Rumors, rumors, rumors…

«És evident que hi ha empreses al nostre país, i al veí, amb prou capacitat per a fer urnes i superar tranquil·lament el concurs»

Vicent Partal
Vicent Partal
28.06.2017 - 05:31
Actualització: 28.06.2017 - 07:31
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Quan passa res d’important, sobretot si hi ha incertesa, és inevitable que els rumors es propaguen compulsivament. Els rumors corren sempre com la pólvora i per això són tan eficaços.

Ahir n’hi hagué un exemple de manual. Al matí es va anunciar que el concurs per a la provisió d’urnes del referèndum s’havia declarat desert. No és habitual, això, però sí que és freqüent. Quan una administració convoca un concurs, pot restar desert perquè cap empresa de les que s’hi han presentat no compleix les condicions requerides. Però això no vol dir que el govern ja no puga adquirir urnes: les comprarà per uns altres procediments.

És evident que hi ha empreses al nostre país, i al veí, amb prou capacitat per a fer urnes i superar tranquil·lament el concurs. I, per tant, hem de pensar que si aquestes empreses no s’hi han presentat és perquè tenen por de les amenaces del govern espanyol. És preocupant que el govern català no haja estat més eficaç a l’hora d’aconseguir que el concurs arribe a bon port. Però el món és ple de proveïdors i de possibilitats. Ahir, per exemple, us vam explicar en aquest article com comprar vuit mil urnes a la Xina i tenir-les ací al cap de vint dies. Això no serà cap problema.

Amb tot, la polèmica es va desfermar, en bona part perquè el govern no va tant a l’una com és desitjable. La compra de les urnes i el vot dels catalans a l’estranger enfronta alguns consellers amb alguns altres, no sempre respectant la línia de divisió de partits, per cert. La CUP es va manifestar estranyat pel que havia passat, una estranyesa certament compartida per moltíssima gent. I, enmig de tot plegat, una reunió normal i corrent es va projectar de sobte com una cimera.

Un dimarts de cada dos, a palau, es troben els partits, el govern i les associacions per a fer el seguiment del referèndum. La reunió d’ahir era de les habituals, programada de fa dies. Però algú va fer córrer la brama que era una cimera d’urgència. No és la primera vegada que una part del govern converteix aquestes reunions ordinàries en alguna cosa més, generalment per tapar una crisi interna. Ja va passar per Setmana Santa, amb tot aquell espectacle lamentable de les filtracions d’un sopar a Manresa. Els cicles informatius d’avui dia es basen a tapar una notícia amb una altra notícia. Ho entenc, per tant, encara que no m’agrade.

Però al final del dia, com es va comprovar, la cimera ja era una reunió normal, el procés de compra d’urnes seguia el seu camí, les picabaralles dins el govern no s’havien fet més grans del compte i el dia 4 continuava al calendari marcat com el dia en què ens explicaran tots els detalls sobre la votació que farem el primer d’octubre.

Que les coses es podrien fer millor? Sí. Que no cal tant de nervi ni tanta especulació? També. Però el món, i el país, són així. I val més que tots ho tingueu en compte abans de córrer una altra vegada, traient un pam de llengua, darrere de l’últim rumor.


[Bon Dia] –Avui a dos quarts de vuit del vespre Germà Bel conversarà amb Pere Cardús en un acte obert al públic a l’Espai VilaWeb, a la redacció del diari. Aquests dies tan excitants i interessants, la veu de tots dos és un referent i per això us recomane que, si podeu, vingueu a veure-ho.

–Aquest vespre, a les deu, tots els subscriptors de VilaWeb rebreu un correu amb la primera edició de VilaWeb Paper, el nou producte que hem preparat per recuperar la pausa i el context informatiu que tenien els vells diaris en paper. Recordeu que per a descarregar-lo necessiteu el correu electrònic i la contrasenya que us identifica com a subscriptors. Si per algun motiu no la teniu, demaneu-la durant el dia d’avui a suport@mesvilaweb.cat. Si encara no en sou subscriptors, recordeu que podeu fer-vos-en des d’aquesta pàgina.

