Tajani

El president en funcions del Parlament Europeu, Antonio Tajani, s’ha espolsat la responsabilitat d’haver vetat l’entrada de Carles Puigdemont i Toni Comín fa dues setmanes a les instal·lacions de l’eurocambra per a recollir les credencials com a eurodiputats. A més, ha culpat Espanya de les decisions sobre els dos representants de JxCat i sobre Oriol Junqueras pel fet que faltin eurodiputats de l’estat espanyol a la llista provisional que ha enviat la Junta Electoral espanyola (JEC) a l’eurocambra.

Tajani s’ha reunit avui amb els vice-presidents del Parlament Europeu, cinc dels quals van demanar-li explicacions i van desmarcar-se a la decisió de vetar Puigdemont i Comín. En declaracions als mitjans de comunicació, ha justificat que el vet va ser una ‘decisió administrativa’ i ha assegurat que ell no va tenir-hi res a veure: ‘Jo no he pres la decisió, no és un problema del president, és un problema de l’administració’.

Davant la pregunta de què passa si falten eurodiputats, Tajani s’ha limitat a dir que ‘és un problema d’Espanya’. A l’estat espanyol li corresponen en total 54 escons. Està previst que la JEC notifiqui la llista final al Parlament Europeu els pròxims dies, en la qual no hi seran els tres eurodiputats independentistes.

Fonts parlamentàries han explicat que durant la trobada almenys quatre vice-presidents han intervingut després que ho fes Tajani, que els ha explicat que el sistema de designació i comunicació dels eurodiputats és competència espanyola. Fins i tot els ha llegit una sentència del Tribunal de Luxemburg, segons les mateixes fonts, que diu ‘que el parlament no es pot involucrar en qui és i qui no és eurodiputat’.

A la mesa del Parlament hi seuen Tajani i els catorze vice-presidents dels diferents grups parlamentaris –quatre populars, cinc socialistes, un dels Verds, un de l’Esquerra Unitària, un dels Liberals, un dels conservadors i reformistes i un de l’Europa de la Llibertat i la Democràcia), a més de cinc ‘questors’.

Almenys dos dels vice-presidents que han intervingut per demanar entendre què havia passat exactament amb les credencials mentre que dos membres més han preguntat a Tajani per què no s’havia informat la mesa de la decisió. Sobre aquest darrer punt, asseguren les mateixes fonts presents durant la reunió, Tajani s’ha limitat a dir que la decisió va ser presa pel secretari general de l’Eurocambra i que no implicava consultar la mesa.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als quinze mil subscriptors voluntaris, que amb el suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.