D'esquerra a dreta, els xefs Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, en una imatge d'arxiu al restaurant Disfrutar de Barcelona

El restaurant barceloní Disfrutar, dels excaps de cuina d’elBulli Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, és el cinquè millor restaurant del món. Així ho ha revelat avui el rànquing britànic The World’s 50 Best Restaurants en una gala a Anvers (Bèlgica), que ha situat de nou al capdavant de la prestigiosa llista el Noma, l’establiment del xef danès René Redzepi a Copenhaguen (Dinamarca). D’aquesta manera iguala al Bulli, de Ferran Adrià, en coronar-se per cinquena vegada com a líder global. Completen el podi Geranium, també a Copenhaguen, i l‘Asador Etxebarri, a Atxondo (Biscaia). 

Després que la pandèmia obligués a suspendre l’edició del 2020, la prestigiosa llista global de restaurants ha tornat aquest any a marcar el calendari gastronòmic amb una gala d’entrega de premis protagonitzada per dos establiments danesos. Es tracta del Noma, del xef René Redzepi, “el més visionari del món”, segons l’organització, i el seu etern rival, el Geranium, també a Copenhaguen, distingit per servir “art” prenent com a paleta la cuina de temporada d’Escandinàvia.

S’ha endut la tercera posició l’Asador Etxebarri, de Victor Arguinzoniz, que ha rebut de mans de la resta de cuiners el premi Estrella Damm Chefs’ Choice Award 2021. El segueix el restaurant peruà Central, de Lima, i el barceloní Disfrutar. En la mateixa llista, trobem en el número 74 al restaurant Quique Dacosta de Dénia.

El Disfrutar, l’establiment d’Oriol Castro, Eduard Xatruch i Mateu Casañas, situat al carrer Villarroel, ha estat distingit per l’organització pels seus “plats paradoxals” i per oferir una experiència gastronòmica “única”. L’any 2019, el restaurant català havia estat triat el novè millor restaurant del món i a la mateixa llista hi havia el restaurant Tickets de Barcelona, en el número vint, però que enguany ha abaixat la persiana.

Per què el Celler de Can Roca no hi és a la llista?

L’any 2019, The World’s 50 Best Restaurants va canviar de format i tots aquells restaurants que ja han estat alguna vegada números 1 ja no poden tornar a formar part del rànquing. Entren dins d’un nou programa batejat amb el nom ‘The Best of the Best’, en reconeixement a la seva trajectòria i excel·lència. Per tant, ni el restaurant gironí el Celler de Can Roca ni els que han encapçalat llista algun cop apareixeran més a la classificació.

El Noma, però, ha pogut repetir per cinquena vegada al capdavant del rànquing després de reconvertir-se en un nou restaurant. L’any 2016, va abaixar la persiana i, dos anys més tard, va reobrir en una nova ubicació, amb èmfasi aleshores en els àpats de temporada.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.