–Avui que se celebra a tot el món el dia dels drets LGTBI, hem volgut recordar una preciosa història. S’origina en la carta d’un home alemany al seu company que va morir al front de Rússia durant la Primera Guerra Mundial, una carta que va canviar de dalt a baix la visió del moviment pels drets dels homosexuals. Els gais veterans van reivindicar el seu dret d’estimar, després d’haver exercit l’obligació de combatre, van abandonar l’obsessió per saber si eren normals o no i van començar a reclamar uns drets que ningú no els podia negar.

–Segons que explica la ràdio nacional sueca, Suècia ha aconseguit un pacte entre tots els partits per a restringir molt –prohibir, de fet– la venda d’armes a països que són una dictadura o que atempten contra els drets humans. L’acord serà aprovat demà al parlament. Fins on arriba la meua memòria és el primer d’aquesta classe, amb el qual un país renuncia a guanyar diners, molts en el cas de Suència, venent armes de guerra.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
27.06.2017  ·  23:09

Estem a unes alçades de l’any, i de l’arribada del primer d’octubre, que hem de recordar que ens caldrà prendre molta til·la, per poder seguir el ritme sense fer patir el cor. Hi ha molts nervis. Segurament a tot arreu. Però hi ha dos fets inqüestionables. Sembla que la opinió internacional ja va prenent partit i aquest és cada vegada més favorable als interessos de Caalunya. Dic jo que si Espanya s’ha avingut a reunir la Junta de Seguretat, serà per alguna cosa. I segon. Els dies van passant, inexorables. Per al final de setembre, només en queden 94.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
28.06.2017  ·  00:39

Amb tants rumors haurem de contactar amb Fleetwood Mac…

Roger Civera
Roger Civera
28.06.2017  ·  00:39

Tot el que passa és divertit, certament a nivell personal m’ha fet llegir menys premsa i menys comentaristes, però no deixa de ser divertit.
Segurament molts no ho veureu així, però el que importa és el final. El camí serà ple d’anècdotes, que serviran per omplir alguns llibres, però que ens importarà quan arribem a la meta…
No dic que hagem de tenir confiança infinita, però l’equip que ens governa actualment, ha demostrat que va cara a barraca i si en algun moment fa figa allí estarem.

Joan G. Codina
Joan G. Codina
28.06.2017  ·  00:40

Ja va dir en Josep M. Ballarín que la terra lliure que assolirem no serà el cel de les oques i que arrossegarà els nostres defectes de segles, però… serem a casa!

Josep V. Marin
Josep V. Marin
28.06.2017  ·  00:40

Assenyat. La voluntat de posar les urnes per part del govern ja hi és; de la majoria de catalans, d’alcaldes, i altres, de votar, sembla que també. Deixem fer. Monitoritzem, també, però deixem fer.

Ramon Cardenal
Ramon Cardenal
28.06.2017  ·  00:44

Hi ha un problema que l’editorial no tracta i que hauria de tractar, que és el paper dels periodistes. Ahir al migdia al meu mòbil vaig rebre diverses alertes de mitjans que estaven redactades de manera que semblava imminent el llançament de la bomba atòmica o la destrucció de Babilònia. Llenguatge molt intencionat i carregat, insinuació per fer-me clicar. Espero que els periodistes del país estigueu a l’alçada perquè si no anem ben fotuts amb tant de rumor.

Joan Rubiralta
Joan Rubiralta
28.06.2017  ·  02:17

Abans de fer cas de rumors interessats hem d’esperar el que expliqui el govern. A la resta de comentaris, cal fer-los un confiança relativa. Evidentment seran les explicacions que es puguin dir en públic perquè ja sabem que el govern espanyol està a l’aguait per posar pals a les rodes i no cal anar explicant camins més delicats que cal mantenir en secret. Així el dia 4 de juliol se sabran més decisions i cal esperar a aquella data per poder opinar sobre com el govern encara el plebiscit.

