El Suprem desestima el recurs de Puigdemont contra la seva destitució com a president per l’article 155

Diu que la mesura estava justificada i li retreu haver abandonat les funcions que li atorgava la constitució espanyola

VilaWeb
ACN
23.05.2019 - 16:44
Actualització: 23.05.2019 - 18:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala quarta contenciosa-administrativa del Tribunal Suprem ha desestimat el recurs de Carles Puigdemont contra la decisió del senat espanyol de destituir-lo com a president de la Generalitat per l’article 155 de la constitució espanyola.

Puigdemont demanava que s’anul·lés la decisió per inconstitucional i que el restituïssin en el càrrec. Però el Suprem diu que no hi ha una relació ‘taxada’ de les mesures que es poden adoptar a l’empara de l’article 155, sinó que són les ‘necessàries per a obligar’ al comportament forçós de la constitució espanyola. A més, recorda que aquest article no s’havia hagut d’aplicar mai des del 1978, i que si es va fer va ser perquè la Generalitat, ‘en franca vulneració de la constitució espanyola’, va optar per ‘separar aquella comunitat autònoma d’Espanya’.

El tribunal subratlla que hi ha molta jurisprudència d’incompliment de normes que no han estat mai motiu d’aplicació del 155. Per això opina que les mesures que estableix aquest article són les que calen per fer front a actuacions ‘contra les quals no serveixen les respostes ordinàries’, i diu que tenen per objectiu ‘la defensa i la salvaguarda de la constitució mateixa i, en últim extrem, de la sobirania del poble espanyol del qual emanen tots els poders de l’estat’.

També recorda que ja s’ha pronunciat sobre diversos actes i disposicions arran de l’acord del govern espanyol aprovat pel ple del senat, ambdós de 27 d’octubre del 2017, i que cal considerar aquests pronunciaments com a jurisprudència aplicable en aquest cas. En essència, que es tractava de ‘fer front’ a allò que aquell acord qualificava de ‘gravetat extraordinària en l’incompliment de les obligacions constitucionals i la realització d’actuacions greument contràries a l’interès general per part de les institucions de la Generalitat de Catalunya’.

Per tant, afegeix, els retrets que la demanda fa d’alguns paràmetres d’aquell decret s’han d’examinar necessàriament en el marc d’aquelles circumstàncies, ‘l’excepcionalitat de les quals és evident’. I en aquest sentit, recorda que mai abans no havia calgut fer ús d’aquest precepte constitucional. ‘La gravetat extraordinària del que va passar no sembla que necessiti més explicacions’, afirma el tribunal.

A més, la sentència és especialment taxativa amb Puigdemont, recordant-li que el dret a la permanència en el càrrec ‘només existeix i es respecta’ en tant que qui l’exerceixi ‘respecti, alhora, la seva identitat jurídico-constitucional’.

Per tot plegat, el Suprem desestima el recurs de Puigdemont i li imposa les despeses del procediment, xifrades en 3.000 euros, IVA inclòs.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes