
28.02.2023 - 20:33

La pluja i la neu que ha portat el temporal Juliette causen estralls a les Illes, especialment a Mallorca. El Servei d’Emergències ha registrat, fins a les 18.00, un total de 432 incidents: 402 a Mallorca, 25 a Menorca i 5 a Eivissa. En destaquen 135 caigudes d’arbres, 61 inundacions a edificis i 35 a carreteres, i altres assistències a carreteres. Us expliquem tota l’actualitat del temporal en directe.

 

20.31h

Tasques dels serveis d'emergències

Els serveis d'emergències reprendran demà els treballs per a condicionar les carreteres de la serra de Tramuntana i la resta de tasques per restablir la normalitat. També es preveu que arribi la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a ajudar en les tasques poder a rescatar les persones que es troben en aquests moments incomunicades a la zona de Menut, a la zona del Coll de Sa Batalla i a Lluc.

20.14h

Rescat

El dispositiu d'emergències ha arribat a Lluc i tots els atrapats al monestir i al refugi de Son Amer es troben bé. Vint persones han estat evacuades i la resta romandran al monestir.

19.41h

Cota de neu a les Illes a vuit-cents metres

L'Agència de Meteorologia espanyola preveu per a demà cel ennuvolat amb algun xàfec ocasional a Menorca i nord-est de Mallorca, mentre que a les Pitiüses es preveuen intervals ennuvolats amb probabilitat d'algun xàfec a la nit.

La cota de neu se situarà al voltant dels vuit-cents metres, temperatures màximes en lleuger ascens i mínimes amb pocs canvis. També hi haurà gelades febles a escala local a la nit a Mallorca.

19.21h

El servei d'emergències 112 de les Illes ha actualitzat el nombre d'incidents registrats a conseqüència del temporal i, fins a les 18.00 se n'han registrat 413, dels quals 368 a Mallorca; 22, a Menorca i cinc, a Eivissa.

Segons ha detallat el 112, a Mallorca destaquen les 40 incidències de Manacor, les 39 de Felanitx o les 38 de Pollença. Així, han destacat 127 caigudes d'arbres, 62 inundacions de pisos inferiors i 35 assistències a carreteres.

16.26h

El dispositiu d'emergències arriba a Menut i al Coll de Sa Batalla

El dispositiu d'emergències ja ha aconseguit assolir les persones que es trobaven aïllades per la neu a la zona recreativa de Menut i el Coll de Sa Batalla. Aquestes persones es troben en bon estat i ben aviat seran evacuades.

Mentrestant, continuen els treballs per poder rescatar mig centenar de persones aïllades al Santuari de Lluc, on la situació és particularment complexa perquè es troben sense electricitat ni cobertura telefònica i és difícil d'establir comunicació. Cal recordar que la serra de Tramuntana s'ha vist afectada per un avís de nivell extrem per nevades.

16.08h

El govern demana la intervenció d'unitats militars a la serra de Tramuntana

El govern de les Illes sol·licita la intervenció de la Unitat Militar d’Emergències (UME) per a ajudar en les tasques de condicionament de les carreteres de la Serra i poder rescatar les persones que es troben en aquests moments incomunicades a la zona de Menut, a la zona del Coll de Sa Batalla i a Lluc.

S’ha sol·licitat que la UME vingui a l’illa i pugui aportar les llevaneus i motoserres per a poder donar suport. És previst que arribin demà a primera hora.

També s’insta a la població a què s’allunyi del cabal dels torrents que les hores vinents pel desgel es preveu que encara serà més gran. De la mateixa manera, es recomana no fer cap mena de desplaçaments innecessaris, sobretot a la Serra de Tramuntana, encara en alerta vermella per neu.

14.40h

El forat de vuit metres de les avingudes de Palma sembla que deixa al descobert part de l'antiga muralla

Avui a la matinada s'ha esfondrat una part de la calçada de l'avinguda del Gran i General Consell de Palma, en direcció a la plaça d’Espanya. El forat fa vuit metres i ocupa part de la mitjana central i tres carrils de circulació. No hi ha cap ferit, segons que ha informat l'Ajuntament de Palma.

L'arquitecte Biel Joan ha explicat en un piulet que l'esvoranc ha deixat al descobert part de l'antiga muralla, que correspondria al baluard de Santa Margalida.

"Deu ser part de sa punta des mateix baluard. Supòs que en uns dies estarà tapat i ben tapat. És una pena però així anam...", ha dit.

13.45h

A Menorca, arbres caiguts i inundacions

Els Bombers de Menorca han actuat per la caiguda d'arbres a cala Galdana, cala Morell, cala Llonga, Maó i Ciutadella. També han hagut d'intervenir per una inundació en un local comercial d'Alaior, al pàrquing soterrani de l’Esplanada de Maó i a un garatge de Ferreries.

13.30h

El temporal Juliette bat rècords d’acumulació de neu a la Serra de Tramuntana

Ahir es van acumular fins a 2,5 metres de neu prop del cim del Puig Major i 1,2 metres a una cota de 800 metres, segons l'AEMET. Són xifres per a un sol dia que superen la gran nevada del 5 de febrer de 2015. Així doncs, el temporal Juliette ha causat la nevada més gran en dècades a la Serra de Tramuntana.

12.44h

Emergències treballa per evacuar les persones aïllades entre Menut, Lluc i el coll de la Batalla, a Escorca

Brigades de l'Institut Balear de la Natura (IBANAT) i Bombers de Mallorca treballen per evacuar sis persones aïllades al refugi de Menut arran de l'acumulació de neu. Els afectats han demanat auxili per a sortir d'aquest punt de la serra de Tramuntana que ha quedat aïllat, com també ho està Lluc i el coll de sa Batalla.

La Direcció General d'Emergències de les Illes ha desplaçat efectius a tots tres llocs. N'ha informat la consellera de Presidència, Mercedes Garrido, després de la reunió de coordinació d’Emergències per a mitigar els efectes del temporal.

La situació a Lluc és particularment complexa perquè no tenen electricitat ni cobertura telefònica i és difícil d'establir-hi comunicació. Segons les dades que té Emergències, a Lluc hi ha vora mig centenar de persones aïllades.

12.21h

Es duplica el nombre d'incidències, que superen les 200

El Servei d'Emergències ha registrat fins a les 11.00 h de dimarts un total de 247 incidents: 227 Mallorca, 16 Menorca i 4 Eivissa. En destaquen 48 caigudes d'arbres; 36 inundacions a edificis i 33 a carreteres; i altres assistències a carreteres (32).

11.37h

El temporal arrenca la coberta de la benzinera del port de Cala Rajada i danya embarcacions a Sóller i Pollença

La pluja i el vent que ha originat el temporal Juliette han arrencat la coberta de la benzinera del port de Cala Rajada i també han causat danys en embarcacions als ports de Sóller i Pollença.

La Conselleria de Mobilitat ha informat que continua tancat el port exterior de Ciutadella, l'únic amb trànsit comercial i de passatgers. El tancament va començar ahir.

El port més castigat és el de Pollença, on algunes embarcacions han perdut tendals i veles o han tingut trencaments. Una embarcació ha perdut la cabina.

També s'han registrat danys en embarcacions al port de Sóller i s'han trencat els caps de subjecció d'alguns vaixells a Cala Rajada. Ports IB ha avisat els propietaris.

11.30h

Consulteu ací l'estat de les carreteres de les Illes

Si teniu previst de desplaçar-vos amb vehicle, podeu consultar l'estat de les carreteres al visor que ofereix el Consell de Mallorca.

11.25h

Setze carreteres tallades

A hores d'ara, encara hi ha una desena de carreteres tallades per la pluja i la neu. Són aquestes:

—Ma-10, del punt quilomètric 6 fins al 47,5 (Pollença-Fornalutx)
Ma-1032, del 6,5 fins al 8 (Puigpunyent)
—Ma-2100, de l'1 fins al 17 (Bunyola-Orient)
—Ma-11a, del 17 fins al 28 (Coll de Sóller)
—Ma-2130, del 7 fins al 15 (Caimari-Lluc)
—Ma-2141 (la Calobra)
—Ma-5017, del 0 fins al 7,56 (Montuïri-Randa)
—Ma-3433, del 4 fins al 5 (la Pobla - Platja Muro)
—Ma-4014, del 2 fins al 9 (C. de Mallorca)
—Ma-5018, del 0 fins al 4,8 (Cura-Randa)
—Ma-1110, 9,5 fins al 17 (l’Esgleieta)
—Ma-3321, 0 fins al 10,81 (Manacor-Son Serra de Marina)
—Ma-4010, 1 fins a l'11,3 (Felanitx-Porto Colom)
—Ma-2131, 0 fins al 6,23 (Campanet-Selva)
—Ma-2203, 0 fins al 3,98 (Cala Sant Vicenç)
—Ma-2210, 0 fins al 19,6 (Formentor)

