Durant tot el mes de setembre s’estendrà la campanya gastronòmica de La Cuina del Cim i Tomba a Tossa de Mar (Selva). Catorze restaurants de la vila hi participen oferint-hi als comensals un menú especial amb el ‘cim i tomba’ de segon plat, a més d’un primer i unes postres.

Enguany el menú és ofert pels restaurants Bahia, Ca la Carme, Can Carlus, Can Pini, Capri, Castell Vell, El Petit de Can Carlus, L’ajustada, Mestre d’Aixa, Minerva, Sa Barca, Túrsia, Victor i Victòria. Cal dir que el cim i tomba és un suquet de peix molt fàcil de fer preparat tradicionalment pels pescadors durant les llargues jornades que passaven a alta mar.

Abans s’hi emportaven un fogó, carbó, un morter i una olla de ferro. Això a més d’un cistell carregat de verdures com patates, cebes, alls, tomates, pebrots… oli i espècies, que el pujaven a bord. A l’hora de dinar, posaven la ceba dins l’olla i les patates a rodanxes, el pebrot i la tomata trinxats i uns grans d’all. Llavors hi afegien el peix de la pescada, que sortia trencat de la xarxa i que sabien que no podrien vendre, i hi tiraven un bon raig d’oli, ho cobrien d’aigua i ho deixaven coure a foc ràpid. Mentrestant, agafaven un morter i hi feien un allioli negat ben abundant, el posaven per sobre del peix quan ja el tenien cuit, i l’hi deixaven bullir entre dos i cinc minuts més. Tot seguit ho enretiraven del foc i ja estava llest per menjar.

Era un plat de peix i vegetals molt primari però ara s’ha convertit en un de tradicional que se sol cuinar amb rap, rom o turbot. 

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.