La Sindicatura de Comptes veu irregularitats en les retribucions a alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona

  • Un informe diu que s'ha de regular la figura dels gerents i canviar la del síndic de greuges municipal

VilaWeb
ACN
26.07.2023 - 14:23
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La Sindicatura de Comptes ha detectat unes quantes irregularitats en les retribucions de diversos alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona l’any 2020. En un informe destaca que en les retribucions d’algunes persones s’hi van incloure conceptes que no havien estat acordats legalment, com un premi d’antiguitat i el pagament de les prestacions obligatòries a càrrec de la Seguretat Social fins a arribar al 100% de les retribucions fixes i periòdiques de vuit persones de baixa temporal per incapacitat. També es van calcular els triennis dels funcionaris propis de manera indeguda. La Sindicatura també assegura que la determinació dels imports del complement personal transitori inclòs en la retribució de cinc gerents “no es va ajustar a dret”.

L’informe fiscalitza el compliment de la normativa vigent en relació amb les despeses per retribucions del personal dels òrgans de govern, als comissionats i a l’alta direcció i les de la síndica de greuges. En aquells casos en què ha correspost, la revisió ha inclòs també les dietes per l’assistència efectiva a reunions, consells o comissions. El nombre de persones objecte de la fiscalització ha estat de 118, xifra que inclou 43 regidors del Consell Municipal, 40 dels 199 consellers de districte que va tenir l’ajuntament durant el 2020, 7 comissionats, 27 gerents, i la síndica de greuges.

Les retribucions i dietes per l’assistència a reunions, consells o comissions de les 118 persones fiscalitzades van arribar als 7,32 milions d’euros, i les corresponents a les cotitzacions obligatòries al règim de la Seguretat Social de les persones a les quals era d’aplicació, d’1,44 milions d’euros.

L’informe critica que el 2020 no es disposava d’una Relació de llocs de treball definitiva. Tampoc no s’ha regulat al Reglament Orgànic Municipal (ROM) els llocs de treball que han d’ocupar els gerents, tal com obliga la carta municipal. A més, l’instrument d’ordenació d’aquests llocs no està diferenciat del de la relació de llocs de treball.

El document també és crític amb la figura del síndic de greuges municipal, que no està inclòs en el codi ètic i de conducta de l’ajuntament i que està regulat com a personal eventual, cosa que la Sindicatura no veu correcte. Tampoc no es va publicar la retribució percebuda per la síndica.

Finalment, pel que fa a les obligacions de publicitat activa la presentació de les declaracions d’activitat i de béns amb motiu de la presa de possessió dels càrrecs es va incomplir o es va incomplir inadequadament en alguns casos.

En l’informe es formulen cinc recomanacions a l’ajuntament, la primera de les quals posa de manifest la necessitat inexcusable i prioritària de reglamentar el nombre, la denominació, les funcions i el règim dels llocs de treball ocupats pels gerents, i també l’instrument d’ordenació corresponent.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any