10.35h

Cau part del sostre d’un edifici de la UIB a Palma

S'ha esfondrat part del sostre de l'edifici Anselm Turmeda de la Universitat de les Illes Balears a Palma. No hi ha hagut cap ferit.

10.30h

El tren i el metro limiten la velocitat i els autobusos del TIB suprimeixen serveis i parades

El metro de Palma i els trens de Mallorca es mantenen en funcionament, tot i el temporal Juliette. Els autobusos interurbans de la xarxa TIB han suprimit alguns serveis i parades. La Conselleria de Mobilitat i Habitatge ha informat que s'havia limitat la velocitat del tren i el metro per la meteorologia adversa.

En la xarxa d'autobusos hi ha unes quantes incidències a causa dels talls de carreteres a la serra i a la meteorologia adversa. Ha restat sense servei la L312 Lluc-Inca-Muro en el tram Caimari-Lluc; se suprimeix el servei de la L232 Port de Sóller-Fornalutx; i unes quantes parades de la L108 Son Caliu-Palma, que circula per l'avinguda de Joan Miró.

També hi ha serveis suprimits per talls de carretera a la L203, Port de Sóller - Valldemossa - Palma. A més, les parades de Son Macià i Cales de Mallorca resten temporalment fora de servei, i la L416 circularà entre Manacor i Cala Murada.

Per una altra banda, la L316 Son Serra - Inca ha circulat amb retard per un tall d'un carrer. Així mateix, la L441 Ariany - Maria Sineu i la L201 Galilea-Palma han restablert els serveis habituals.

10.20h

La UIB declara el dia d'avui com a no lectiu

La Universitat de les Illes Balears (UIB) ha declarat aquest dimarts com a dia no lectiu perquè el temporal està provocant nombrosos talls de carreteres, així com la interrupció del subministrament elèctric en alguns punts de Mallorca.

Inicialment, la UIB havia recomanat als seus alumnes que evitessin desplaçar-se fins al campus i que s'informessin a través d'Aula digital del desenvolupament de les classes, i al seu personal que teletreballés. Tanmateix, els diferents talls de subministrament han fet que finalment s'hagi decidit declarar el dia com no lectiu, ja que això podria impedir un correcte funcionament de les classes en línia.

10.00h

Avís vermell de l'Aemet

L’Aemet ha activat l'avís vermell per mala mar a les costes nord i oest de Mallorca. Dura fins a les 6 de l’horabaixa. La resta del territori està en avís taronja i groc per pluges i vent.

09.50h

127 incidències pel temporal Juliette

El Servei d'Emergències ha registrat fins a les 23.59 h de dilluns un total de 127 incidents: 116 Mallorca, 7 Menorca i 4 Eivissa. D'aquests, 21 a Felanitx, 10 a Escorca i 10 a Manacor. En destaquen 30 assistències en carretera, 18 caiguda d'arbres i 17 carreteres tallada.

09.45h

Torrents desbordats

El torrent de Sant Miquel a Búger està desbordat per excés de cabdal, que supera el 100% de la seva capacitat amb una altura de l’aigua d’1,4 metres. També s'ha desbordat el de Montblanc de Maria de la Salut, el de Ses Terretes d’Artà, el de Sa Vall a Manacor, el de Son Verd a Binissalem, Na Potons a Campanet i el de Can Burgues d’Alcúdia. En total, són vuit torrents desbordats.

09.20h

Esvoranc a Palma

Un esvoranc de l'amplària de carril i mig a les Avingudes de Palma, prop de l'encreuament amb el carrer Sant Miquel, ha complicat el trànsit en una de les vies principals del centre de la capital de les Illes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any