Dit això, caldria dir que la nostra ciutadania es mantingués allunyada de tot allò que no són altra cosa que enunciats infundats, mitges mentides i poques veritats que és una altre manera de qualificar els rumors. Sobretot cal fixar-se bé en qui parla i llavors filtrar la informació convenientment per poder tenir un criteri que s’acosti a la veritat. No ha d’estranyar que a cada decisió que prengui el govern ja surti l’oposició unionista criticant-ho tot. De fet és la seva feina, però també cal entendre que de tantes vegades de repetir el mantra que el referèndum no es farà, això ja fa pudor.

Penso que cal mantenir un gran confiança en el govern que és el nostre, l’hem votat i el qual fins ara no ha fallat. Sap que té un mandat polític pres dels resultats de les últimes eleccions al Parlament i l’ha de complir. Tal com estan anant les coses penso que no només farem el referèndum sinó que el guanyarem els del sí. Per això mateix Espanya ho vol impedir tant com pot. Si fos segur que la independència punxés, que el procés va de baixa, que cada vegada estem més sols i més radicals, ja l’haurien autoritzat. Aquesta és la prova del cotó que demostra que molts rumors unionistes són més falsos que els duros sevillans.

Albert Miret
Albert Miret
28.06.2017  ·  08:10

Costa tant d’entendre que si obres un Concurs Públic i es declara desert, la llei permet de fer la compra directament, sense más concursos? Noi, de vegades sembla que ens agradi patir per res. La gran joia del “gobierno” espanyol dient que s’ha acabat el procès, és simplement infantil. Ho han dit tantes vegades que sembla mentida que aquí encara hi hagi gent que els cregui.
Endavant, que anem molt bé, i tenim uns governants milions de vegades més intel·ligents que ells. L’ú O serà un dia de joia, i amb urnes, per descomptat!

Andreu Fàbregas
Andreu Fàbregas
28.06.2017  ·  08:22

Amb tota aquesta riota dels rumors dels unionistes vers les urnes no se’m acut altra cosa que: “el que no te feina, el gat pentina”. Van lluïts aquella gent, si aquestes son les armes de que disposen contra nosaltres…

Pep Agulló
Pep Agulló
28.06.2017  ·  08:44

Quan el govern se les està jugant amb la guerra jurídica i mediàtica (de moment) de l’Estat , els detalls i els rumors s’han de menystenir. No em puc ni imaginar que fóra l’absència d’urnes que impedís de poder fer el referèndum. Em sembla sobrer anar puntuant l’actuació del govern al detall. Sempre és pot fer millor.
En canvi hauríem de destacar que la guardia civil ( un pas més de coerció ) cita a declarar a funcionaris per saber com actuen per confeccionar el cens exterior. Això sí és important.

David Badia
David Badia
28.06.2017  ·  09:19

Aixo de les urnes fa mesos que tindria que haver estat solucionat, de quina manera, doncs l’ANC o Omnium Cultural haver comprat el mes de gener 10.000 urnes i poguer posar-les a disposició de qui li dones la gana.

Jaume Calsapeu
Jaume Calsapeu
28.06.2017  ·  09:48

ESembla ser que no ens deixen més camí que l’aprovació de les Lleis de transició i l’endemà DUI (o l’inrevès no soc lletrat) i quan les empreses hagin entès que va de veritat, Referèndum per certificar-ho.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
28.06.2017  ·  10:06

Els rumors per desconfiança penso que son conseqüència de la por del Govern d’enfrontar-se amb la Espanya oficial. Caldria dir que la Constitució franquista és il·legítima i filla del genocidi del 1714 confirmat el 1936.
Ningú diu que som tractats com una colònia d’esclaus.

Antoni Morell
Antoni Morell
28.06.2017  ·  20:08

Amazon acaba d’anunciar que pot lliurar en una hora qualsevol comanda dins de l’àrea de BCN.
Fem la comanda el dia 1 d’octubre a les 7 del matí i que les lliurin a cadascun dels Col·legis Electorals a les 8:00 del mateix dia (diumenge). Per cobrar el primer dia hàbil dilluns dia 2.

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb el nou diari que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €

Més notícies