Unes seixanta cigonyes van morir electrocutades en línies aèries d’Osona entre l’agost i el setembre

  • La fiscalia de medi notifica els casos al jutjat de Vic en una investigació per delicte contra la fauna

VilaWeb

ACN

07.11.2024 - 16:08
Actualització: 07.11.2024 - 16:33

Els Agents Rurals han notificat a la fiscalia de medi de Barcelona la mort d’unes seixanta cigonyes electrocutades per línies aèries de mitjana i alta tensió entre els mesos d’agost i setembre a la comarca d’Osona. Al Bages se n’han registrat dues i al Berguedà, sis. A banda, també han mort algunes aus rapinyaires i algunes d’aquestes electrocucions podrien haver causat incendis forestals. Les electrocucions d’aus a Osona es notifiquen també al jutjat de Vic que té oberta una investigació contra directius d’Endesa per un possible delicte ambiental per no adequar les línies aèries i protegir les aus.

A Catalunya han arribat a la justícia 25 casos de denúncia per electrocució d’aus, dels quals només dos han acabat en multa. En els últims anys s’ha arxivat una causa a Tarragona i en resta una d’oberta als jutjats de Vic. Entre el gener i l’octubre de l’any passat hi ha hagut gairebé 900 casos d’electrocució d’avifauna, segons dades del Departament d’Acció Climàtica.

En el cas de Vic, el març del 2023 sis directius, tècnics i representants de l’empresa Edistribució, filial d’Endesa i titular d’infrastructures de torres elèctriques, van declarar per un possible delicte contra el medi ambient i un delicte contra la protecció de la fauna per la mort d’ocells electrocutats. Els ecologistes, que són acusació popular juntament amb la fiscalia, els acusen de vulnerar la llei de medi ambient mentre que l’empresa afirma que compleix amb la norma industrial, que és més antiga. Els ecologistes recorden que Endesa té el 90% de les torres elèctriques i calculen que unes 33.000 aus moren cada any electrocutades a tot l’Estat.

Per la seva banda, Endesa té previst adaptar en dos anys (2023 i 2024) un total de 1.500 suports de la xarxa de distribució a Catalunya per protegir l’avifauna. Suposa un increment del 60% en relació amb les actuacions fetes entre 2018 i 2023. L’objectiu és minimitzar el risc d’electrocució i col·lisió dels ocells i contribuir a la seva conservació. Entre d’altres, s’instal·len elements de protecció als cables o la substitució de cadenes per unes de més llargues. Les noves línies elèctriques aèries ja tenen incorporat un sistema que no suposa un risc per als ocells.

Perquè un ocell s’electrocuti ha de produir-se una transferència de tensió. És a dir, hi ha d’haver un pas de corrent d’un punt a un altre punt. Això passa quan un ocell toca dos cables a la vegada o bé si toca un cable i la torre al mateix temps. Per evitar que això succeeixi, Endesa duu a terme diverses actuacions com ara l’adaptació de les torres perquè els suports compleixin les distàncies de seguretat establertes. En aquest sentit, els tècnics substitueixen les cadenes actuals per unes altres que són més llargues i, per tant, hi ha més distància entre la torre i el cable o entre cables. El més comú és substituir les cadenes estàndards de seixanta centímetres per unes altres que fan fins a un metre i deu de llargada.

Altres actuacions que es fan també és la col·locació de fundes protectores de silicona, folrar cables i elements conductors, col·locar aïlladors polimèrics o eliminar seccionadors. En alguns casos, detalla Endesa, també s’han instal·lat uns elements anomenats salva ocells que consisteixen en unes balises en forma d’ocell que eviten que les aus s’hi apropin. A més, també s’estan fent proves pilot com la que s’està duent a terme al Pla d’Urgell per protegir les cigonyes. Les actuacions que duu a terme Endesa a la xarxa tenen un doble objectiu: d’una banda, reduir el risc elèctric per als ocells i, de l’altra, millorar la qualitat del servei als clients.

Conveni amb la Generalitat per adaptar les línies elèctriques

Endesa i la Generalitat van signar l’agost de 2020 un conveni de col·laboració amb l’objectiu de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica. Aquest conveni va permetre accelerar les actuacions que la companyia ja estava fent per protegir l’avifauna i també prioritzar aquelles zones on cal actuar amb més celeritat. Segons la companyia, els tècnics de Medi Natural de la Generalitat són les persones que indiquen en quines zones s’ha d’actuar, també assessorats pel cos d’Agents Rurals.

Entre els anys 2018 i 2023 Endesa estava adaptant al voltant de 460 suports cada any, mentre que entre el 2023 i el 2024 aquesta xifra s’enfilarà fins a les 760 actuacions anuals, un 60% més. Endesa explica que totes les noves línies elèctriques aèries que es construeixen ja tenen incorporat un sistema que no suposa un risc per a les aus.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem