El líder d’ERC al congrés espanyol, Gabriel Rufián, ha allargat la mà a Catalunya en Comú per a aliances futures a Catalunya: ‘Tothom sap que la meva opinió, i la de part del meu partit, és que el futur d’aquest país passa per coalicions d’esquerres i passa per l’espai autodeterminista dels comuns’. ‘Estem condemnats a entendre’ns, passi el que passi’, ha subratllat el republicà en un debat sobre el futur de l’esquerra de la Universitat Progressista d’Estiu a la seu de CCOO a Barcelona, en el que també han participat la líder dels comuns al parlament, Jéssica Albiach; el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la diputada de la CUP Maria Sirvent.

Davant de la pregunta de si ERC prioritzarà governs netament independentistes o governs d’esquerres, ha respost: ‘Sense obviar l’espai de centredreta liberal conservador català, el futur d’aquest país passa per coalicions d’esquerres. Però per a mi és un èxit que la dreta, en aquest país, parli de forma inequívoca del concepte de república (…) Moltes vegades de forma buida, però parlen’.
’Respecto molt i, per a mi, són dels nostres, gent com Jordi Turull, amb qui tinc una distància ideològica, social i política enorme, però que és company de repressió contra l’estat’, ha continuat.

Després d’aquesta afirmació, Albiach ha recollit el guant i li ha replicat que, si ERC manté la seva aposta actual per ‘esquerra, diàleg i referèndum’, l’acord serà possible. Això no obstant, ha avisat que l’acord només serà factible ‘si les paraules i els fets són coherents’, tant en el pla social com en el nacional. ‘Necessito ser clara perquè hem vist que ERC ha anat fent batzegades’, ha criticat. Amb tot, la líder parlamentària de Catalunya En Comú Podem ha afegit que, per als comuns, la millor opció seria un ‘tripartit‘ que inclogués ERC i PSC; una fórmula que ha recordat que ja van intentar sense èxit a Barcelona.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb