Report diari sobre el coronavirus: La immunitat de grup s’encalla i el Segrià s’exposa a un confinament allargat

  • Cada vespre VilaWeb publica un informe amb el resum de tot allò que cal saber sobre la covid-19

VilaWeb
Redacció
06.07.2020 - 19:50

Si voleu rebre al vostre correu aquest report diari de VilaWeb sobre el coronavirus 2019, cada vespre a les 20.00, apunteu-vos-hi ací. El cap de setmana s’enviarà excepcionalment en funció de l’actualitat.

En dies com els que vivim, és més necessari que mai defensar un periodisme independent i sense por de ser crítics amb el poder. Si voleu donar suport al model de VilaWeb, feu-vos-en subscriptors.


Què ha passat avui?

La situació al Segrià comença a ser difícil de controlar. Amb aquestes mateixes paraules ho ha reconegut el cap del servei d’epidemiologia de les regions de Lleida, Alt Pirineu i Aran, Pere Godoy. Hi ha catorze brots, per bé que les autoritats sanitàries diuen que els tenen identificats, i es preveu que el nombre d’infectats vagi augmentant. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que s’havia descartat un confinament domiciliari però ha reconegut que potser caldria allargar el confinament perimetral, i que dissabte es comprovarà si ha funcionat. Mentrestant, el departament ha fet una crida perquè professionals sanitaris d’arreu del Principat es desplacin per a ajudar a seguir els brots del Segrià. Un equip de la regió sanitària del Pirineu baixarà demà a la comarca amb l’objectiu de fer proves a professionals i usuaris de totes les residències del Segrià.

D’una altra banda, VilaWeb ha avançat que divendres al vespre, el president de la Generalitat, Quim Torra, es va reunir amb la consellera Vergés, el vice-president, Pere Aragonès, la consellera de Presidència, Meritxell Budó i el conseller d’Interior, Miquel Buch. Segons fonts consultades, Vergés i Aragonès es van oposar a confinar la comarca. La consellera, perquè considerava que les dades no ho feien necessari, i el vice-president, perquè ho veia com una mesura que podria perjudicar l’economia i el turisme de la regió. Però Torra, amb l’ajut de Budó i Buch, va decantar-se per tancar el Segrià, i així es va segellar en una reunió amb el Procicat, l’endemà al matí. La mesura contradeia les paraules que el dia abans havia pronunciat Vergés en una conferència de premsa, quan assegurà que un confinament perimetral era, de moment, innecessari.

Una altra zona on la incidència de la malaltia ha augmentat és Barcelona. S’hi ha registrat un augment del 66% de les infeccions de la covid-19 aquesta darrera setmana. Finalment, la tercera onada de l’estudi de seroprevalença, impulsat pel Ministeri de Sanitat espanyol i l’Institut Carlos III, revela que en el cas del Principat, el 5,9% de la població té anticossos. Al País Valencià la xifra és encara menor: un 2,4% de la població. Però la més baixa és a les Illes, on tan sols l’1,4% tenen anticossos. La directora general del Centre d’Epidemiologia espanyol, Marina Pollán, ha explicat avui que han observat que un 14% d’aquells a qui s’havia detectat anticossos a la primera tongada, els havien perduts o havien esdevingut indetectables.


Quin és el recompte actual d’afectats i morts?

A tot el món, les darreres xifres són d’11.652.634 casos confirmats i 538.513 morts. Del total de casos, 6.589.234 ja es consideren guarits, segons dades de Worldometer. Els cinc estats més afectats són:

–Els Estats Units d’Amèrica, amb 3.005.724 casos i 132.684 morts;
–El Brasil, amb 1.613.351 casos i 65.120 morts;
–L’Índia, amb 719.401 casos i 20.173 morts;
–Rússia, amb 687.862 casos i 10.296 morts;
–el Perú: amb 302.718 casos i 10.589 morts.

*L’estat espanyol, amb 297.625 casos i 28.385 morts.
*A l’estat francès hi ha 166.960 casos i 29.893 morts.


Als Països Catalans hi ha 95.556 casos, 59.959 altes i 14.381 morts [arran del canvi de recompte, consulteu ací la metodologia a cada territori].

–Al Principat, 73.330 casos, 39.891 altes i 12.592 morts (avui s’hi han afegit 176 casos i 1 mort);
–al País Valencià, 18.713 casos, 17.014 altes i 1.475 morts (avui s’hi han afegit 37 casos nous de PCR i 102 altes);
–a les Illes, 2.345 casos, 1.975 altes i 228 morts (avui s’hi han afegit 10 casos, 10 altes i 1 mort);
–a Catalunya Nord, 313 casos, 279 altes i 34 morts (sense variació);
–a Andorra, 855 casos, 800 altes i 52 morts (sense variació).

*No hi ha dades separades sobre la Franja de Ponent i el Carxe.


La píndola de Jordi Goula: ‘La indústria catalana creix d’un 17,4% al maig’

‘No som en una situació de normalitat per a la reactivació de l’activitat empresarial; la crisi econòmica continua i el teixit productiu s’ha d’adaptar als nous requeriments del mercat després de la pandèmia.’ Ho ha dit la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, aquest matí en una sessió digital de preguntes d’empresaris del sector industrial associats a la patronal Pimec. I ha afegit: ‘Sense ajuts directes al teixit productiu, la crisi social serà inabordable.’

El president de Pimec, Josep González, ha recordat la necessitat de continuar aplicant mesures com la moratòria del pagament d’imposts i ha proposat que s’elaboressin ‘plans de reactivació per a molts sectors, però sobretot per a la indústria, que  l’any 2000 significava un 18% del PIB i el 2019 va baixar al 16%’.

Sens dubte, la gran preocupació de casa nostra és la indústria. En depenem en gran mesura. La Cambra calculava fa temps que el 50% de la nostra economia va lligada directament o indirecta a l’activitat industrial. Ve’t aquí, doncs, la necessitat d’una cura especial amb tot allò que hi tingui relació: això exigeix una política industrial, que, ara com ara, continuem sense veure enlloc, cosa que obliga els empresaris del sector a fer un esforç suplementari.

Precisament aquest matí també ens arribaven els resultats de l’índex de producció industrial (IPI) de l’INE i l’Idescat referits al mes de maig. Que se’n fa, de llarga, l’espera de les estatístiques en temps de crisi! Bé, les dades no han estat dolentes, considerant que a mitjan abril van arrencar moltes empreses industrials no essencials que havien estat aturades pel confinament total. La reobertura no té resultats immediats, perquè, en molts casos, calen dies i setmanes per a fer el rodatge d’allò que s’havia frenat de sobte. De l’engegada de les instal·lacions fins a la resolució de les comandes pendents.

El creixement de l’IPI sobre el mes anterior ha estat a Catalunya del 17,4%, gairebé tres punts més alt que el registrat a l’estat espanyol (14,7%). El millor comportament l’han tingut els béns de consum. Els no duradors (alimentació i drogueria, principalment) han crescut d’un 8,5% i ja han arribat al 84% sobre el valor de l’índex de març, que va marcar el pic dins la pandèmia en aquest grup. Val a dir que són a un 74% del nivell del maig de l’any passat. Durant tot l’any 2019 ja s’havia notat un alentiment en la producció, igual que a la resta de subsectors.

Quant als béns de consum duradors, com ara la roba, els electrodomèstics, els cotxes, els ordinadors… la davallada havia estat molt més forta amb el confinament. La caiguda del febrer fins a l’abril va ser del 65%, una davallada espectacular i única en la història moderna de la nostra economia. La recuperació del maig ha tingut una pujada del 90%, molt forta, però lògicament insuficient per a arribar al nivell d’abans de la pandèmia. Concretament, al maig vam assolir una producció d’aquests béns equivalent al 66% de la del febrer i un 60% de la del maig del 2019. En aquest sector hi ha molt per fer i veurem com ha anat al juny.

Quant als béns d’equipament –per entendre’ns, la maquinària pesant, les eines, la maquinària elèctrica i les màquines agrícoles o qualsevol altre equipament destinat a la producció d’uns altres productes o serveis per vendre–, la caiguda pel confinament també va ser colossal: un 65% entre el febrer i l’abril. Al maig, l’índex va pujar d’un 68%, la qual cosa el deixa a un nivell molt baix respecte del febrer: només a un 58%; i a un 54% del maig de l’any passat. Sens dubte, les empreses del sector són les que més han rebut les conseqüències de la pandèmia i les que necessitaran una empenta més forta els mesos vinents.

Quant als béns intermedis –objectes que s’utilitzen per elaborar un producte final que després serà comercialitzat, com la fusta, parts d’un vehicle, plàstic…–, han tingut un comportament correcte, ateses les circumstàncies. El creixement del maig ha estat del 20%, en contrast amb una caiguda del 33% entre el febrer i l’abril. El sector ha quedat al 80% del que tenia al febrer i el 74% del del maig del 2019.

Com deia, cal esperar les dades del juny per poder fer un judici més complet sobre la recuperació en la indústria catalana. Els únics indicis que en tenim són les dades dels índexs PMI que vam comentar la setmana passada, referits al mes de juny per a tot l’estat espanyol i que apuntaven a una situació complicada, però menys dolenta que la que tots temíem. Esperem que aquests indicis s’acabin complint, pel bé de tots.


La redacció de VilaWeb us recomana avui aquests articles i enllaços:

– VilaWeb: Núria Vallès: ‘Sabem que el cost social de tancar les escoles ha estat altíssim i pot tenir greus conseqüències’
– BBC: Coronavirus: per què sobreviure al virus pot ser només el començament (en anglès)
– La Stampa: Coronavirus, carta de 239 científics a l’OMS: ‘La covid viatja per l’aire més que no semblava’ (en italià)
– Deutsche Welle: Conseqüències del coronavirus: creuers cap al desconegut (en anglès)
– Franceinfo: El museu del Louvre reobre sense grans cues, després de gairebé quatre mesos de tancament (en francès)
– The Atlantic: La covid-19 no ens canviarà per sempre (en anglès)
-Le Parisien: Coronavirus: l’Índia esdevé el tercer país en nombre de casos (en francès)
– The Local: Tos, mirades i crits: estrangers residents a Dinamarca revelen abusos per portar màscares (en anglès)


Quines han estat les notícies més destacades sobre la crisi que us hem ofert avui:

Salut diu que hi ha catorze brots actius al Segrià i que la transmissió és ‘difícil de controlar’
Salut fa una crida perquè professionals sanitaris de tot el Principat donin suport a Lleida
Confinen quatre treballadors de la Conselleria de Justícia del País Valencià per un cas vinculat al brot de Lleida
Austràlia tanca la frontera entre els estats de Victòria i Nova Gal·les del Sud pel repunt de casos
Metrovalència investiga la retenció violenta d’un jove negre que no portava bé la màscara
El coronavirus despulla el monocultiu turístic del Gòtic barceloní


Els enllaços i les dades a tenir sempre a mà:

La incidència de la covid-19 en dades i gràfics als Països Catalans
[MAPA] L’evolució del coronavirus a tot el món
Consells per a anar a comprar d’una manera segura durant la crisi del coronavirus
I ara què he de fer? Consells per a conviure amb la covid-19
Per què és impossible de saber ara quina és la mortalitat real del coronavirus?
Coronavirus: per què rentar-se les mans amb sabó és tan eficaç?
Les embarassades sí que corren més risc amb la Covid-19: preguntes i respostes actualitzades
Coronavirus: com podem netejar el telèfon mòbil?
Consells per als qui hagin d’aïllar-se pel coronavirus i per als familiars


–Vegeu la informació de la Generalitat Valenciana. Telèfon d’urgència: 900 300 555
–Vegeu la informació de la Generalitat de Catalunya. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern de les Illes Balears. Telèfon d’urgència: 061
–Vegeu la informació del Govern d’Andorra. Telèfon d’urgència: 18
–Vegeu la informació de l’estat espanyol
–Vegeu la informació de l’estat francès
–Vegeu la informació de l’Organització Mundial de la Salut (OMS)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any