MINUT A MINUT

Laporta, a la junta de Bartomeu: “Ningú no s’escaparà de les seves responsabilitats”

  • El president del Barça carrega contra la junta de Bartomeu i l'acusa d'haver deixat el club en una situació crítica amb un deute de 1.350 milions

VilaWeb
Redacció
16.08.2021 - 13:27
Actualització: 16.08.2021 - 17:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Barça, Joan Laporta, ha decidit d’engegar el ventilador contra la junta de Josep Maria Bartomeu, que ha deixat el club en una situació límit, gairebé de ruïna: 481 milions de pèrdues només en la temporada 2020/21 i un deute de 1.350 milions. El president ha comparegut per valorar part de l’auditoria, que es farà pública el setembre. “Ningú no s’escaparà de les seves responsabilitats”, ha dit.

Laporta ha explicat que, tan bon punt va entrar al club, la seva junta havia hagut de demanar un crèdit de 80 milions d’euros a Goldman Sachs per a poder pagar les nòmines dels jugadors i la resta de treballadors. A més, ha denunciat que la massa salarial del Barça era de 617 milions d’euros –incloses les amortitzacions–, cosa que era entre un 20% i un 30% més que no la resta de grans clubs europeus. “La reducció de salaris dels anteriors dirigents no ho és: ens els hem trobat en diferents menes de bonificacions incloses als nous contractes”, ha afegit.

També ha dit que el pressupost de la temporada 2019/20 s’havia aprovat a l’assemblea de socis per evitar la paràlisi total del Barça. No obstant això, ha afegit que els comptes eren plens de supòsits com a ingressos que no s’havien acabat complint. “Havien de deixar un milió d’euros d’ingressos i han deixat pèrdues de 38 milions”, ha explicat.

Laporta també ha acusat la junta de Bartomeu d’haver infravalorat els costs de l’Espai Barça, de manera que el cost total era inassumible. “L’estadi Johan Cruyff, per exemple, havia de costar quatre milions i al final han estat vint”, ha dit. A més, ha denunciat que la junta anterior havia deixat d’invertir en les infrastructures del club per finançar-se: “Ara recuperem aquestes inversions, però això comporta unes despeses de 20 milions.”

A més, ha dit que les males praxis de Bartomeu s’estenien en diversos àmbits: “Es fraccionaven factures al Barçagate, a l’Espai Barça, i als departaments d’informàtica i màrqueting per evitar controls interns.” Ha afegit que la junta anterior havia fet servir un mecanisme per a evitar que el control del deute passés per l’assemblea de socis.

La carta de Bartomeu

La setmana passada, Bartomeu va reaparèixer en públic després d’haver estat detingut per l’anomenat Barçagate, en el qual s’investiga l’ús fraudulent de diners del club en diversos àmbits com ara per atacar a les xarxes socials a jugadors i gent destacada de l’entorn blau-grana.

En una carta dirigida a Laporta, l’ex-president va provar de fer-lo responsable dels errors comesos durant la seva gestió, especialment aquestes darreres dues temporades. A més, va assenyalar que la salut del Barça seria millor si Laporta hagués acceptat l’acord de la lliga amb el fons d’inversió CVC. Una proposta que el president actual ha descartat: “Hipoteca els drets televisius del Barça durant cinquanta anys.”

“Això és un exemple més de visió a curt termini de la junta anterior”, ha continuat Laporta, que ha precisat que els més de 200 milions que havia de rebre el Barça no eren un ingrés, sinó un deute. “L’estructura jurídica no és que ens fan un pagament, és com un crèdit”, ha conclòs, després d’haver dit que la carta era farcida de mentides.

13.25h

Dos anys de travessa pel desert

Joan Laporta: "Si tots ens apretem el cinturó, en un parell d'anys l'economia del club estarà sanejada. La situació és dramàtica, però té solució."

13.16h

Revertir la situació econòmica

Laporta ha explicat que la junta ja està treballant per revertir la situació econòmica. “Hi ha interès pel Barça Studios, s’han fet nou presentacions i disset inversors interessats", ha assegurat. Així mateix, ha detallat que tenen cinc propostes per canviar el principal patrocinador de la samarreta.

13.13h

El Barça no serà una societat anònima

Joan Laporta: "Convertir el club en Societat Anònima? La situació és dramàtica, però amb el pla estratègic que hem preparat i els actius que té el Barça, aquesta situació dramàtica serà transitòria"

13.03h

Pèrdues milionàries

Laporta detalla que les pèrdues finals de la temporada 2020/21 són de 482 milions d'euros i el deute total de 1.350 milions.

