Un grup d’extrema dreta que es dedicava a impedir els rescats d’immigrants al Mediterrani ha estat deportat del nord de Xipre acusat de tràfic de persones. En el vaixell, hi han trobat vint-i-un immigrants, la majoria provinents de Sri Lanka. El grup C-Star, format per vuit tripulants i el capità, ha estat detingut per les autoritats turco-xipriotes al port de Famagusta. Els han pres declaració, acusats de preparar i fer circular falsos documents. Poca estona després, els han deixat anar per manca de proves. No obstant això, el propietari del vaixell ha estat traslladat al sud de l’illa per a tornar-li a prendre declaració. Els refugiats trobats al vaixell, en canvi, han pogut continuar el viatge.

Alguns dels refugiats han dit que havien arribat a pagar 10.000 euros perquè els portessin a Itàlia, i cinc d’ells expliquen que han demanat asil al país europeu. Els quinze restants han tornat cap a Sri Lanka.

La detenció i deportació dels membres de C-Star contrasta amb la intenció per la qual es va crear Defend Europe, grup del qual depèn C-Star. Aquesta organització xenòfoba va néixer amb la finalitat explícita d’aturar les ONG i organitzacions humanitàries que, segons el seu parer, trafiquen amb centenars de milers d’immigrants il·legals a Europa i fan perillar la seguretat i el futur del continent. Defend Europe, que ha recollit més de 75.000 euros per a aquesta finalitat, considera que les organitzacions humanitàries que rescaten refugiats al Mediterrani són responsables de l’ofegament de milers d’africans. El grup ultradretà denuncia que les ONG recullen donacions per a traficar amb persones i que són part d’una xarxa internacional de tràfic de persones i del negoci dels immigrants. I per això diu que farà el possible per a impedir les activitats il·legals de les organitzacions humanitàries. Però avui, el grup C-Star ha estat detingut per tràfic de persones.

De fet, aquest no és el primer episodi d’escàndol del vaixell C-Star. L’embarcació ja va ser retinguda el dia 20 de juliol a Egipte, per les autoritats del canal de Suez, durant uns dies, quan es dirigia cap a Catània (Sicília). El batlle de Catània havia advertit prèviament que no volia que l’embarcació amarrés al seu port.

L’organització Defend Europe és un grup d’ultradreta creat per Generation Identity, un moviment de joves europeus contraris a l’islam i la immigració que va néixer a França el 2002 i que, majoritàriament, està format per joves alemanys, italians, austríacs i del Regne Unit. Arran dels fets, ha tret un comunicat en què diu que vint dels refugiats que viatjaven en el vaixell estaven fent entrenament de navegació, i que, quan els refugiats s’esperaven a l’aeroport per tornar al seu país d’origen, les ONG els han ofert de quedar-se a Europa i demanar asil a canvi de ‘promeses i diners’. Defend Europe diu que quinze dels refugiats han rebutjat l’oferta, però que cinc d’ells han acceptat el suborns i ara acusen ‘falsament’ el propietari del vaixell. L’organització ultradretana diu que el vaixell del grup C-Star es dirigeix cap a Xipre, sense haver pogut atracar a Egipte. Segons fonts de la policia de la marina turco-xipriota, el vaixell ha desactivat el sistema d’identificació automàtica i ara no és localitzable.

 

 

 

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]