Si voleu rebre aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019 al vostre correu, cada dia a les 20.00, podeu apuntar-vos-hi. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment, segons l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

Avui han entrat en vigor les noves mesures a Catalunya, que inclouen un relaxament de les restriccions com ara l’ampliació de les franges horàries a la restauració, el pas del confinament municipal al comarcal, una mesura per la qual el govern ha difós un nou certificat d’autoresponsabilitat, i la reobertura dels gimnasos amb el 30% de cabuda. El DOGC també ha publicat els nous ajuts als sectors més perjudicats, que inclouen una partida de 618 milions d’euros. Els treballadors afectats pels ERTO i les cooperatives podran demanar l’ajut a partir de dilluns vinent, i els autònoms a partir del 19 de febrer. La qüestió de les ajudes té una importància especial en els programes de les eleccions de diumenge, amb diverses propostes dels partits.

Al Parlament de les Illes hi ha hagut polèmica perquè la mesa ha refusat que els diputats d’Eivissa, Formentera i Menorca poguessin participar a les comissions telemàticament. Són obligats a desplaçar-se a Mallorca, però argumenten que el reglament permetria de treballar a distància. Al País Valencià avui ha baixat la pressió hospitalària i fa dies que ha disminuït el nombre de defuncions, malgrat que continua essent alt (55). Ahir, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va advertir que no es relaxarien les mesures, ara per ara, i avui ha anunciat un pla d’emergència d’infrastructures sanitàries per a enfortir el sistema de salut.

A Sud-àfrica s’ha hagut d’aturar temporalment l’administració del vaccí d’Oxford-AstraZeneca. Un estudi preliminar ha revelat que dóna una “protecció mínima” contra la nova variant de la covid-19 detectada al país. Si bé els resultats inicials de l’assaig indiquen poca efectivitat en casos lleus i moderats de la variant sud-africana, els experts esperen que el vaccí continuï essent eficaç per a prevenir els casos greus. El país ha rebut un milió de dosis d’aquest vaccí i havia de començar a vaccinar ben aviat. Actualment, un 90% dels casos en aquest país són d’aquesta variant.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

Als Països Catalans hi ha 898.397 casos, 26.142 morts i hi ha 1.508 pacients a les UCI:

Cliqueu sobre el nom del territori per consultar les webs amb les dades oficials [Catalunya | País Valencià | Illes | Catalunya Nord | Andorra].

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


A tot el món, les darreres xifres són de 106.831.828 casos confirmats i 2.330.490 morts. Del total de casos, 78.570.558 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els set estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 27.624.699 casos i 475.129 morts;
–L’Índia, amb 10.847.142 i 155.172 morts;
–El Brasil, amb 9.524.640 casos i 231.561 morts;
–Rússia, amb 3.983.197 casos i 77.068 morts;
–Regne Unit, amb 3.959.784 casos i 112.798 morts;
–L’estat francès, amb 3.337.048 casos i 78.965 morts.
–L’estat espanyol, amb 2.989.085 casos i 62.295 morts.


La píndola d’en Jordi Goula: ‘Una quitança en els crèdits ICO de pimes i autònoms?’

No sé si és arran de la divulgació, fa uns dies, de la nota del Banc Central Europeu, segons la qual l’estat espanyol era el cuer de la zona euro en ajuts directes a les empreses, però divendres passat el Ministeri d’Economia espanyol es va bellugar i va fer públic que estudiava solucions diferents per a les empreses. Una mena de rescat que no implicaria donar ajuts, com demanen totes les organitzacions de fa temps, sinó cercar la manera de fer una quitança als crèdits amb avals de l’ICO, que moltes empreses ja veuen que tindran seriosos problemes per a tornar.

Els avals ICO van servir per a parar el cop en un primer moment. Es van utilitzar per evitar el col·lapse de la liquiditat. I va servir, però no es comptava que la pandèmia s’allargaria tant. I de ser una solució s’han anat convertint en un problema. A mesura que se n’acosta el venciment, moltes empreses veuen que continuen amb una activitat mínima o nul·la i el problema de liquiditat que tenien s’ha tornat un problema de solvència que té molt mala solució. Els bancs poden refusar renovar els crèdits, per exemple, atès el mal aspecte que pot presentar el balanç de l’empresa, amb un endeutament molt elevat, fruit de la solució adoptada pel govern amb els avals ICO.

Però sembla que la ministra Calviño ha vist les orelles del llop i vol canviar la situació. Passa que el pla que sembla que té sobre la taula no és fàcil de dur a terme, perquè hi ha molts implicats que no se sap si hi estaran d’acord, i a més, també calen reformes de fons en l’ICO mateix. En la nota del ministeri es deia: “El govern d’Espanya ha treballat amb la Comissió Europea en la revisió del marc d’ajuts públics per adaptar-lo a les necessitats actuals i continuar protegint el teixit productiu i l’ocupació […]. Després de l’adopció de les noves normes comunitàries el passat dijous 28 de gener, el govern treballa en mesures per a alleujar la càrrega financera i reforçar la solvència d’empreses viables”. Quedeu-vos amb la darrera frase.

De fet, el nou marc temporal d’ajuts obert per la Comissió Europea habilita l’executiu espanyol a considerar un paquet de mesures en forma de salvavides que pot tenir un efecte similar: convertir en subvencions una part dels crèdits que la banca i l’ICO van donar a les empreses, i que amenacen d’ofegar-les, de manera que comptin amb un matalàs addicional de solvència que els permeti de sobreviure a la tercera onada i les que vinguin. La mesura, que ha de tenir l’aval de les autoritats europees i, segons com s’acabin definint els passos a fer, també del BCE, pot ser efectiva si se soluciona un gran obstacle. Tant l’ICO com els principals bancs implicats en la concessió de crèdits per uns 130.000 milions han d’acceptar una quitança equivalent a la part prestada que s’acabi convertint en capital.

El procés no serà fàcil i, probablement, tampoc ràpid. El pla de transformar part dels crèdits amb garantia estatal en participacions en empreses, complint l’objectiu de transformar deutes en capital per apuntalar la solvència del teixit empresarial espanyol porta el govern espanyol a la frontera dels límits sobre els ajuts d’estat prevists per Europa i les entitats financeres a un empitjorament més que probable dels seus balanços, amb elevació de provisions inclosa, en un moment en què no van sobrades de capital.

I tampoc no és fàcil perquè, si s’acaba fent, caldrà filar molt prim amb les pimes. Per exemple, caldrà definir curosament, entre altres coses, les circumstàncies objectives i les condicions precises per a condonar el deute a pimes i autònoms, prioritzant les que siguin viables, però sense oblidar les que ho han intentat i no ho han aconseguit, perquè, en cas contrari, es cometria una discriminació negativa. Com es fa, això? També s’hauran de preveure les possibilitats de reintegrament, si transcorregut un temps raonable millora la seva situació i els permet de tornar tot l’ajut rebut o una part. Seran clau uns quants requisits, com la transparència, la igualtat de condicions, el tracte no discriminatori i, possiblement, una autoritat independent, per a evitar qualsevol ombra d’arbitrarietat.

En definitiva, sembla que Calviño vol donar un cop de timó a la seva política, perquè veu que com més s’allargui l’actual, més profunds i extensos seran els problemes. Ara considera un rescat d’empreses abans no hi hagi problemes que afectin el sector financer. El camí escollit és complicat i ple d’obstacles i incògnites: què diran els bancs afectats, com ho veurà el BCE, com fer la tria d’empreses a les quals caldrà ajudar i quines no es veuen viables. Hauria estat més fàcil el camí que han fet els altres països, però ara per ara tenim això. No seré jo qui critiqui el plantejament del ministeri de voler sortir de l’atzucac en què s’ha ficat tot solet. Però caldrà esperar uns dies per saber més detalls de què pensa fer finalment i, sobretot, com ho pensa fer.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

–Deutsche Welle: Rússia i la Xina utilitzen els vaccins per augmentar la influència mundial (en anglès)
–Ouest-France: Aïllament, proves, escoles … noves regles en cas de variants sud-africanes o brasileres  (en francès)
–CNN: Com Dubai està pagant el preu per deixar entrar els turistes (en anglès)
–Infobae: Les seqüeles de la covid: com és la vida sense olfacte (en castellà)
–Politico: En imatges: les històries de dinou supervivents de la covid-19 (en anglès)
–Euronews: Com els estats més pobres als marges de la Unió Europea continuen sense vaccins (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Els diputats de Menorca i les Pitiüses critiquen que no se’ls permeti de participar telemàticament en les comissions
Ximo Puig anuncia un pla d’emergència d’infrastructures sanitàries a tot el País Valencià
Publicades les bases del pla d’ajuts de 618 milions d’euros per als col·lectius i sectors afectats per la covid-19
Més del 98% de les meses del 14-F tenen els membres necessaris per constituir-se
El govern de Catalunya publica un nou certificat autoresponsable per al confinament comarcal
Fons europeus, millorar el finançament i ajudes a pimes: les propostes dels partits per fer front a la reconstrucció econòmica


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

Quines són les restriccions generals al País Valencià i als municipis confinats?
Quines són les noves mesures contra la covid-19 a Catalunya?
Quins són els límits i les excepcions del confinament comarcal?
Puc sortir del meu municipi el cap de setmana?
[MAPA] Així evoluciona la campanya de vaccinació a tot el món
Quin certificat autoresponsable de desplaçament necessitem?


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.

S'ha afegit la noticia a Favorits

Hem detectat que teniu les notificacions de Vilaweb blocades. Si les voleu rebre, seguiu les instruccions que trobareu en aquesta pàgina.