12.44h

Pèrdua de temps

Joan Laporta: "Hem perdut un temps valuosíssim per posar l'economia i el patrimoni del club al dia"

12.41h

Espai Barça

Laporta assegura que la junta de Bartomeu va infravalorar els costos de l'espai Barça, de manera que el cost total és inassumible. "L'estadi Johan Cruyff, per exemple, havia de costar quatre milions i al final han estat vint", ha dit. En aquest sentit, el president ha assenyalat que deixar d'invertir en les infraestructures va ser una manera de la junta de finançar-se. "Ara estem recuperant aquestes inversions, però això comporta unes despeses", ha dit.

12.39h

Les restriccions de la lliga

Laporta diu que la gestió de Bartomeu va ser tan nefasta que, abans de començar la temporada actual, la lliga preveia un límit salarial per al Barça de només 80 milions.

12.36h

Acord amb Neymar

Laporta recorda que les juntes de Bartomeu i Rosell van portar al club a ser condemnat per dos delictes fiscals. Específicament sobre el cas Neymar, que estava format per quatre plets, el president ha dit que el Barça ha renunciat potencialment a cobrar menys de deu milions d'euros, mentre que el jugador brasiler ha fet el mateix amb una cinquantena llarga de milions.

12.32h

El no a CVC

Laporta ha reiterat que l'acord entre la lliga espanyola i el fons d'inversió CVC no hagués arreglat la situació econòmica del club. "Això és un exemple més de visió curt terminista de l'anterior junta", ha assenyalat. Així mateix, ha dit que, més enllà de ser una hipoteca pel Barça a cinquanta anys vista, no són ingressos directes pel Barça. "No està estructurat com un ingrés sinó com un deute: l’estructura jurídica no és que ens fan un pagament, és com un crèdit", ha dit.

12.27h

Comptes agafats amb pinces

Laporta assenyala que la junta anterior va omplir el pressupost de 2020/21 de supòsits per evitar pèrdues. "En aquest escenari el resultat havia de ser d'un benefici d'un milió d'euros", ha dit, tot afegint que no s'ha complert cap de les hipòtesis que s'havien plantejat en el pressupost. "El resultat negatiu del pressupost és d'uns 320 milions d'euros", ha explicat. En aquest sentit, ha detallat que la temporada passada es van diferir 68 milions en salaris i no pas 191 com diu l'ex-president.

12.24h

Crítica a Bartomeu

Laporta retreu a Bartomeu que digui que va dimitir per evitar contagis durant el vot de censura. "Tant vetllar per la salut dels socis per anar a votar, i obria l'estadi el 2019 amb un informe que deia que hi havia risc per la seguretat de les persones", afegeix.

12.18h

"Una carta plena de mentides"

Laporta assegura que la carta de Josep Maria Bartomeu era "plena de mentides", tot indicant que els comptes de la temporada 2019/20 es van aprovar per raons tècniques i per no paralitzar el club. "És un exercici a la desesperada d'eludir les responsabilitats de l'exercici 2020/21, però ells són responsables fins al 7 de març. Ningú s'escaparà de les seves responsabilitats", assegura.

12.15h

Laporta assenyala les males pràctiques de Bartomeu

Laporta ha assegurat que l'auditoria detalla males pràctiques de la junta de Josep Maria Bartomeu. "Es fraccionaven factures al 'Barçagate', a l'Espai Barça, i als departaments d'informàtica i màrqueting per evitar controls interns", explica. Així mateix, detalla que la junta anterior va fer servir mecanisme per evitar que el control del deute passés per l'assemblea de socis.

12.13h

Falsa rebaixa salarial

Joan Laporta: "La reducció de salaris dels anteriors dirigents no és tal: ens els hem trobat en diferents tipus de bonificacions incloses als nous contractes."

12.09h

Massa salarial disparada

Laporta explica que la massa salarial està disparada i és entre un 20% i un 30% superior a la resta de grans clubs europeus. La massa salarial, segons que ha explicat, és de 617 milions (incloses les amortitzacions). Així mateix, ha denunciat que el club té un patrimoni negatiu de 451 milions d'euros.

12.07h

Política errònia de fitxatges

Laporta assenyala que la junta de Bartomeu va pagar xifres milionàries a intermediaris per tancar fitxatges. Així mateix, assegura que es van pagar vuit milions d'euros a una persona perquè "detectés jugadors interessants a l'Amèrica del Sud".

12.06h

Cobrament avançat dels drets de la lliga

Laporta també ha denunciat que la junta de Josep Maria Bartomeu va cobrar el 50% dels drets televisius a l'avançada.

12.03h

"No hauríem pogut obrir l'estadi"

Laporta ha denunciat que han hagut de fer diverses actuacions al Camp Nou perquè l'estat era ruïnós. En aquest sentit, ha dit que el cost total ha estat superior al milió d'euros. "No hauríem pogut obrir l'estadi", ha explicat si la primera jornada de lliga hagués estat abans.

12.02h

Un crèdit de 80 milions

El president del Barça, Joan Laporta, explica que només entrar la nova junta va haver de demanar un crèdit de 80 milions a Goldman Sachs per poder pagar les nòmines dels jugadors i la resta de treballadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes