Set refranys d’estiu

  • “Glops de llengua”, la nova sèrie de llengua de VilaWeb · Cada dia feiner del mes d’agost, us oferim un article breu per a resoldre petits dubtes lingüístics d’una manera simple i entenedora

VilaWeb
Jordi Badia i Pujol
30.08.2023 - 21:40
Actualització: 30.08.2023 - 21:46
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

En català tenim una colla de refranys que fan referència a la calor, al sol i a l’estiu. Avui, per acabar la sèrie dels “Glops de llengua”, en comentarem set, breument.

A l’estiu tota cuca viu

Aquest refrany ens diu que a l’estiu no és difícil procurar-se aliment, perquè és un temps de collites; ni conservar la salut, en contrast amb l’hivern, que és època de fred i malalties.

A l’estiu, la figa crida el piu

Heus ací una dita pròpia d’algunes contrades del País Valencià. No ha de menester explicació. L’estiu també és vist com una època d’alegria sexual.

Pel juliol, ni dona ni caragol

Un refrany que sembla evident que és sortit del cap d’un home. El juliol –contradient el refrany anterior– és un mes poc adient per a tenir relacions sexuals i per a menjar caragols. Té una rèplica: Caragol i dona, tot l’any és bona.

Una flor no fa estiu, ni dues primavera

Un refrany molt conegut, i difós per tot el país, que ens diu que per un fet –bo o dolent– no es pot jutjar la vida d’una persona

Per la Mare de Déu d’Agost, a les set ja és fosc

Un refrany que ens parla de l’escurçament del dia. Les set de l’hora del sol són les nou de l’hora actual.

Pel juliol, verol; per l’agost, most, i pel setembre, vi per a vendre

Un refrany-seqüència per a entendre com funciona la vinya: el verol és el raïm que comença a tenir color de maduresa; el most és el suc del raïm abans de fermentar

Per Sant Mateu, l’estiu adeu

El dia 21 de setembre, Sant Mateu, és quan comença la tardor. Hi ha refranys que pugnen amb aquest, com ara Per Sant Bernat, l’estiu ja ha acabat. Sant Bernat és el 20 d’agost.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any