El Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) no ha admès la demanda d’una desena de familiars de víctimes del GAL i el Batallón Vasco Español, a qui el govern espanyol els va denegar part de les indemnitzacions com a víctimes del terrorisme perquè presumptament eren militants d’ETA.

Els denunciants van apel·lar a l’article 6.2 de la Convenció Europea de Drets Humans per a reclamar les indemnitzacions. ‘Tota persona acusada d’una infracció es presumeix innocent fins que la culpabilitat no s’ha demostrat legalment’, diu l’article. El TEDH ha esgrimit que no és aplicable en aquests casos perquè cap de les persones implicades no ha estat acusada de cap delicte, ni ho va ser.

El govern espanyol va retallar part de les indemnitzacions a les víctimes el 2013, quan va assegurar que un conveni europeu constatava que es podia reduir o suprimir una indemnització si la víctima o sol·licitant participava ‘en delinqüència organitzada’ o pertanyia ‘a una organització dedicada a perpetrar delictes violents’.

Les famílies van portar el cas al TEDH perquè cap de les víctimes mai havia estat condemnada ni jutjada per haver format part d’ETA. En aquest sentit, asseguraven que la decisió de retallar les indemnitzacions es basava en informes policíacs que vulneraven el dret a la presumpció d’innocència de les víctimes.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.